2016-08-28 CinderellaFörsta gången jag åker Cinderellabåten från landet..  Eknö brygga har blivit populär. Igår när vi åkte över till Sandhamn kom tre tjejer springande från ingenstans och undrade vart båten till Sandhamn gick😳. När vi nu åkte hem kom två familjer från Göteborg från skogen,,, vi har en väg som Herr Arne grävt,, den vägen går endast från våra fastigheter. Sedan är det skog...
Samdhamnsbåtens brygga med fri sikt är ändå favoriten.. Illamående varning, det luktade mat och lite gungning... Tur det gick fort till Stavanäs, efter en halvtimme var vi i Stavsnäs.

Stackars dotter som fick ge plats åt sin illamående mor, L fick sitta åt fel håll. Hon klagar aldrig.


2016-07-28 Dopp


Ganska varmt i vattnet.


BrrKanske årets sista dopp. 

2016-08-27 SandhamnTog båten från Eknö till Sandhamn vid 13 tiden, tog ca 10 minuter. Sedan har vi en och en halvtimme tills båten går hem till Eknö igen.


Blåste rejält, gick gäss på sjön.
Vi var inte ensamma på Sandhamn, fler som besökte ön. Även Inspelning av Morden i Sandhamn,,, undra vilken av böckerna det blir.

Tagning!
Vi han med lite shopping i favoritbutiken Sandhamnsboden.
Vilken dag vi haft.L något trött på mamsen som bara fotar., dessutom med dålig kamera! Eller dålig fotograf. Man kan inte vara bra på allt.
Åter hem igen.

Tar ca fem minuter till huset från bryggan.


Dags för ett dopp i havet.2016-08-27 Mörk Choklad


Nu behöver man inte ha dåligt samvete,, d.v.s. om nedan stämmer.
 • Enligt Harvardforskare kan chokladkonsumtion förlänga livet med upp till två år. Fransyskan Jeanne Louise Calment, som levde i 122 år, åt cirka 1,5 kilo i veckan.

 • Överraskad?
  Enligt forskare vid Köpenhamns Universitet är mörk choklad väldigt mättande, så
  att äta mindre portioner av det kan få dig att äta lite mindre av annan
  mat. 
 • Enligt
  schweiziska vetenskapsmän kan du reducera dina stresshormonnivåer ordentligt genom
  att äta cirka 40 gram mörk choklad per dag. 
 • Behandling av diarré med kakao går tillbaka till sydamerikansk och europeisk kultur. Enligt vetenskapsmän på en forskningsavdelning på ett barnsjukhus i Oakland, USA, regleras det flytande sekretet i tunntarmen när flavonoider i kakao reagerar med protein. Detta gör att magen lugnar ner sig.

 • Mörk choklad är en av de bästa källorna till antioxidanter som polyfenoler, flavanoler, och catechin bland annat.

 • En finsk studie visar att choklad reducerar stressnivåerna hos gravida. Följden blir att deras barn är mer aktiva och ler mer. 

 • Enligt en svensk studie från 2011 Swedish löper kvinnor som äter mer än 45 gram choklad per vecka 20 procent lägre risk att få en stroke. 

 • Enligt en hälsostudie kan en liten bit mörk choklad per dag förebygga hjärtinflammation och efterföljande hjärtsjukdom. 

 • En liten italiensk studie från 2005 visar att om du äter choklad på en daglig basis kan du hjälpa till att kontrollera insulinkänsligheten.

 • Mörk choklad innehåller flavonoider som skyddar dig från solens UV-strålar.

 • Teobromin som finns i choklad minskar aktiviteten i vagusnerven, den delen av hjärnan som orsakar hosta

 • 2008 gjorde forskare vid Harvard ett test där de bad testpersonerna äta choklad i två veckor. Resultaten visade att deras blodcirkulation ökade. 

 • Eftersom choklad ökar blodcirkulationen kom forskare vid University of Reading 2011 fram till att choklad även kan öka blodflödet till ögats näthinna, vilket leder till förbättrad syn. 

