Omelett med färska grönsaker till middag...

Idag blev det omelett till middag, blev riktigt lyckat. Här kommer receptet för den som vill testa..

***********************************************************
Fyra potatisar.

Flytande margarin (eller det ni har hemma i smörväg)

Fyra ägg
1/2 - 1dl mjölk
Salt och svartpeppar efter smak.

Tomater, rädisor, gräslök. (använd de grönsaker ni har hemma, färsk spenat och oliver kan jag rekommendera)

***********************************************************
Koka potatisarna, därefter skär potatisarna i lämplig storlek.
Smält smör i en stekpanna. Lägg ner de skivade kokta potatisarna. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål, häll sedan äggsmeten över potatisarna i stekpannan. Låt sedan omeletten steka på svag värme tills den stelnat. Skär sedan över de färska grönsakerna ni har hemma. Och toppa lite med klippt gräslök. Hoppas det smakar..
Om det inte räcker med bara omeletten, för dom stora starka killarna, kan man steka prinskorvar, falukorv mm.
Om du har svarta oliver hemma så blir det ännu bättre.

Idag skjutsade jag Lisa till Berget...

Har hört talas om ett vackert ställe som Lisa och hennes bästa vän ofta besöker. Ett berg med vacker utsikt. Har då föreställt mig utsikt över en sjö (då jag vet att det ligger en sjö i området..) Idag fick jag äran att följa med då L skulle ha picknick med F och L behövde skjuts. Det är väl det som kallas en Curlande förälder.... Det sägs att man Curlar både sina barn och sina föräldrar:) Det kanske stämmer, vem vet!
Håller med det var en otrolig vacker utsikt, men det var ingen sjö nedanför utan en Motorväg:) Men raderar man bort motorvägen så måste jag säga att det var otroligt vackert med den milsvida utsikten, några äldre hus med kullerstenar mm.

Motorcykel är livet...Tycker Morgan..

Äntligen får Morgan åka Motorcykel.... Ser ni rosa randen, är det inte fräckt...

Nu har klottersaneraren varit här....

Nu har www.coloroff.se varit här för att sanera grannens hus,, som fick hydralolja sprejat på fasad mm från betongbilen...

Det ser ju inte bättre ut efteråt.. nu ser det ut som att den som målat gjort ett dåligt jobb... vilket inte är fallet...Hoppas verkligen inte att det är avklarat, vi får hoppas dom får någon sort ersättning istället.

Stackars liten Lisa har fått nackspärr....

Lisa kom hem och klagade på nackont. Efter någon timme kunde hon inte röra på sig... Akuten tyckte vi skulle åka in, dom misstänkte Meningit, och vad är det.....

Jo Meningit är en inflammation i hjärnhinnorna som orsakas av bakterier eller virus. Alla kan få meningit och det kan komma mycket plötsligt, ibland på bara några timmar. De viktigaste symptomen är huvudvärk, nackstyvhet och feber.

Den bakteriella meningiten, speciellt den som orsakas av meningokocker, är en farlig sjukdom som kräver omgående behandling med antibiotika intravenöst, alltså direkt in i blodomloppet. Trots den avancerade behandlingen får mellan fem och femton procent av bestående men, eller dör.

Meningit som orsakas av virus, viral meningit, är däremot sällan farlig och går över av sig själv.

vill ni läsa mer gå in på http://www.netdoktor.se/forkylning-infektion/?_PageId=658
men man vill inte veta,, då blir man bara sjukare....

Som tur var det en ordentlig nackspärr och inte Meningt. Ca två veckor får L gå med Nackkrage och 6 treo om dagen. Blev 3 timmar sömn första natten:( Stackars liten.


Nu är plattan klar, jag har fått en altan.....

Äntligen är plattan klar och jag har fått en altan på ca 50 kvm. Det är inte illa.. Nu kommer bygget stå stilla i en månad.
I helgen har vi vattnat vår nya altan:)
S.G larssons Byggservice kommer tillbaka i slutet på maj, början av juni för att resa husstomen.
Vi får hoppas att det blir en fin maj så att vi kan utnyttja vår efterlängtade altan.

