2009-07-31 Kladd-Chokladtårta med hallon och grädde!

Kladd-Chokladtårta med hallon och grädde

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
nypa salt
2,5 dl Dinkelvetemjöl

Smält smöret i en kastrul. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i kakao, vaniljsocker, saltet, vetemjölet och det smälta smöret (glöm inte att ta lite av det smälta smöret till formen, häll ströbröd eller lite mjöl i formen). Häll sedan i smeten i formen och in i ugnen, 200grader mitt i ugnen eller 180 grader i varmluftsugn! 15 minuter.
Om kakan skall serveras direk, ha den lite längre än 15 minuter i ugnen. Kakan serveras med fördel efter ca 5 timmar..









2009-07-30 Idag har farmor och farfar varit här...

Idag fick vi finbesök av Farmor och Farfar och Hugo (hund).
Hugo hade svårt att sitta still, han kände nog av räven som stryker omkring runt huset om kvällarna!


2009-07-28 Takavvattningen fungerar.

Vi åkte hem från landet för att måla...men regndropparna avlöser varandra... Det enda positiva är att takavvattningen fungerar som M har monterat.
NI undrar säkert varför stupröret inte går ner i röret!! Jo vi hade glömt att köpa själva renssilarna, som skall sitta mellan stuprör och röret... Det får bli en annan gång.


2007-07-27 Blåbärsplockning igen...

Vi har tagit helg från landet igen och fixat lite på huset.. bilder kommer snart.  Men lite blåbärsplockning kunde jag inte motstå, även hemma finns det blåbär runt knuten. Fick ihop 15 dl blåbär igen, måste vara något magiskt med just 15dl,  för det lyckas alltid bli 15dl av någon anledning!
Denna gång blev det inte någon blåbärsbild utan en tjusig bild av K (hoppas det är ok att jag la ut bilden) i blåbärsskogen..Hon fick nästan inga myggbett. Förutom ett när det ringde i telefonen... Måste införskaffa mig en likadan. Själv ser jag ut som jag har tyfis på benen och i huvudet..inte kul.


2009-07-25 Små grodorna...

Idag tog vi en promenad ner till svart potten för att kolla in grodyngel, men grodynglen hade redan blivit små grodor som hoppade runt i spåret.
M hjälpte S med sin båt som hade fått lite motorhaveri (men va inte så farligt var bara något med pumpen i slangen som förser motorn med bensin, eller något liknande som jag inte riktigt förstår mig på), då stannade hans son L med mig och L. Vi hittade många grodor på vägen.







Inga grodyngel i vattne men blev en fin bild!

2009-07-24 Plockat blåbär i favoritbacken...

På kvällskvisten har jag plockat lite blåbär, vilket är min favoritsyssla så här på sommaren. Ett riktigt terapijobb, dessutom får man lite goda blåbär under vintern om man nu spar lite i frysen. Ni som känner mig vet att jag består av 40% blåbär och 60 % av Polly (alltså godiset polly).
Det är så härligt att sitta bland blåbärsrisen och titta ut över vattnet. Tyvärr börjar man bli äldre och känner av krämporna. Va lite stelt att resa sig efter en timmes plockande, men det va ju ändå ingen som såg,,fortsatte att plocka med lite böjd rygg tills jag kunde räta ut mig:)
Visst du kan köpa frysta blåbär i affären, men det är ändå inte samma sak och smak! Nu har jag lite rensningsjobb framför mig.






2009-07-24 Va gör man inte när man hittar världens bästa blåbärsställe...

Idag följde vi med L över till F som bor på andra sidan Eknö... Dom har gjort en snittslad bana för att lättare ta sig till vaxholmsbryggan vi byggt på vår sida av ön, vilket gjode det enklare att hitta... Tyvärr på hemvägen  upptäckte vi att fler gjort snittslade banor med både blåa och gröna band... blev lite fel.. men kom tillrätta efter ett tag. Ön är ju inte jätte stor, är egentligen omöjligt att gå vilse då det är en ö och ön är inte bredare än 1 km på bredaste stället och ca fem km lång.. Den snittslade banan var 2km fågelvägen med en väg som bergodalbanan. Vi blev rejält svettiga.
På vägen hem hittade jag världens bästa blåbärsställe, utan en bunke med!! va gör man då, tänkte då på min mormor som tyvärr inte finns med längre, hon bröt loss några kvistar och tog hem för att sedan plocka av buskarna.. Vilket jag gjorde...