Källa: http://www.msn.com/sv-se/halsa/fitness/15-anledningar-till-att-choklad-%c3%a4r-bra-f%c3%b6r-dig/ss-AAcCaeO?li=BBqxCu3&ocid=SK2MDHP#image=9

2016-08-26 Eknö / Otjänligt vatten norr om Boo, väg 222


Vattnet hemma är otjänligt, ej drickbart, totalt slut på vatten i affärerna runt i Nacka.
Har varit lite risig i magen några dagar, inget ovanligt, när jag blivit kall. Jag dricker säkert en två tre liter vatten om dagen. I fredags hade jag så ont att jag kallsvettades. M som läser Aftonbladet sa vid Lunchtiden drick inte vattnet! Efter ca fem timmar försvann den molande värken och toalettbesöken avtog! Kanske inte har med de att göra, men dåligt immunförsvar och otjänligt vatten går kanske inte ihop. Andra med stålmagar kanske klarar sig. Det går bra att koka vattnet, jag kokade vatten och ställde in i kylskåpet.

När både M och J är i Tierp, då passade finaste dottern och mamsen på att åka till landet. Vi tog 18:30 båten från Stavsnäs.Vi satt på bryggan, då ser man rakt ut mot havet, å slipper illamående. Denna båt är min favorit.


Den här utsikten är inte helt fel när man åker Vaxholmsbåt, man måste dock köpa något från bistron. Köpte yoghurt till L. 


Framme, solen går ner mellan tallarna.

Lite trött blev man allt.

2016-08-25 Tillbakablick 90-taletTillbakablick från det härliga 90-talet


På promenad på Öja.

Öja.Ett litet busfrö som kastade allt över bord. Kikaren åkte i nere i Nynäshamn. 


2 månader gammal blev den första seglatsen i L's liv.

Favoritsysslan när mamsen och pappsen sov, att klättra i segelbåten, där allt var som i ett dockskåpBosta tänderna va egentligen inte det jag skulle gjort, ville helst åt kiwifrukterna, men mamma kom på mig.


Ute på Utö.


Morfar var ofta med ut på sjön.


Om han inte styrde så hissade han segel.

Ute på Björkskär med lilla L i magen, helt ovetande.På landet.


Utflykt till Alskär.


Härma pappa det bästa som finns.


Dammsuga som pappa inte lika kul.

Gammelmormor läser saga.

Gammelmormor och lilla L i Ekedalsskogen å plockar svamp.
Gammelmormor Wera rensar svamp.


Dop Ingarö kyrka.


Bath i England


Koppel så mamsen kunde håva in mig om jag försökte mig ut i gatan. Afternoon TeaBollhavet, ingen hit.Kärlek ❤️

Kusin J med gipsad hand, så himla nöjd av att få hjälp av kusin med matning.Morfar och lilla L2016-08-24 Nya Galvan i Älta


Gallret har fått fästen, nu återstår galvning hos Nya Galvan i Älta.

2016-08-23 RensningL kom förbi för att rensa sina garderober här hemma. Hon hittade en hel del. En säck till tippen, en kartong till Loppis och en med bara smycken😳. En halv garderob kvar med en massa filmer, böcker och pärmar😩. Själv har jag en kartong i förrådet med skolsaker! Kommer jag någonsin använda dessa, kanske som en nostalgitripp!
2016-08-22 Boo<-->Gustavsberg


Cykeltur till G-Berg och tillbaka för att köpa middag..Långväg, väl värt mödan.2016-08-21 Mur


Blev inget gjort på muren denna helg heller. Söndagen regnade totalt bort. Jag tog på mig regnstället, M tog paraplyet sedan gick vi ut på en promenad. Påväg hem begrundade M sitt alster.2016-08-20 Nacka rundan


Kvällsrunda på cykel... Vilken lördagskväll det blev.

2016-08-20 80 taletM hittade också ett gammalt kort, när han försökte städa garaget. Hans gamla Selco. Populärt med pannband!

2016-08-20 80-talet


Tillbaka blick! 80-talet. Här Sandhamn.
Hittade lite roliga album när jag stökade runt i förrådet.

Vem tog bilden,, på den tiden tog man inga Selfisar...

En av M's favoritkatt, Miranda!