Sminkning på makeupstore, förra årets julklapp från kusinerna till Lisa...

Kusinerna begav sig idag till makupstore i Sickla....
Förra årets julklapp blev äntligen utnyttjad:) Lisa fick sminkning på makeupstore från kusinerna lyngander. Förutom sminkning fick tjejerna köpa smink för femhundra var, inte illa... Lisa köpte  Mineralpuder för 400kr och en rosa rouge.
Resultatet blev lysande, men dom är lika vackra utan smink. En mycket roligt present. Här är resultatet. både före och efter.

Lisa tackar kusinerna för den fina julklappen.  En mycket fin Lisa gick sedan på Kalas till kompisen Freddie som nyss fyllt år.


En liten körlektion han vi också med på kvällskvisten....

En körlektion lördag kväll han vi även med .. Lisa i full fart... Det fick bli automatbilen.. Kan vara bra att lära sig att hålla sig på vägen. Kan bli svårt att både hålla sig på vägen, växla. blinka och vindrutetorkare..
Men har säkert sina nackdelar också.. Lisa har redan bestämt sig för att hennes första bil skall ha en automatlåda... Jag trodde hon ville han en bubblaJonnas Konfirmation....

Idag har vi firat godavänners dotter Jonnas konfirmation i Värmdö Kyrka och hennes lillebror Isakt som fyller 9 år.  Grattis till er båda.. Hann inte ta bild på presenterna innan vi slog in dom. Men för er som är nyfikna köpte vi ett armand med hängande berlocker (hjärta, kors, nyckel. diamantliknande föremål.). Isak fick Starwarslegogubbar och minipingisracket.

Vädret var otroligt vackert. 23 grader i solen kl 8 på morgonen, säkert varmare runt eftermiddagen. Vi blev sedan bjudna på en härlig lunch, Kycklingpastasallad med curry, ost och bröd. Mycket gott. Det gjorde du bra Gunilla (Hans med). Till efterrätt, var det en mängd fina och goda kakor. Även en chokladtårta med grädde och en till tårta med hyvlad choklad på. mmmJamjam.. Got Gott.


Morgan har nya glasögon......

Visst är dom snygga:) Idag Lördag gick vi upp vid 8 och åt fruktost, sedan vid 10 tiden åkte vi till Forum för att hämta ut Morgans nya svarta glasögon.. Märket är Nike om det är någon som undrar:)


Fredagskvällen tillbringade vi på soptippen.....

Idag har vi köpt present till Jonna som konfimerar sig i morgon, samt en present till Isak som fyller år samma dag. Vad det blev får ni se i morgon:)

Därefter bakade Lisa en chokladkaka för att sedan åka iväg med kompisarna Emma och Cecilia för en filmkväll.

Resten av familjen får ta en sväng till soptippen för att slänga virket från vår fasad.

Det gick snabbt för Swepump, dom tog tag i problemet direkt med den berörda fastigheten som blivit nersprejad med Hydralolja..

Stackars våra grannar. Har hydralolja från betongpumpen...Allt från Fasadväggar till brevlåda, soptunna, värmepump, leksaker, hela uppfarten.

Jag ringde idag upp  Swepumps chef Dan Weijmers och han ringde direkt till våra grannar och åkte ut på eftermiddagen för att kontrollera läget, han klättrade även upp på vårt tak och kontrollerade att allt såg ok ut. Tyvärr var inte våra grannar hemma på eftermiddagen, men han fick tag på familjen via telefon och en diskussion om sanering har påbörjats, vilket är positivt.  Men troligtvis går det nog inte att saneras utan måste målas om. Vi får hoppas att det blir en bra och possitv lösning för våra grannar och till det bättre.

Vi vet att det inte är vårt fel, men det känns tråkigt att det händer och det innebär en massa merjobb för dom. Hade varit bättre att det var vårt hus.

