2014-04-28 Båt....

Igår och idag blev det en sväng till båten... tar aldrig slut..
M har fixat filter, bottenfärg och jag SharkBite... Till Gummilisten fick jag tips om att ta Olivolja...
 
 

2014-04-27 Konfirmation

Idag har vi varit på konfirmation i Gustavsbergs Kyrka.. Riktigt intressant.. Jag är både, döpt, konfirmerad och Gift i Kyrkan, men Idag har jag lärt mig varför Predikstolen står till Söder i Gustavsbergskyrkan och inte i Norr som det normalt gör i kyrkorna runt om i vårt land...
Ni kanske redan viste svaret..
 
Svar: Odelberg som grundade Gustavsberg ville ha predik stolen närmast läktaren,,, Kvinnorna satt alltid mot Norr och Männen till Söder... och herr Odelberg ville ha den närmast sig.. antar att Odelberg va en Man.. va nog inte många kvinnor som grundade kommuner, städer mm på den tiden.
 
 Här kommer lite historia för den som önskar!

Historia

Gustavsberg hette tidigare Farsta men ägaren av Farsta slott, Gabriel Oxenstierna,ändrade namnet 1640 för att hedra sin far Gustaf Oxenstierna. Gustavsbergs landskommun och församling bildades 1902 genom en utbrytning från Värmdö.

Porslinsfabriken 

Gustavsbergs egentliga historia inleddes 1825 när dess porslinsfabrik grundades. Den snabbt växande bruksorten kom att domineras av progressiva brukspatroner som gjorde Gustavsberg till ett mönstersamhälle. Den mest betydande av dessa var Wilhelm Odelberg som var verksam från 1869 till 1920-talet och som även var konservativ riksdagsman. Han styrde över Gustavsberg i en patriarkalisk anda och för att slippa inblandning från Värmdös kommunalpolitiker såg han till att Gustavsberg bildade en egen kommun 1902. Villkoren för arbetarna var då så goda i Gustavsberg att det dröjde till 1919 innan en fackförening bildades där, det vill säga nästan en mansålder senare än i övriga Sverige. Dess bildande sågs med oblida ögon av fabriksledningen. År 1938 såldes fabriken till KF. Formgivaren Stig Lindberg och keramikern Lisa Larson var verksamma vid denna fabrik

Riktigt rolig och mysig konfirmation, där konfirmanderna lotsade oss runt i olika rum för att sedan avslutas inne i själva kyrkan... Vi fick en redovisning om Kyrkorummet, Barnrummet, Kläderna etc.. lite roligt
Kyrkorummet va helt fantastiskt å mysigt...
 
Vilken dag. Vi blev sedan bjudna hem till familjen k på en trevlig lunch med fika, så mysigt.
Va stora grabbarna blivit.. Glömde fråga om de va ok att publicera, så det blir ingen bild... Ni får herr M istället,,han har också blivit större:) 1 kg!
 
 
 

2014-04-26 Motorn fixad...

M nöjd efter bytet av Kyl limpan samt förgasaren,,, dock litet problem kvar... det läcker olja. Biltemas oljefilter har inte klarat vintern.. Det får bli morgondagens jobb efter att vi klarat av konfirmationsfirande.
 
 
 
Motorn vill inte riktigt starta på första försöket...
 
 
Yes.... äntligen. Motorn startar
 
 
 
 
 
 
 

2014-04-25 Picard / Spenat piroger med Chevre

Man skall inte krångla till de när man inte har tid... Dessa goda Spenat och Chevre piroger va super goa.. Köpta hos Picard i Nacka Forum... Mums...Picard är en Fransk kedja med fina råvaror,,, all mat är fryst, när man tillagar är det som färsk nylagad mat... Fyra för 39kr..
 

2014-04-24 Bricka Fika / Dalahäst

Idag fick jag äran att följa med min väninna till hennes systers dotter, som designar och tillverkar små brickor,, även runda brickor, en massa andra fina saker.
Skulle köpa några brickor till 70 års present som vi skall på i helgen... Men kunde inte låta bli. blev två brickor till mig också.. Kunde inte köpa alla även om jag så ville...
 