Katten Fanny, som vår lilla dotter skulle fått heta om M inte ändrat sig i sista stund till det hon heter idag❤️. Mina förslag blev ratade. Jag hade Wera, Lilly eller Britta! Min mormor hette Wera, farmor Lilly och M's mormor hette Anna-Britta eller vi sa AmBritt, kanske har jag fel här...Italien 1989. Jag, M och min far.

Upptag av Segelbåten 1990. M har aldrig riktigt varit intresserad av vad han har för kläder, bara det sitter skönt! Japp ni ser färgkombinationen, han gillade färg iallafall. När han var yngre hörde jag att hans syster eller Mamma köpte hans kläder. Numera sedan 2000 talet köper jag hans kläder. På 80 och 90 talet vet jag inte hur han fick ihop sina kläder... Jackan vet jag kom som give away från min Mors företag. Byxorna, ingen aning😳. Han tog nog vad som kom över honom. 

Jag 1990,,tror jag stickade jämt på den tiden...

Grabbarna grus. 1987. Två som saknas och det är födelsedagsbarnet J, som anordnade 20 års festen på IngaröGolf. Samt surfar J. Han surfar än idag. Min syster hade bakat en Tennistårta, japp förutom gymnastik som jag höll på med nästan dagligen, så spelade jag tennis två dar i veckan... Vilket var hur kul som helst.

1987 midsommar på Gällnö. Morgon gympan. Minst 10 minuter, skulle inte orka mer än två minuter idag😔. 

Min fina mormor och jag i blåbärsskogen i PersUdde i Trollbäcken.

Kräftkalas,  M och hans bästis. På den tiden när vi fångade kräftor hos mormor i PersUdde i Drevviken.


Eldprovet Stockholms stadium.

Studenten 1987 Nacka Gymnasium.
Min fina Svärmor som här är yngre än vad jag och M är idag.


Fjällen 1987. M' bästis H's Volvo 245 med en växelspak som en pinne. Hur fin som helst.

Nyår 1987, vem tog kortet, inga Selfisar fanns det då, måste varit självutlösande.
Praktiserade på Eneqvist bil 1984. Alla tjejer skulle praktisera på typiska kill jobb och killarna skulle praktisera på typiska tjejjobb! Jag hamnade som bilmekaniker hos Eneqvist, de var det roligaste jag någonsin har gjort, lärde mig allt från att köra bil till att byta växellåda, men mest att byta tändstift och olja. Alla var så snälla och tog hand om mig, de ville aldrig mer ha killar som praktikanter eftersom de alltid sa att det kan jag, medan jag frågade innan jag  gjorde något, vilket var uppskattat, jag var ju bara 14, inte kan man laga bilar när man är 14. Min handledare längst till höger.Borrar efter vatten,, inget kommunalt på den tiden.

Här hämtar vi vatten på en militärö... 

En liten tillbakablick när jag gick igenom förrådet. 


2016-08-20 HöstbakLänge sedan det blev brödbak här hemma. I morse fick jag lite extra energi.

Blir lite gråtfärdig när man köper bröd, för 29:90 får du sex skivor ekologiska rågrutor.... Bakade allt bröd för några år sedan, men man blir lat med åren, speciellt när det bara är jag och M som skall födas... Nu skall det bli andra bullar.

Slängde ihop några rågsiktskakor med linfrö toppat med sesamfrön på några av kakorna

50 g smör
5 dl mjölk 
Knappt 2 tsk salt
0.75 dl sirap
1 dl hela linfrön
Rågsiktsmjöl tills det inte klibbar!  Ca 1.4 liter

Smält smör samt häll i mjölken i det smälta smöret. Värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en stor bunke.
Rör ner lite av vätskan i jästen och blanda ut. Häll därefter i resten av vätskan. Blanda därefter i salt, sirap, linfrön, sist åker mjölet i. 

Knåda ihop till en smidig deg. 

Dela i fyra delar. Platta till fyra runda kakor på en plåt med bakplåtspapper.
Täck över med en bakduk. Sätt på ugnen på 225 grader ( varmluft 200g).

Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla två av bröden med kallt vatten, strö över sesamfrön. Vill du ha sesamfrön på alla fyra kakor, gör du likadant på dem😊

Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.
2016-08-19 Skeppshult


Två nya brickor, som införskaffades påväg ner till Pappa i Halmstad. Skeppshult.