Betongbilen sprutade ner grannens hus med hydralolja...Inte bra...

Plattan blev bra och snickarna har gjort ett kanonjobb med plattan.

Tvyärr lyckade betongbilen spruta ner grannens hus med hydralolja, vilket inte är så bra. Som tur hade dom flyttat undan sina båda bilar. Men det är nog illa att huset blev nersprejat.

Hela fasaden på huset, garageuppfarten och garageväggen har fått sig en dusch.

I morgon blir det till att  ringa Sweroc Pumpen som pumpat ut betongen och även LB betong som utfört jobbet för att höra om försäkringar etc. som dom har för dessa olyckor...Ja har man inte jobb så skaffar man sig.


Nu är betongbilen här.....

Nu har äntligen betongbilen kommit. Betongbilen är från Swepump. Först monterade dom fast själva Pumpbilen. Därefter kom själva betongen i en separat bil. Själva pumpbilen förde över kranen över vårt tak. Sjäva betongbilen pumpade sedan över själva betongen i ett fack bak på pumpbilen... mycket imponerande. Det tog max 20 minuter sedan var hela plattan fylld med betong..
För den som är intresserade: Dom började fylla på betong i kantbalkarna för att sedan fylla på i mitten av formen. Därefter gick dom med en vibbra ner i betongen, som en elvisp utan visp:). Därefter jämnade dom av med en planka. Betongen fick sedan brinna några timmar. Sist gick dom med en spliprondell för att jämna till ytan. Fint blev det.


Betongbilen försenad...

Betongbilen skulle varit här vid 9,30. Tyvärr hade bilen gått sönder.... Förhoppningvis skulle bilen komma till 12 istället. Det var bara att ge sig ut med en ny lapp i brevlådorna på Bunsövägen....om ändrad tid..
Det vi inte tänkt på var att det skulle bli fel på teleledningarna, just på vår gata.. Som tur var blev telekillen klar till lunch...

OBS! NY tid 12.30 - 14.00

Torsdag 23 april 2009

(pga. fel på betongbilen)

  

Hoppas att det inte ställer till problem för er.

Tacka på förhand.

  

Bunsövägen avstängd Torsdagen den 23 april 2009

mellan 9.30 - 11.30.


Nu på Torsdag den 23 april mellan 9.30 - 11.30 kommer en betongbil att stå parkerad utanför Bunsövägen 6. Tyvärr innebär det att bilar inte kommer kunna ta sig fram eller från fastigheterna på Bunsövägen 1 - 16 under ovan  tidpunkt. Meddela även eventuella gäster att inte parkera sin bil vid vägen på Bunsövägen, då betongbilen kräver hela vägbredden,  även för att kunna vända vid vändplanen.

Betongbilen kanske inte står parkerad hela tiden, detta p.g.a att  betongbilen måste fylla på betong.

Jätte snällt om Bunsövägen kan vara bilfri under ovan tidpunkt.

Vi hoppas att det är ok för alla. Tack på förhand.

Om det är någon som undrar över något är det bara att ringa eller komma förbi.

Hälsningar

Familjen Tornberg
Bunsövägen 6
0734-170222

Här kan vi se att nätet och allt är klart inför Betongbilen..


Morgan dammsuger nya utbyggnaden...

Dammsuger han inte inne så dammsuger han ute.. Morgan vill få bort all smuts innan betongbilen kommer i morgon.

Det kanske blir tandställning till Lisa ialla fall....

Idag var det dags för tandläkaren, lisa skulle på återbesök:) Vi var hos tandläkaren för en månad sedan för att kontrollera om det var möjligt med tandställning för Lisa i underkäken, men hon fick nedslag.