2009-07-23 "Pojke försvunnen" skriven av Anna Jansson +++

Det finns inte så mycket annat att göra när man är ute på Eknö kombinerat med dåligt väder än att läsa en god bok.
Idag har jag sträckläst "Pojke försvunnen" av Anna Jansson, den får tre plus av fyra. Boken var rätt seg i början men helt plötsligt i kapitel 4 hände det saker och var tvungen att börja om för att inte ha missat  något. Efter kapitel fyra kunde jag inte släppa boken..

Charlotta Nilsson, Andreas och Amandas mamma känner en ständig oro för sina barn, hon söker ofta läkare för deras skull, och symptomen är många. Nioårige Andreas har oförklariga blåmärken och feber, Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befodad eller handlar det om en sjuk hjärnas rop på hjälp? Är det rent av så att hon gör sina barn sjuka???? Eller kanske är det något annat!

Pojke förvunnen är Anna Janssons åttonde roman om Krimalinspektör Maria Wern.

Tack K för lånet av boken den kommer snart tillbaka.


2009-07-22 Spenatsmörgås i ugn....

Dagens lunchtips. Tar ca 15 minuter att tillaga.

Går även bra att ha som förrätt.

Antal smörgåsar per person bestämmer man själv.
Nedan är två smörgåsar var för tre personer....

6 st små minibaguetter (Bäst resultat är coops minibaguetter bakeoff bröd)
smör att bre på
1 litet pkt färsk baby spenat
1 litet pkt mozarella
knippe färsk basilika
Skivad salami alternativt skivad smörgås kalkonkött eller skinka för den som vill ha lite mer matigt...

Halvera de halvfärdiga minibaguetterna, bred på smör på båda sidorna. För den som vill ha lite mer matiga smörgåsar lägg på några skivor av antingen salami, kalkon eller skinka, på undersidan av den halverade smörgåsen. Lägg på rejält med färskspenat ovanpå. Skär mozarellan i små tunna skivor och lägg mozarellan över spenaten på respektive smörgås. Toppa lite med färsk basilika. Lägg på överdelen av den halverade baguetten.
Grädda mitt i ugnen på 200grader, i ca 8-10 minuter.

Under tiden  smörgåsarna gräddas tillagar ni en:
Tomar och bönsallad.

I burk eller tetra pak med kidneybönor (dessa är färdiga att bara skölja ( om man kokar själv tar det betydligt längre tid)
6 små färska tomater
Timjanolja går bra med vilken olja som helst.
Balsamvinäger (på landet hade jag tyvärr ingen balsamvinäger utan tog äppelcidervinäger vilket också går bra)
Italiensk salladskrydda efter smak
salt och peppar.
Färsk basilika.
Salt och peppar.

Skölj kidneybönerna om ni använder er av kidenyböner på burk eller tetra. Skär tomaterna i halvor och blanda ihop med kidenybönorna. Häl över olja och balsam-/äppelcidervinäger, därefter kryddorna efter smak.

Färdigt att servera. Drycktips! Färskpressad äppeljouice från Kivik, dock inhandlad hos Coop. Allt hinner man inte göra själv:)






2009-07-21 Nybakta bullar och Saft...

Igår bakade vi bullar och kokade rabarber/rödavinbärssaft... Tycker nog att mina bullar smakade en aningen bättre än Sandhamns Bageriet,,, om man nu får skryta... Har då inte använt mig av bageriugnar eller bagerimjöl.. samt är ingen bagare utan är civilekonom i botten!..

Det tog totalt  ca två timmar att få bullarna klara för inmundigande! Under jäspausen fixades saften till...