2016-08-18 Nya skor


Hur ofta tar man inte sina avlagda gympaskor för att ha i trädgården. M tog ett stort beslut och införskaffade ett par ny skor från Jula i Lördags. Från Blåkläder ca 300kr. Som han bara skulle ha ute i trädgården... Jojo, redan under söndagen när vi skulle åka till Sickla tog han på sig nya skorna, då sa jag stop! Skulle du inte ha dessa som arbetsskor 😘.. Senare på kvällen när vi tog en promenad åkte skorna på igen, jaja, blev ett par arbetsskor / finskor / promenadskor.. Snart åker väl skorna på av bara farten när han åker till jobbet.2016-08-17 UnderläggKöpte nya kopp underlägg till TV rummet. Finns i en av konstbodarna på Fjäderholmarna, retroboden!2016-08-16 KantarelltoastEknö blåbär till frukost, bäst att njuta så länge de varar. Blev bara en liter i lördags. Tillnästa helg lär blåbären ha torkat.. L kollade i måndags, redan då hade de torkat ut, får bli till att plocka lingon.

Till middag blev det en kantarell toast. Mums. Om jag ändå kunde säga att jag plockat dessa kantareller,,, köpte på Coop😊. Mumsigt gott. Lite skary att plocka svamp. Min Mormor Vera var en mästare, hon kunde även tillaga det giftiga svampen på rätt sätt😳. Att jag ens äter svamp är ett under. Köpe svamp går bra, plocka överlåter jag till proffsen. Min mormor åt och plockade allt från skogens skafferi. Enda jag ärvt är blåbärsplockningen!
Kantareller stekt i smör, på en rostad brödskiva.


2016-08-15 Stavsnäs Vinterhamn


Hämtade dessa fina tjejer på kvällskvisten, som varit ute på landstället några dagar. Lite avis. Vi får åka ut nästa helg mellan gjutningarna.


2016-08-14 Spaljé med runt hålSpaljén nästan klar. 
Vi köpte ett armeringsnät på ByggOle. Samt fyra stycken armeringstål till inramning och det runda hålet. M skall svetsa dit några fästen, därefter blir det galvning. Vinrankan får vi inte glömma.
M böjer det runda hålet..

Som mall använde vi den gamla soptunnan.
Bäst att vattna släpkärran.Bara galvningen, fästena samt vinrankan som saknas.
Tur jag har en man som gör som jag säger😘. Haha, nä, tror han tycker det är ganska kul. För 29 år sedan svetsade han bilar på sin fritid, som övergått till svetsning av trädgårdstillbehör... 
Fint blev det. 

2016-08-14 BilFinaste presentförpackningen till en vinflaska Ever.... T.o.m rosa bilar😍.

En gåva från M's syster och man..2016-08-13 HammarbybackenPå kvällskvisten cyklade vi Boo- Hammarbybacken fram och tillbaka.
Lagom kvällsrunda
Ett försök till att bestiga Hammarbybacken. Många karborrar i backen som fastnade i hjulen, vi fick ge upp. 

2016-08-13 Hem


Höstens och vinterns projekt. Min gamla vagn från 1968. 1992 användes den senast, då var det lilla L som låg och snusade. Har förvarats på vinden sedan 1992, kanske inte det bästa stället. Vi hittade vagnen när vi fixade myrorna på vinden. Kan bli ett roligt gemensamt projekt. M fixar kromet och jag klär om. 

Innan hemfärd plockade jag en liter blåbär... Skulle gått ner vid 7 tiden så hade jag hunnit plocka av allt. Får bli en annan gång, tror tyvärr inte att blåbären är plockbara nästa helg.

M slet i vanlig ordning..

2016-08-12 Eknö


Brrr, 11 grader....
Vi skjutsade ut dessa finingar till Landet.
Det vankas kräftskiva.. Vi är tyvärr inte bjudna, bara för dem under 25😘. Alltid lika mysigt att åka båt ut till landet.