Blev dessa två Fika och Dalahäst..
Kika gärna in på hennes hemsida
http://www.myflorydwelin.se/
 
 

2014-04-23 Tema Sjukvård

L fick så otroligt fina presenter. Tema va antingen något som hade med sjukvården att göra eller köksartiklar... Lådorna flytta hemifrån är fulla, blir till att köpa några till. Bäst att dokumentera va damen har fått. Lätt att glömma va som döljs i lådorna.
 
Från Familjen L fick hon ett otroligt fint Hjärta, då menar jag ett hjärta från människokroppen. I betong tror jag.
Denna pryder nu hennes plugg hylla som kryllar av sjukvårdsböcker, blodtrycksmätare, stetoskop mm...
 
Vips blev det en ask.
 
 
 
En fin rosa klocka att ha på jobbet fick hon bl.a från Familjen S., än så länge blir det när hon praktiserar... Nu har hon Både ett rosa Stetoskop och en rosa klocka..
 
En rosa penna, hon kommer att sätta färg på sjukvården..
 
 
 
 
 

2014-04-22 Båtfix (2014-04-18--2014-04-21)

I helgen har vi jobbat hårt med båten. M monterade först ner hela motorn, för att sedan byta ut, kyl limpan och förgasaren.... Medan jag stod för skurandet, jag skurade ur båten med en tandborste! Den va ny,, jag lovar. Tvättade även stolar och soldäcksdynorna med Galontvätt... Skrubbade även badbryggan för att sedan olja in den...
Än är det mycke kvar...
Vi hann även med en fika i det soliga vädret...Trevligt fikasällskap fick vi också. Våra godavänner som också har sin båt i samma båtklubb slet också med sin båt.
 
 
 
Kyl limpan va rostig...
 
Ny kyl limpa
 
 
 
 

2014-04-21 Påskpyssla (2014-04-19)

Dessa vackra ägg vill man ju inte äta upp..
 
Äggen skulle vara kokta och varma... färgen värmde man även den....
 
 
 
 
 
Arken som ligger på bänken liknande grillfolie... ser lite märkligt ut.. kan de vara ett spöke som speglar sig,
mohahaha..
Vi blev bjudna på en enkel påskmiddag, om den va enkel då vet jag inte hur deras vardagsmiddagar ser ut:)
De va iallafall gudomligt gott. Ägghalvor, Beliner med rom och gräddfil.....Janson med allt va som hör till och inte minst grillspett... MUMS va gott de va.
 
 
 

Det går att pyssla trots att ens barn har blivit stora.... De va min väninna K som fixat pysslet detta år...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-04-20 L´s födelsedagsfirande (2014-04-17)

Här kommer lite bilder från L´s födelsedagsfirande...
 
Vi började med lite taccobord...
som byttes mot kakbord
 

 
Morotskaka...med limetopping.. för den som önskar kommer recept senare i veckan ..
Kladdmuffins med chokladgrädde.
L bakade helt fantastiska Macarones. Choklad, hallon och citron... Mums
 
Vinbärskaka
Blåbärsknäcke
 
Schwarzwaldtårta.... denna va god... Fick hjälp med garneringen av världens bästa väninna, blir alltid fint..
 
Citrondrömmar...
 
Rabarberdröm,, blev inte så bra... lite för lös..men men man kan inte lyckas jämt..
 
 
INTE lyckade... vet inte va jag gjorde för fel...det va väl den dubbla satsen... Det blev Creme Brulé soppa...
 
Fina B och L som snart åker över till det stora landet...USA på en långresa.. inte avis alls..
 
 
Syster och Bror
 
 
 
 
 
Finaste dottern...
 

Dagen började med frukost på sängen...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-04-19 Påskkärring (2014-04-17)

Lillkusinen kom på besök några timmar innan L´s kalas, hon ville gå Påskkärring. Blev sminkning och L följde glatt med. Blev en stor korg med godis.
Sååå mysigt:)
 
Lilla O Påskpysslade,,de va inte igår. Hon hade fått ett så fint påskkort av en kompis... I brevlådan.. hon blev så glad. Eftersom vi inte hade några Påskkort, tog fröken snabbt fram pyssellådan och pysslade ihop ett eget kort.
 
 
 
 
 
 

2014-04-18 Påskägg ala Svåger U

Vilka Påskägg svåger U pysslat till mig och M... Riktigt imponerad.
 