Lisa följde sedan med mig till min tandläkare som sätter tandställning han upptäckte ett tungbettfel? vad det nu är i tandläkarvärlen. Men kort och gott när hon biter ihop så pressas tungan ut mellan tänderna och får inte plats vilket inte är bra på nätterna, svårare att andas mm.
Min tandläkare bad om ett utdrag från folktandvården i Boo, vilket dom frågade lite om när vi var där idag. Varpå Lisa sa att vi skulle gå till en annan tandläkare för att få ett till utlåtande.. Då kallade hon på förstärkning:) en annan tandläkare på Boo kom in och tittade på Lisas tänder och kunde konstatera att det visst var möjligt att få tandställning. Hon kommer nu bli kallad för en till undersökning...
När vi var första gången så menade tandläkaren att dom mäter bettet och det spelar ingen roll vilken tandläkare vi går till, ingen kommer godkänna en tandställning i hennes fall. Tydligen stämmer inte detta efter dagens tandläkarbesök.

Bunsövägen 1-16 i krokhöjden kommer vara avstängd Torsdagen den 23/4-2009 mellan9,30-11,30

Idag har Lisa och Cecilia lagt lappar i brevlådorna. I morgon kommer Betongbilen som planerat. Nedan lapp la vi till alla på Bunsövägen 1-16..

Bunsövägen avstängd Torsdagen den 23 april 2009

mellan 9.30 - 11.30.


Nu på Torsdag den 23 april mellan 9.30 - 11.30 kommer en betongbil att stå parkerad utanför Bunsövägen 6. Tyvärr innebär det att bilar inte kommer kunna ta sig fram eller från fastigheterna på Bunsövägen 1 - 16 under ovan  tidpunkt. Meddela även eventuella gäster att inte parkera sin bil vid vägen på Bunsövägen, då betongbilen kräver hela vägbredden,  även för att kunna vända vid vändplanen.

Betongbilen kanske inte står parkerad hela tiden, detta p.g.a att  betongbilen måste fylla på betong.

Jätte snällt om Bunsövägen kan vara bilfri under ovan tidpunkt.


Vi hoppas att det är ok för alla. Tack på förhand.

Om det är någon som undrar över något är det bara att ringa eller komma förbi.


Hälsningar

Familjen Tornberg
Bunsövägen 6
0734-170222


Det var antaglien fel på leveransen från sundolitt..

Eftersom vi skall riva befintliga ytterväggar kommer en ny bärande vägg, varpå man måste förstärka nya plattan längs befintlig husvägg. Det hade blivit en liten miss, som nu är fixade av företaget som bygger vår grund. Betongbilen kommer som planerat, vilket jag är grymt imponerad över att det gick så lätt att ordna.

Morgan Provtrycker golvvärmen...

Tack Ulf, för all hjälp med dragning av golvvärmerören.. Nu har vi provtryckt vattnet i golvvärmerören, fungerar fint.

Golvvärmen är levererad från Thermotech.

Morgan åkte fast för fortkörning och kantbalkarna saknas till plattan..

vad mer kan gå fel..

Vår otur verkar aldrig ta slut....
Först rasade växellådan på bilen,,, sedan bröt mamma Cecilia Armen på två ställen, gipsad i fyra veckor.. Sedan gick mamma Cecilias natttandställning sönder (eftersom hon brutit armen hade hon svårt att borsta tandställningen varje morgon,, hon tänkte koka kan man väl göra som man gjorde med napparna när Lisa var liten,, men det gick inte. hela tandställningen vred sig) blev en slant där också... därefter går Morgans Glasögon sönder, hela skalmen lossnade, men som tur gick det på försäkringen.. Glömde säga att mamma Cecilia fastnade med örat i dotterns fina sprayade hår och örhänget försvann och lämnade några milimeter reva i örat:) Örat läkte men det dyra örhänget i vitguld och diamant försvann spårlöst.. Pappa morgan kom på att han köpt en försäkring.. bra tänkte vi.. Gick till affären, men först måsta man gå till polisstationen och anmäla att örhängen försvunnit och på vilket sätt, i det här fallet att jag fastnad i dotterns hår... därefter skulle vi ta polisanmälan och gå till guldsmedsbutiken Albrekts Guld (gå aldrig dit och handla smycken, ta Guldfynd eller något annat. Köp heller ingen försäkring (om inte smycket kostar mer är 10 000 vill säga:)) Men vem vill gå till polisen och anmäla ett örhänge till Polisen, anser att det är rent slöseri på tid. Dom har mer vettiga uppgifter att sköta.. enligt Albrektsguld är det så försäkringar fungerar. Vilket inte stämmer bevisligen då Morgans Glasögon gick sönder. Han fick två skalmar utbytta helt gratis, gick på försäkringen för glasögonen.. Men men det är väl skillnad på Guld och glas:)