2016-08-11 Systrarna DelseliusIgår lunchade jag med min barndomsvän C.. Alltid lika mysigt och en massa att prata om. Jag tog en räkmacka.. Lika bra att fortsätta, känns som jag ätit räkmackor hela sommaren..
C tog en räksallad..Efterrätt... Men jag var allt för mätt, trots att det gått ett par timmar...

2016-08-10 L 5 år


Hittade dessa när jag rensade L's garderob. Dessa kan jag ju inte slänga...
Den turkosa har används flitigt, många bananfläckar... Fick nästan bort med Vanish.2016-08-10 ByggOleEn sväng till ByggOle innan stängning. Behövde mer armering till min spaljé.


Resultatet får ni se när det är klart!! Medan murklacken brinner klart, kanske han hinner med att svetsa ihop min spaljé, som jag sedan tänkte lämna in för galvning.
2016-08-09 Varning för starka bilder!


Köpte en skål med inbyggd mandolin från Rosti. Borde vara säker tänkte jag, som skär mig konstant när jag skär grönsaker. Den här är värre en en kniv.Skalade av mig underdelen av tummen. Satte på dubbla tryckförband samt en plast handske, hjälpte inte! Jag slutförde omeletten med potatis... Jag skall nog hålla mig till bakverk och en elvisp. Matlagningen överlåter jag helt till M.

2016-08-08 Levande Pokémon !


Vad är detta för djur😳. Aldrig sett något  liknande i min trädgård. Trodde först att det var en skumgummiboll. Såg snabbt att den hade ögon som stirrade mot mig 😳. 
Denna sommar har verkligen gått i djurens tecken. Igår när dottern och jag åt lunch på Fjäderholmarna hade en anka tagit sig in på restaurangen, satt snällt och åt tillsammans med oss gäster...  I förrgår när vi cyklade blev jag jagad av en grävling, större än Hugo! (Farmor & Farfars hund)

2016-08-08 Fjäderholmarna


Ledig vecka med bara vila! Finaste dottern hade även hon en ledig dag. Blev lite shopping i Sickla, därefter tog vi båten från Nacka Strand till Fjäderholmarna. Så himla mysigt, mitt i stan men ändå på landet,

Köpte lite gott to go på Fjäderholmarnas chokladfabrik.. Blåbär och citron, L tog även en med passionsfrukt.


Lunch.


En toastskagen. MumsInte bara jag som tar kort på maten😍


Efter lunchen blev det en kort promenad runt ön..


Med några stopp, köpte en glasskål toll L, hos glasblåsarna, The hos Systrarna Degen.Mums, citronganach..
Oväder drog in, regnet hängde över oss, men vi klarade oss.Nu hem och vila.2016-08-07 Boo RuntM murade det sista på klacken, tog en motorcykeltur för att avsluta kvällen med en tvåmila med frun.
Boo runt, ca 2.4 mil.
Lagom kvällstur.

2016-08-06 Betong
Betongblandaren fungerade fin fint.

Jag körde skottkärror med sand i skytteltrafik. M blandade betong. 

Betongvibbran har han lånat från svåger U. 
Dammsuga en av M's favoritsysselsättning.. Både inne som ute. Sopa kommer som nu ner två!
Sanden räckte nästan, en meter saknades. Får bli några säckar färdigblandad! B
Nästa steg är att bygga form till de två trapporna, en till gångvägen och en ner under altan.


2016-08-05 Grill

På kvällskvisten kom Släkten över på lite grillat. Så himla trevligt. Kusin M med hennes gulliga barn, hennes man hade åkt en sväng till Malmö med tåget, han är lokförare. annars har de semester och kört från Östersund till Ingarö med husbil.

Hugo har fastnat under bordet
Inte komstigt med denna långa lina
Gammelfarfar lär sina barnbarnsbarn att spela piano.
Chokladmarängtårta med grädde och hallon

2016-08-05 Sand

Klockan halv sju på morgonen hämtade M en släpkärra sand ute på Ingarö Mark och Väg. 350kr kostar en släpkärra.

Går inte att köra snabbt med en släpkärra full utav sand. Vi körde in vid busshållplatsen vid Beatelund, för att släppa förbi lite bilar... många bilar hade vi bakom oss!