 
Han har klippt och klistrat och lackat med klarlack.... Ni som inte vet så har M en orange KTM... en enduro.. har inte blivit så mycket körande pga. att M har problem med ena knät.. han behöver nog operera meniskern
Han kan knappt gå utan att det skär som knivar....
 
Inte nog med att han pysslat. Innehållet i ägget har han varsamt valt ut.. Allt går i Oranget... samma som M´s Enduro.. En ny karriär väntar...
En annan sida av påskäggen..
Kanske får han följa med dom stora grabbarna nästa gång! Jag menar M
 
Jag fick ett vitt fint påskägg... U en av mina trognaste läsare har listat ut min favoritfärg...  Vitt, vitt... och en liten släng av Rosa..
 
Mitt vita fina ägg innehöll 99% vita godisbitar och 1% rosa.. Riktigt imponerad.
Tackar och bugar, alltid roligt att få något personligt och när någon lagt ner sin skäl:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-04-17 Grattis världens finaste dotter


Grattis världens finaste dotter, idag är det L´s födelsedag. Hurra hurra hurra.. Puss och Kram
MamPa
 

2014-04-16 Räkbakelse

Förra fredagen fixade M middagen igen... denna gång blev det dock Scharkdisken på Coop.. Vilket är mer likt herr M. En räkbakelse.. Mums...
Hade blivit rätt chockad om han bakat till denna bakelse, men det finns hopp... Högst på hans önskelista är nämligen en stekpanna i Keramik! what.... va har hänt.. inga verktyg, motordelar..
 
 
 
 

2014-04-15 Färdigmålat!

Målning av fönster i lilla toaletten...
Målning av lister..  Vitt va annars....Det skulle vara den blåa maskeringstejpen som bryter av.. kanske behåller den..
 
 
Färdigmålat.... fem lager på väggarna...två lager i taket... Fem lager undrar ni! Eftersom panelen har ett mellanrum mellanrum... men vet inte rikgit hur starka dom som satte dit panelen va.. Det skall vara ett mellanrum på 4 mm, men det varierar allt mellan 1 till 4 mm, varpå det bildades lite bubblor mellan springorna, de går ju inte, varpå det blev målning i fem omgångar... Nu är det jätte fint.
 
Dröjer en vecka till innan elcentralen kommer hit och kopplar in elen.. Köpte en radiator som hade två veckors leveranstid, har vi väntat i 13 år, kan vi vänta i någon vecka till.
Kanske har vi en till toalett till helgen, till den behöver man ingen el,, bara vatten. Jag råkar ju ha en sådan händig man som kan allt,,,  elen lämnar han dock till dom som har behörighet.
 
 
 

2014-04-14 Taket målat

I helgen målade M taket.... Nu börjar det närma sig....
 
Va gör man när maskeringen tar slut.. tidningspapper går lika bra.
 
 
Två omgångar färg, sedan va det klart.
 
 
 
 

2014-04-13 Spök

Idag har vi varit på Cirkus ute på Djurgården och set Spök, med Måns Zelmerlöv, Loa Falkman, Lena PH och Sussie Eriksson mfl... riktigt bra. Loa Falkman va riktigt bra, vilka repliker... En modern tappning av spök..
Fick många solar av oss. Lätt att parkera i garaget precis bredvid, 1kr/minut!
 
Två som inte kunde låta bli att köpa varsina korvar hos korvgubben, detta trots att dom redan ätit.
 
 
 
 
De va väldigt många små barn som såg föreställningen... de var rätt läskigt, vet inte om jag skulle ta med mig barn under 10! Raden bakom satt mamman och förklarade för sitt lilla barn va som händer om han dör.. vet inte sa hon, ett antal gånger! En liten pojke som satt brevid mig frågade snällt sin mamma efter att blixtrar och dunder startat föreställningen,, får jag sitta i ditt knä:) gulligt, kanske va det pga att en tant som satt brevid honom:) närmare bestämt jag...
 
 
 
 
Pausen... sa M att han skulle köpa en kaffe och en masarin, han menade beskvie, M hade suktat in sig på en Beskvie och kaffe,,, men slut när de va hans tur.. blev en masarin när han kom tillbaka...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-04-11 Slipning Lilla toaletten

Slipning och spackling... kanske sista gången... eller inte.. Om jag fick bestämma blir det sista gången.
M kontrollerar med vattenpasset, sen är det klart:)
 
Allt blir bra när M är i farten...
 