Bulldeg
50g jäst
150 g smör
5 dl Mjölk (gärna den fetaste mjölken)
1.5 dl strösocker
1 msk helkardemumma som krossas i en mortel.
1 krm salt.
1 ägg
13-16dl dinkelvetemjöl (går bra med vanligt vetemjöl, men blir både nyttigare och godare med dinkel)

Pensling av bullarna efterjäsning, innan gräddningen..
1 ägg
Pärlsocker
Direkt efter gräddning sockerblandning...
1.5 dl vatten
4 msk socker
(kocka upp vatten och socker i en kastrul)

Fyllning till bullarna
75g smör
5 msk kanel malen
3/4 dl strösocker

75g smör
5 msk vaniljsocker
3/4 dl strösocker

75 g smör
4 msk krossad kardemumma alternativt hälften malen och hälften krossad.
1msk vaniljsocker (riven mandelmassa om man har det hemma annars går det bra utan)
3/4 dl strösocker

Ta tre djupa skålar och blanda respektive fyllning (Tips, när du skär upp smöret till det som skall smältas, mät upp smöret till fyllningen och lägg i varsin skål, detta för att smöret skall bli rumsvarmt och lättare att bearbeta.
Fyllningen kan med fördel blandas dagen innan för att få en fylligare smak.


Smält smöret i en kastrull, under tiden smula sönder jästen i en stor degbunke. Vispa lätt ett ägg i en separat skål samt om tid finns krossa den hela kardemumman i en mortel. När smöret är smält, häller du ner ner mjölken i kastrullen med det smälta smöret. Smör och mjölkblandingen skall värmas upp till ca 37 grader (fingervarmt)
Blanda ner lite av degvätskan i jästen, häll sedan i resten av degvätskan.
Blanda därefter i sockret, den krossade kardemumman, saltet och det vispade ägget.
Blanda sist i dinkelvetemjölet, lite i taget och veva runt. När degen är smidig och klibbfri täck över bunken med en handduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
Under jästiden blanda till degfyllningen i tre separata skålar.
(om du har energi över kan du även hinna med att tillaga saften enligt nedan, alternativt ta en lite powernap!)

Nu när degen är färdigjäst, dela degen i tre delar. Kvala ut degen  och bred på respektive degfyllning till respektive deg del!
Vanliga traditionella runda bullar, rulla ihop den utkavlade degen till en rulle och skär lämpliga bitar och lägg på bakplåtspapper. För Snurror vik ihop den utkavlade degen till en platta på ca 2dm bred och skär remsor och snurra runt remsan och vik ihop..
Låt bullarna jäsa på plåtarna i ca 40 munuter med handduk över, om ni har varmt inne beövs inte bakduk...
Blanda till sockerblandningen när bullarna jäser på plåten.
Det gå även att frysa plåtarna med bullarna för att ta ut bullarna innan gräddning (jäsningen stannar upp i frysen för att sedan forsätta efter att man tagit ut dom!!! Det fungerar fint och man får fäska bullar direkt och slipper allt kladd i köket om man får gäster:)
Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg samt strö på pärlsocker.
Bullarna gräddas i 8 minuter i mitten av ugnen i 250grader (200g varmluft)
När bullarna kommer ut ur ugnen penslas sockerblandningen på de heta bullarna, detta för att få glansiga och fina bullar.


Rabarber/rödavinbärssaft.

4 stjälkar rabarber normalstora (går även att använda frysta rabarber)
1/2 liter röda vinbär (går med fördel att använda frysta vinbär, tänk då på att det kanske inte behövs lika mycket vatten)
Saft och rivet skal av en citron
5dl vatten (vattnet skall drygt täcka rabarber och vinbären i kastrullen)

Minst 12 dl socker till ovan  eller efter smak..
4krm citronsyra.

Skär rabarberna i småbitar, häll ner vinbär och rabarber i en kastrull. Riv skalet av citronen och därefter dela citronen och pressa ner saften av citronen i kastrullen. Häll därefter ner vattnet i kastrullen. Vattnet skall drygt täcka bären i kastrullen.
Om man använder frysta bär behöver man inte lika mycket socker då bären då innehåller mer vatten.
Koka upp bärblandningen i ca 10-15 minuter. Det är helt ok om det kokar i 20 minuter också...
Ta fram en gamal hederlig Saftsil med linneduk, har man inte en sådan kan man ta en stor linnehandduk och sila saften behöver då kanske hjälp av någon mer från hemmet för att sila...