Blev lite mycket... det är vad som hänt oss de senaste fem veckorna..

Och nu upptäcker vi att formen till plattan är fel, saknar kantbalkar på de bärande ställena. Vår kvalitetsansvarig slog ner på plattan,, antagligen är det fellevererat. Vi får se vad som händer. Och inte nog med det. Morgan åker fast för fortkörning.
Vi får väl hoppas att vår otur vänder snart.

Bilden visar att kantbalken saknas intill befintlig vägg, denna vägg kommer rivas.

Första båtturen till ny Vaxholmsbrygga på Eknö ....Första båtturen till Eknös nya brygga ville vi inte missa, den 9 april kl 9,40. mamma cilla hade precis tagit bort gipset. turen tog 25 minuter. Vi tog båten tillbaka när båten vänt i Sandhamn. Vi hann med lite godis och lite jobb innan vi åkte hem. Vädret var inte det bästa, men va gör det.
Vaxholmsbrygga på Eknö kommer bli bra, vilket gör det möjligt att åka ut när som under året och för dom som spontant vill komma ut och hälsa på oss:)

Motorcykeln får vänta....

Även om vi inte bygger själva så har helgerna gått åt att dra värmekablar, slänga skräp. Men en liten stund i garagen med motorcykeln är aldrig fel...det ser ut som att den ännu ej är körduglig...något saknas men vad?


Kontrollplan version 4

Version 4

Kontrollplan

  

för tillbyggnad av fastigheten 
         XXXXX

  

  

Dnr: 0851/2008

Innehåll:

 

1.       ORIENTERING.. 3

1.1     Avser.. 3

1.2     Innehåll. 3

1.3     Grov Produktionsplan.. 3

2.       ORGANISATION.. 4

2.1     Entreprenadform.. 4

2.2     Projektörer, entreprenörer etc.. 4

2.3     Försäkringsskydd.. 6

2.4     Kontrollorganisation.. 7

2.5     Dokumentation och felrapportering.. 7

3.       KONTROLL AV PROJEKTERINGEN.. 8

4.       KONTROLL AV PRODUKTIONEN.. 8

5.       SLUTBESIKTNING/ENTREPRENADBESIKTNING.. 8

6.       SAMMANSTÄLLNING AV KONTROLLER.. 9

7.       HANDLINGAR SOM SKA REDOVISAS FÖR BYGGNADSNÄMNDEN.. 13

8.       ANMÄLNINGAR SOM SKA GÖRAS TILL  BYGGNADSNÄMNDEN.. 13

•1.          ORIENTERING

1.1    Avser

Kontrollplanen avser Tillbyggnad enbostadshus fastigheten XXXXXXX,

Nacka Kommun.

 

1.2  Innehåll

•1.3      Grov Produktionsplan

Etapp

:aktiv

Innehåll/resultat

Ansv.

Plan start

Plan. klar

Klar

  

PROJEKTERING

  

     

1

Förberedelser

-Byggförberedelser efter bygglov 2008, t.ex konstruktionsritningar, förberedelser på byggplatsen, upphandling

BH

  

  

  

  

 

PRODUKTION

  

     

2Tillbyggnad

-grund, stomme, tak med tätskikt

-skorsten

-rördragningar för el  

EG/

ER

2009-03

2009-08

  

3

Fasadisolering, Fasadpanel, fönster och dörrar med foder och bleck, hela byggnaden.