 

2014-04-10 Förgasare / Kyl limpa

Idag är M en lycklig man. Förgasaren och kyl limpan han beställt till båten har äntligen kommit.. Då va man 10000kr fattigare på banken.. va gör man inte för att få en glad man...
 
Egentligen är det för min skull!
Anledningen till en ny förgasare är att kunna få stopp på båten... jag lyckas nämligen alltid pricka in när det är jag som kör och dessutom kör båten själv, jo det är sant jag kör båten själv, det trodde ni inte, men så är det, har fått köra några varv runt hamnen i Sandhamn när tomgången inte gått ner. M råkar nästan aldrig ut för det,,, det gör han säkert, men det sitter i hans ryggmärg och märker antagligen inte när det händer...
 
 
Äntligen ingen Telefon i handen.. värt varje krona!
Åh va det kliar i fingrarna... Påsken är räddad!
 
 
 

2014-04-09 Slipning

Varning! sliparbete pågår. M kom ut som i en vit dimma från detta lilla utrymme..
Väggarna är färdigmålade. Spackling och slipning av taket tar då aldrig slut... eller så är M för noga. Jag är ej längre behörig att beträda spackel och sliparbetet. Jag är inte certifierat!
 
 
 

2014-04-08 Korvgubben..

Nu börjar det bli avancerat! M i köket för andra veckan.... Inte varmkorv med bröd, Igår lagade han korvstroganoff, en kastrull med vanlig falukorv och en med kalkonfalukorv...
 
Nu är han uppe i tre rätter.. Varmkorv med bröd, Carbonare och Korvstroganoff.. Han har även sniffat lite på Wienerschnitzel. Snart tar han över köket, inte mig emot..
 
Stroganoff på olika vis
1 ring falukorv , 1 ring kalkonfalukorv
1 lök till varje falukorvring
ca 5msk tomatpuré till varje falukorvring
vetemjöl
Mjölk
1 Buljongtärning (hönsbuljong till kalkonfalukorvringen och köttbuljong till falukorvringen)
grovmalen svartpeppar..
 
Riv löken och skär falukorven i avlånga stavar, Ta fram två kastruller för tillagning av vardera falukorvsring.
Stek korven och löken med lite smör. Veva ner tomatpurén, därefter mjölet och sist mjölken.
Rör runt. Rör ner buljongen. Peppra och salta... Låt koka i några minuter.
 
Uncle Bens ris är inte helt fel serveringstips.
 
 
Stroganoff med Kalkonfalukorv
 
Stroganoff med äkta falukorv
 
 
 
 

2014-04-07 Trädgårdsslang Garden House

Hittade min rosa vattenslang Garden House från Jackie The Garden Queen... blev ingen Garden Glory för 1000lappen... Blev en Garden House som finns att köpa hos självaste Clas Ohlson i Nacka Forum... Skulle köpa present till lilla L. kanske har jag avslöjat!  Nu är det bevisat, dom har verkligen allt och lite till...
 
Dessa slangar lyste upp hela affären. för 249kr va de mina. Dessutom får man längre slang än om jag köp motsvarande Garden Glory, å två slangar... Priset t.o.m billigare än den gröna slangen! Yes äntligen.
Fanns att välja på Rosa, Vit och Svart... Blev en Rosa (såklart) och en vit.
 
Inte fel att Företaget som utvecklat produkten kommer från Örebro Sverige...
 
http://jackiehoses.com/product.html
 
 
Finns fler färger... Orange och Turkos...Även brun. Dock inte hos Clas Ohlson
 
 
 
 
 
 

2014-04-06 Carbonara a la M

Igår va mästerkocken i full fart med sin paradrätt.
 
Carbonara a la M
 
2 pkt bacon
2 ägg ( ett ägg per person)
1 dl grädde
Riven parmesan
grovmalen svartpeppar
 
Knippe pasta..
 
Knaperstek bacon. Vispa ägg och grädde, peppar och permesan.
Koka pastan. Blanda ner pastan tillsammans med de knaperstekta baconen. Häll sist i äggblandningen, vänd runt ett antal gånger innan servering.
 
Riv även lite permesan över pastan innan servering..
 
Förutom att koka korv, har M även lärt sig att laga Carbonara.. En ny rätt var 10:e år...
 