Diska kastrullen för att sedan hälla tillbaka den silade saften. Blanda ner socker efter smak, koka upp och rör runt tills sockret smält och smaka av. Tillsätt sist citronsyran. Häll upp på rengjorda flaskor (skölj gärna ur flaskorna med antingen citronsyra eller atamon).
Saften blandas sedan ut med vatten innan servering, vattenmängd beroende på hur stark man vill att saften skall vara!

Njut av hembakta bullar och hemgjord saft.
Nedan ser ni Eknö bullar (vanilj, kanel och kardemummabullar).







L smakar på bullarna och saften...




2009-07-20 Sandhamns bageriet AB har blivit rånade på dagskassan!!!

Stackars vår lilla L, det blev en veckas sommarjobb på Sandhamns Bageriet, I går fick hon ett sms att dom utsatts för grova stölder och att dom måste skära ner på personal... Jo jag säger det. Hade väl varit bättre att samla sin personal som består av ett gäng ungdomar och meddela om vad som hänt.. Själva ordet stöld är för mig att någon stulit från kassan av personalen.
Idag sa vi åt L att ringa för att veta om hon skulle fortsätta jobba eller om det bara var en ledig dag till idag pga av stölden från i helgen.. L har varit ledig hela helgen vilket var välbehövd efter en veckas slit från kl 06.00 till ca 13.30 till 14. varje dag utan en enda rast eller lunch.. Tydligen får man göra detta med våra ungdomar.. Är inte acceptabelt anser jag.

Vi åkte hem en sväng i helgen dels för att fila på huset och gå på bio samt sommarkrysset på gönan, passade även på att bunkra upp lite risifrutti och bananer som L skulle ha med sig för att få i sig lite näring. Men men så blev inte fallet nu.
Va gör man, skall man strida..Hon har ett avtal som säger att hon skall jobba tom. 31 juli. Är ju lite sorgligt eftersom hon tackat nej till ett annat jobb.
Men nu blir det tre veckor till ledigt och en erfarenhet rikare.

Jo den grova stölden var att i går söndag hade dom glömt att låsa dörren till bageriet och någon har gått in och stulit kassan på 100.000kr.. Men hallå, vilken jävel lämnar en dagskassa... och om det är en dagskassa kan han väl ha råd med en stackars sommarjobbare med 71 kr i timmen, alternativt samla ihop feriearbetarna och att alla får dra ner på sina timmar, jobba två dagar per vecka istället för fem...Men det kanske var hela veckans kassa?? Omsättningen per år förgående år var 1.932.000kr för bolaget.
Det måste ju vara någon som är ansvarig för kassan?? själv tycker jag det låter smått otroligt. Det finns ju ett postkontor på Sandhamn... Själv sommarjobbade jag på Posten i Sandhman i  fem år, men det är förvisso 20 år sedan.. Men på den tiden kom alla företagare in varje dag innan posten stängde med dagskassan för insättning... Det är förvisso 20 år sedan som sagt, men pengarna måste ändå in på kontot även idag..
Ja ja nog om det.


2009-07-19 Målning...

Idag har  M sågat och spikat fast läkten till fasaden utan för L´s rum. Jag har målat. Har även målat brädorna som skall sitta mellan fönstrena på taket. Här blev det vit täcklasyr. Hann även med att grunda trät runt fönstrena, men glömde tyvärr fönstret högst upp. Det får bli en annan gång.

M hämtade även den sista stuprännan som vi glömde på Byggole. Måste vara värmen..











2009-07-18 Trädgårdsarbete... och takavvattning..

Idag har jag klippt häcken på vår baksida. M fick hjälpa till att frisera översidan.. Trots mina 178cm nådde jag inte med häcksaxen, medan M med sina 181 klarade det fint.. Tror nog mer på att jag var lite för svag, måste göra lite mer armhävningar så kanske jag klarar av att klippa häcken helt by my self nästa år,, alternativt slipper jag jäddhänget eller både och!
Även äppelträdet blev friserat, alla utväxter är nu borta, tyvärr saknas bild. Förhoppningsvis får nu de äpplen som sitter fast mer sol och vatten.