EG/

ER

2009-05

2009-07

  

4

Yttertak med hängrännor och takstege

ET

2009-05

2009-08

  

5

Golvisolering, innergolv och väggar. Innerväggar, -dörrar

Tät och ytskikt på väggar och golv

BH

2009-08

2009-10

 

6

El installationer

EE

2009-06

2009-06

  

7

Eldstad

EM

2009-11

2009-11

  

8

         

9

Installation av luftvärmepumpLVP

2010-02

2010-02

 

  

SLUTBESIKTNING

  

  

  

  

10

Kontroller, slutrapportering, godk

-Rök- och imkanaler

-Slutbesiktning bygge

-Åtgärder

       

  

ÖVRIGT

  

  

  

  

           
 

Se byggbeskrivning för mer detaljerad informatiom om byggprocessens framåtskridande .

 

Förkortningarna  i "Ansv"-kolumnen  förklaras i avsnitt 2.2, Projektörer, entreprenörer etc.

 

•2.          ORGANISATION

•2.1      Entreprenadform

Delad entreprenad

•2.2      Projektörer, entreprenörer etc

Roll

 

Ansvarig person, företag adress & telefon

Byggherre/beställare

BH

Cecilia och Morgan Tornberg, fastighetsägare

XXXXXXXX

XXXXXXXXX


Mob Cecilia    XXXXXXXX

Mob, Morgan  XXXXXXXXX

Tel.bost:          XXXXXXXXXX

E-post              XXXXXXXXXX

  

Arkitekt

A

Sirje Spuhl, Arkitekt SAR/MSA

Sirjes Arkitektur & Design

Sickla Allé 53

131 65 Nacka


Mob                070-895 22 22

Tel/fax            08-716 15 31

E-post            sirje.spuhl@comhem.se

Konstruktör

SK

Sune Boström

Sune Boströms Byggservice

Stralsundsvägen 13

187 41 Täby

                          

Mob                070-3558917

Tel/fax            08-758 60 83

E-post             sune.bostrom@tele2.seKvalitetsansvarig

KA

Hans Tamm
Torsby Ringväg 23

139 00 Värmdö


Arbetschef på JM


Mobil/telefon: 08-7821443

E-post              hans.tamm@jm.se

Entreprenör grund / Platta

EG

Larsson Byggservice AB, S G

Valövägen 43
132 34  Saltsjö-Boo

070-798 49 96

Entreprenör Resning av husstomme

ER

Larsson Byggservice AB, S G

Valövägen 43
132 34  Saltsjö-Boo

070-798 49 96

Entreprenör Tak

ET

Sickla Tak och Bygg

Orgnr: 510728-0058

Ekuddsvägen 4

131 38  Nacka

0705-17 26 03

08-7181655

http://www.byggbasen.com/ftg/sickla_tak_&_bygg/5146.html#TB_inline?height=450&width=680&inlineId=requestBox#TB_inline?height=450&width=680&inlineId=requestBox

 

Entreprenör Infoga ursprungliga taket mot det nya.

ETG

Sickla Tak och Bygg

Orgnr: 510728-0058

Ekuddsvägen 4

131 38  Nacka

0705-17 26 03

08-7181655

http://www.byggbasen.com/ftg/sickla_tak_&_bygg/5146.html#TB_inline?height=450&width=680&inlineId=requestBox#TB_inline?height=450&width=680&inlineId=requestBox 


Ringa när resning av huset börjar närma sig

Entreprenör EL

EE

Ännu ej utsedd.


Mobil                

Tel

Mobil

E-post

           

Luftvärmepump installation

LVP

Entreprenör Murning

EM

Stefan, murare
Lännersta Mur och Puts

-kompletteras-

•2.3      Försäkringsskydd    

Byggfelsförsäkring

Tecknas, enligt besked på 1-a byggsamrådet, beroende på Kommunens krav på byggfelsförsäkring..

 

Försäkringsbolag:               Bostadsgaranti.