2016-08-04 Äppel+Lime+Ingefära


Två flaskor äppelsaft fick jag ihop på kvällskvisten. Man kan trio att det är Ros'e vin!

1 kg socker .äpplen, 1 lime + En bit ingefära.


Mycke socker, men det är på riktigt! Inga tillsatser. Lite socker har man inte dött av! Vi är inga saftdrickare direkt, inte läsk heller. Alltid bra att ha om man får besök!

2016-08-03 Premiär


Vilodag från murbygget! GPZ får sig en tvätt.  Kanske blir det åka av. 

2016-08-03 SpenatDags för andra omgången spenat i våra odlingslådor.

Hittade spenatfrön bäst före datum 2002-09-30. Dessa frön var gigantiska jämfört med de nyinköpta...
Antingen blir det gigantisk spenat, eller inget alls.. Kanske finns en anledning till att man blir stark om man äter mycket spenat!

Spenatfrön bäst före 2017
Spenatfrön bäst före 2002


2016-08-02 G-berg <--> S-Boo


Kvällscykling, fram och tillbaka till Gustavsberg.2,7 mil på kvällskvisten.

2016-08-01 Armering


M fortsätter med armeringen till murbygget.
Armeringsnät och naijtråd, kan man göra mycket med.


Ingen id'e att gå barfota!2016-07-31 Laga


Medan M murar mur, utför jag underhållsarbete!
Förra året bättrade M på putsen på sockeln.. Jag målade sockeln grå. Dock hade den svällt under vintern.. Då var det mitt jobb helt plötsligt. Nä, men M hinner inte med allt, då rycker jag in.


Rejäl bula med luft!Sopa bör man...
Täcka bör man..
Först primade jag x 2
Sedan Laga ute kit från ByggOle.

Någon murare blir jag nog inte, men det här fixade jag. Ungefär som att baka! Jag tror att alla kan allt, bara man vill och vågar! Samt att man inte är rädd för att fråga!

2016-07-31 Betongblandare


Då har vi blivit med Betongblandare. 165 liters från Jula, köpt på Blocket för 1700kr.
Bra att ha till murbygget, men svårt att förvara. Det blir vinterns bekymmer.
Sist lånade vi Svåger U's Betongblandare. Hade säkerligen gått bra även denna gång. Herr M ogillar att låna saker allt för länge! Han lånar dock gärna ut. Tror han mer gillar att äga prylar, ett bra skäl till att köpa eget!

2016-07-30 GrillVi fick både lunch och middagsgäster, alltid lika trevligt.
Tur vi införskaffat paviljongen när skyfallen avlöste varandra.. 

Svårt att bestämma mig, blev Rabarberpaj, kladdkaka och ett fruktfat till efterrätt.2016-07-30 Det bästa som finns...


Det bästa som finns har kommit hem😘 från sin södra Sverigetripp. 

J kände sig redo att hugga i. M är bra avis på J's hjälm.. Pannlampa, musik i ett och samma paket.2016-07-29 Vinbär


Frukostskörden! Får nöja mig med rödavinbär när blåbären ej är inom räckhåll!


2016-07-28 Formbygge


Formen på plats. M förbereder inför armeringsarbetet.
2016-07-27 Ved

Farfar 75 hjälpte till att få upp veden ur båten.... Det sägs att veden värmer fler än en gång! M drog sedan upp en hel säck per skottkärra, först fick han pumpa däcket på skottkärran, med världens gulligaste och minsta kompressor. Tänk att en kompressor kan vara gullig!


2016-07-26 GrönkålFinaste dottern har skött huset och bevattning. 
Innan vi åkte skördade jag dillen, därefter planterade jag lite mer grönkål, som det växer.  

En liten kompis hade kommit på besök.

Min mynta kryllar av fina fjärilar och humlor. Syns inte så bra med min mobilkamera.


För en vecka sedan!

Denna gång blev det inte ekologiska frön,, se om det gör någon skillnad.

Dessa ekologiska frön har vuxit sedan maj, snart uppätna av någon osynlig mask! grrrr...Kompisen har flyttat till andra sidan trädgården. Bäst att se sig om i mörkret. Inatt lät det som att grodan hittat in. Lät koack, kanske var det mannen min😳

RSS 2.0