Fixade även undan alla småbrädor som vi tänkt elda med i den framtida braskaminen..Nu ligger brädorna snyggt under Orminge träs plast.. snyggt och snyggt. Nu kan man komma in i lekstugan om man skulle vilja. Förhoppningsvis eldas det upp någon gång..

M fixade takavvattningen på ena sidan. Visst blev det finnt, Nu är det bara tre stuprör kvar.







Frågan är om vi skall såga av brädan innan själva hängrännan eller direkt efter...

2009-09-17 Harry Potter...

Idag åkte vi in till stan för att jobba!!! på huset. Takavvattningssystemet hade kommit samt att L är ledig över helgen från sitt sommarjobb på Sandhamns Bageriet.

När vi ändå är hemma en sväng tänkte vi passa på och gå på Bio och se Harry Potter tillsammans med O, K, P och R.
Innan bion fick vi en utsökt middag. Jordgubbar med doppad choklad till försnack därefter serverades en kycklingsallad. Till efterrätt chokladmuffins med riven vit choklad. Mycket gott. Tyvärr inga bilder.

Bion däremot var inte den bästa. Jag somnade fem gånger. L fick putta till mig ett antal gånger. Men jag kanske inte är den bästa referensen. Även våra kompisars barn P och R tyckte detsamma. Av oss fick den
5 månar av totalt fem... solarna har gått ner.. Med månar menar vi minus..
Enligt expressen hade den fått 4 getingar. Det kanske är så att våra barn har blivit för stora.

SF Bio: Harry  Potter och halvblodspri

2009-07-17 Äntligen är måsskyddet klart...

Ni som följt min blogg kunde läsa för någon måndad sedan att jag gått och köpt ett bilkapell för att göra om till båten.

Varför då? kanske någon undrar, vad skall man med ett kapell över ett kapell?
Jo, det är så att våra kära fiskmåsar verkar tycka om kapelltyg, iallafall vårt blåa. Fiskmåsarna använder vårt kapell till sin egen lilla toalett. Det skulle vara lite intressant till nästa gång när vi skall byta kapell och sy upp ett i grått eller mörkblått för att se om det gör någon skillnad! Hittills har vi dels haft vårt nya kapell sedan 7 år tillbaka samt som överdrag vårt gamla, vilket resulterat i att det blivit lite för tätt och det nya har möglat, inte kul. Men kemtvätten tjänar pengar iallafall.

Men nu har jag införskaffat ett bilkapell som jag sytt om. Är inte riktigt nöjd, med det får duga så länge det håller. Här kommer bildbevis.


2009-07-16 Sträckläst Viveca Sten´s bok "I det lugnaste vatten"

För er som gillar deckare och skärgården kan jag starkt rekommendera Viveca Sten´s bok "I de lugnaste vatten", en kriminalroman från Sandhamn. Har man dessutom tillbringat större delen av sina somrar på ön känns det ännu mer som man lever sig in i boken...

Jag köpte boken för ca 1 år sedan i samband med resan upp till Borlänge där vi skulle gå på Peace and Love och sedan till ett 40 års kalas...Men kom inte längre än till sidan 1... Festivalen och festen lockade nog mer. Det krävdes nästan att man var i samma miljö för att kunna sträckläsa och då var den riktigt spännande..


2009-07-15 Kvinnor knypplar och män splitsar tampar...

M har nu splitzat klart nya tampar till båten, de gamla var rejält slitna. Jag skulle nog vilja påstå att splitsning påminner lite om knyppling. Med andra ord Män splitsar tampar medan kvinnor knypplar.

Visst blev dom fina!


2009-07-15 En sliten liten bagare har slutat för dagen..

Har precis varit och hämtat L från sitt sommarjobb på Sandhamns Bageri. L sommarjobbar som bagare. Så här ser hon ut varje dag.. Ser mer ut som hon arbetat med cement...