Försäkringsnummer:          

Tecknad av:                        BH

Preliminär försäkringstid:  

Försäkringspremie:            

Försäkringsvillkor:             

 

Byggfelsförsäkringen ska täcka byggfel som upptäcks under garantiperioden för entreprenör som gått i konkurs. Försäkringen följer fastigheten vid överlåtelse. Försäkringen gäller endast för arbete som utförts av entreprenörer som godkänns av försäkringsbolaget. Vid delad entreprenad anmäls löpande vilka entreprenörer som anlitas likaså kostnad för senare anpassning av premien till faktisk byggkostnad. Kopia på tecknade Kontrakt tillställs försäkringsbolaget löpande. Eget arbete är således aldrig försäkrat.

 

Byggsäkerhetsförsäkring/Färdigställandeskydd

Bankgaranti eller försäkring tecknas för varje delentreprenad över XXkr.....Entreprenadförsäkring

Anlitade entreprenörer ska ha gällande s.k. Entreprenadförsäkring.

 

•2.4      Kontrollorganisation

Roll

 

Ansvarig person, företag adress & telefon

Byggherren

-egenkontroll av handlingar och bygge

 

Se Byggherre, avsnitt 2.2

Byggentreprenör grund

-egenkontroll av utfört arbete

EG

Se entreprenör grund, avsnitt 2.2

Byggentreprenör husbyggnad

-egenkontroll av utfört arbete

ER

Se entreprenör husbyggnad, avsnitt 2.2

Kvalitetsansvarig

-samordning av kontroller

KA

Se kvalitetsansvarig, avsnitt 2.2.

Sakkunnig konstruktion

-handlingar

-projektering

SK

Sune Boström

Sune Boströms Byggservice

Stralsundsvägen 13

187 41 Täby

                          

Mob                070-3558917

Tel/fax            08-758 60 83

E-post             sune.bostrom@tele2.se

Sakkunnig El

SE

 

Sakkunnig Ventilation

SV

Klas-Olof Andersson, civ.ing VVS konstruktör

Sakkunnig rök- och imkanaler


Imkanaler?

SR

Ej ännu utsedd: förslag enligt nedan.

Värmdö Sotningsdistrikt

Box 35

134 21 Gustavsberg


Mån.-tors 12.00-16.00

Besöksadress: Villagatan 12C

Telefon: 08-570 339 60


Alternativ:

Tyresö Sotningsdistrikt

Tel. 08-712 05 25 må-to 8-14, fr 8-11

Haninge Sotningsdistrikt

Tel.  08-565 525 90

Sakkunnig besiktning (SB)

(Entreprenad-/Slutbesiktning)

SB

Ej utsedd

•2.5      Dokumentation och felrapportering

Samtliga kontroller enligt denna kontrollplan ska protokollföras. Brister ska dokumenteras med plan för åtgärd, kontroll och godkännande.

 

Kontrolldokument ska förvaras elektroniskt av kontrollansvarig. Orginal tillställs Miljö- och byggförvaltningen med kopia till berörd projektör/entreprenör samt byggherren.

 

Även avvikelser mot produktionplanen ska rapporteras i god tid till byggherren.

 

Rutiner och instruktioner för rapporterin överenskoms med respektive entreprenör.•3.          KONTROLL AV PROJEKTERINGEN

Byggherren samordnar projekteringen med stöd av sakkunnig konstruktör (SK) samt vidtalade entreprenörer.

 

Kvalitetsansvarigsamordnar kontroller av projektering och upphandling.•4.          KONTROLL AV PRODUKTIONEN

Entreprenören för husbygget samordnar produktionen. Entreprenören samordnar även med andra entreprenörer som anlitats inom specialområden som t.ex. el, VA, murning.

 

Entreprenörer gör egenkontroll samt kontrollerar aven det arbete som alitade underentreprenörer utför i anslutning till entreprenaden.

 

När en entreprenad är avslutat görs kontroll av kvalitetsansvarig eller byggherren med stöd av sakkunnig.