 
Här går det undan!
 
 
 
 
Perfekt efter ett hårt träningspass.... kanske inte kalorimässigt!
 
 
 
 
 
 
 

2014-04-05 Spegel spegel...

Vilken spegel... fick tillbaka min figur så som den såg ut för 6 år sedan, blev lite paff först, tänkte att morgonpasset på gymmet kunde väl ändå inte ha resulterat i detta!.... Bra affär att köpa skor i.. Nu köpte vi inga till mig... M köpte två par skor...jag fick tillbaka min figur på ett nafs och va lycklig resten av dagen.... Denna spegel borde finnas i alla provhytter, försäljningen skulle slå i taket!
 

2014-03-04 Önskelista!

 
Då va det dags igen.. Snart fyller lilltjejen år...  Denna fina rosa kanna från Matteus står högt på önskelistan,, förutom en portabel videokamera...
 
L har sedan tidigare ljusrosa och gråa the koppar samt samma färg i frukostskålar.. Hon har en grå skål med fjäril på.. Nu önskade hon sig några rosa och kanske en grå!
 
L önskar sig pengar till en resväska. Snart bär det av till USA.... Kanske inte en resväska som denna.. tror inte hon själv vet.. Va jag tycker spelar nog ingen roll. Själv skulle jag tagit en vi redan har, som inte är så stor... för att sedan köpa en i USA,, som både är billigare och jääääättttte stor, där hon kan få plats med MAMMAs alla  PRESENTER:)
Lilla damen önskar sig ögonfransförlängning... för att slippa ha mascara...Hmmmmm.. hon som har så långa fina ögonfransar... bättre att hon isåfall färgar dom kolsvarta.. även om dom är fina som dom är,.för svarta har hon redan, önskar själv att jag hade hennes fina svarta ögonfransar och bryn, hon har inte ärvt från mig som har så ljusa man kan ha.. Vet inte om ovan är så snyggt.. men va har jag att säga till om....jag är nog en mossig morsa som nått mina bästa år!
 
 
 
 
 
 

2014-04-03 Stringhylla

Ytterligare en stringhylla upp. Denna blir till L, där hon kan förvara sina pluggsaker.
 
Blev en 30cm djup stringhylla denna gång...
 
Inköpt hos Dennys home 1495kr. Vit Stringhylla
 
 
 
 

2014-04-02 Hårdesign

Förra helgen va det dags för lite frisering... S gjorde ett fantastiskt jobb som vanligt. L blev så fin i håret.
 
 

2014-04-01 Mumin

 
 
Här kommer en av mina brickor.. Fick av lilla L på Morsdag för många år sedan..
Scandinavian Design Moomin
Handmade in Sweden out of Birch wood / Dish-washer safe. Vet dock inte om jag skulle våga diska i maskin!
 
 
 

2014-03-31 Brödbak

Varför baka runda bröd när man kan göra fina figurer. Fick bakhjälp på lördagsmorgonen.
 
 
Rågsikts figurer
 
50 g Jäst
50 g smör
5 dl mjölk
0,5 dl Linfrön
1 dl sirap
Salt efter tycke och smak.
Rågsikt
 
Sätt ugnen på 200grader.
Smält smöret. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll i mjölken i det smälta smöret, värm till fingervarmt.
Blanda ut vätskan med jästen. Blanda ner Linfrö, sirap och salt. Blanda ner rågsikt tills du fått en smidig deg.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Baka ut bullar eller varför inte lite figurer... Jäs i ca 20 minuter. Gräddas mitt  i ugnen, i ca 15 minuter.
 
 
 
 

2014-03-30 50 ÅR

Förra helgen åkte vi ut till Farmor och Farfar som firade 50 år som gifta...Grattis...
 
Hugo va så fin i sin nya frisyr.
Underbart vackert. Lite badsugen blir man!
 
 
 

2014-03-29 Bränt och klart!

För någon helg sedan hämtade vi porslinet vi målat hos Porslinmuseet i Gustavsberg
http://www.varmdo.se/upplevaochgora/kultur/museerkonsthallar/porslinsmuseum.4.28a80d9d13dcb0f021b2cc.html
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-03-28 Rosa Pläd

Plädar kan man aldrig ha för många av! Två rosa plädar från Åhlens.
 

RSS 2.0