Man hade ju hoppas på någon go bulle, men jag får nog baka själv:) eller vara utan och det kanske är lika bra.


2009-07-14 Dagens lunchtips. Kyckling a la LOJA

Dagens lunch serverades ute på verandan ute på Eknö.. inspirerad av J och L´s  middagsbjudning från i Fredags.

Det tog ca 20 minuter att tillaga.

Koka ca 5st  färskpotatis ( ta gärna gårdagens kalla potatis, då tar det ca 10 min att tillaga)

1 färdiggrillad kyckling
1dm gurka som hackas i bitar.
1 stort rött saftigt äpple som hackas i små bitar.
2cm färsk ingefära som rivs på den fina sidan av rivjärnet..
2.5 dl creme fraiche
Salt och peppar efter smak

5 salladsblad
1 avocado
4 små tomater

Lägg salladsbladen i botten av skålen. Låt den kokta potatisen kallna, dela potatisen i valfri storlek och lägg ner potatisen över salladsbladen.

Dela den färdiggrillade kycklingen i små bitar i en bunke tillsammans med den hackade gurkan och äpplet. Blanda ner Creme Fraichen och rör om. Riv ner ingefäran samt grovmalen svartpeppar och salt efter smak.
Häll över röran över salladen och potatisen.

Toppa med en hackad avokado och tomaterna.


2009-07-12 Det är kul att köra båt..

15 knop kom jofabåten upp i efter M´s meckande,, inte illa för att vara Gammelmorfars motor och båt.



I Strömma kanalen fick vi möte av två svanar som hade en hastighet på ca 0.5 knop...


2009-07-06 En paus behöver man och då är det Motorer som gäller för M..

När det gäller motorer så spelar det ingen roll att det ösregnar, blixtrar och dundrar..För ni som känner M vet att det är hans stora passion, motorer. När han sätter igång så lyser det alltid en sol från honom..

När han var yngre mekade han med saab bilmotorn inne på mammas köksgolv. När inte mopeden rullade, så fanns iallafall motorn kvar som startades var dag...
En gång i tiden vinterförvarade han sin 50 hk mercury (eller hur det stavas) i vårt garage,,, om kvällarna hörde man ett motorljud från garaget.. ja så är vår allas M som kan allt..:) Som ni vet har vi ju en ockelbo som har en inombordare en Volvo något.., är svårare att ta med,, men varje dag på semestern så startas den varje morgon och kväll, bara för en check... man behöver inte åka bara lyssna:) Nu har då den 50 hk mercury förminskat något till 9,8hk,, men det duger, det låter ialla fall och min zinkbalja får ett syfte. Och den stora karl har blivit barn på nytt. Detta behövs som en paus i allt byggande.






2009-07-02--2009-07-06 Fullt upp med målning och åter målning

Det har inte blivit mycket till uppdatering. Nu är snickarna klara med sitt jobb. Dom har gjort ett fantastiskt jobb.
För den som kanske är i byggtankar kan vi starkt rekommendera
S.G Larsson Byggservice AB
Valövägen 43
132 34  Saltsjö-Boo
070-7984996
[email protected]

Det är ganska många små byggfirmor som saknar websidor... dom kanske inte behöver. kanske har dom tillräckligt med jobb. Men som privatperson är man ändå intresserad av referenser, tex dom skulle kunna lägga upp tidigare byggprojekt etc.  Bara en tanke..

Under helgen har jag och L målat svart och åter svart, snart är även jag och L svarta.. Det blir ett riktigt svartbygge... skoja bara allt är så vitt som det kan bli.

M har stått för plåtarbetet i helgen. Snart har vi kanske hängrännor.
Vårt mål är att få klart huset utvändigt nu till sommaren, för att sedan under hösten fixa inomhus...Längtar..Längtar


2009-07-01 Hämtninga av kontainern..

Idag kom Lasse Björns Åkeri AB http://www.lassebjornsakeri.com/  för att hämta kontainern eller heter det container..
Det blev mycket avfall från vårt bygge.
Här kommer lite bilder.







Container killen hade en liten liten söt hund.

RSS 2.0