 

Se även avsnitt 6.•5.          SLUTBESIKTNING/ENTREPRENADBESIKTNING

Genomförs inom ramen för kontrollorganisationen.

 

Vid behov initierar byggherren entreprenadbesiktning av fristående sakkunnig. 

•6.          SAMMANSTÄLLNING AV KONTROLLER

Entreprenör skall i god tid vidtala BH o KA för kontroller enligt nedan.

 

Översikt av kontroller enligt PBL med ansvar och godkännandestatus:

Kontrollpunkt

Vad

När

Kriterier för godk

Ansv.Godk.
status

Projektering

Produktion

Slutbesiktning

K1

Kontrollorganisation

x

     

KA

 

K2

Rivningsplan

     

Byggsamråd:

Vanlig källsortering av  byggavfallet

E
BH

-

K3

Lägeskontroll

Enl. kommunens skriftliga anvisningar

 

x

 

Rätt höjd, yta samt placerad rätt i förhållande till tomtgräns

EB
BH

 

K4

Grund / platta

Kontroll av

•·     att grundbotten schaktas till fast botten alternativt till erforderligt djup med tanke på tjällyftning

•·     att allt humusmaterial              borttages.

 

x

   

EG
BHHH

 

K5

Bärighet & stabilitet

Kontroll av

•·     beräkningar på grundkonstruktion och stomme

•·     konstruktionens kritiska snitt och stabilitet

x

     

SK

 

K6

Fuktskydd

Kontroll av

•·     att dränering ordnas som skydd mot kapillär fukttransport i               grundkonstruktion och upp i organiskt material

•·     att ytterväggar och takkonstruktion luftas och tätas.

 

x

x

 

EB

 

K7

Stomme & anslutning till befintlig byggnad

Kontroll av

•·     att stommen monterats på ett vederhäftigt sätt

•·     att de bärande delarnas dimensioner överensstämmer med konstruktionshandlingar.

•·     att avvikelser från konstruktions-handlingar godkänns och dokumenteras av konstruktören.

 

x

   

EB
/SK

 
               
 

  

           
               

K11

Skyddsanordningar

Kontroll av

 

x

 


EB
KA

 

-Tillträdesleder till skorsten

     

Stege till skorsten

 

 

-Dörrar och fönster

  

     

Barnspärrar på dörrar och fönster.
Härdat glas i oskyddade glasytor

 

 

  

         

 

  

         

 

K12

Rök- och imkanaler

Kontroll av bjälklagsgenomföringar för att uppkomst av skadlig fukt skall förhindras.

Fotografera innan kanaler sätts igen, kontrollera när allt är klart.

 

x

   

SR

 

K13

Brandskydd

 

x

 

Rökvarnare monterad

BH

 

K14

Överensstämmelse med handlingar

Kontrollpunkter?

   

x

Färdig produkt ska överensstämma med handlingar som legat till grund för bygglovsbeslut, bygganmälan och beslut om kontrollplan.

KA

 

K15

Relationsritningar

x

 

x

Relationsritningar enligt godkänd kontrollplan

•o  Situationsplan

•o  Plan- och fasadritning

tillställda  byggnadsnämnden

KA

 

-till byggsamråd

           

-vid slutanmälan
Fotografier på fasader när bygget är klart

       

BH

 

K16

Tillgänglighet

Handikappanpassningx

x

 

Ej krav

BH

-

  

•7.          HANDLINGAR SOM SKA REDOVISAS FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

Vad

När

Ansv

Status

Kontrollplan enligt PBL samt disponerad enligt anvisningar från Miljö- och byggförvaltningen.

Till 1-a byggsamrådet

BH

 

Kontrollorganisation inklusive sakkunniga som ska utföra kontroller (ingår i kontrollplanen)

Till 1-a byggsamrådet

KA

 

Konstruktionsritningar

Teknisk beskrivning

Till 1-a byggsamrådet

BH

 

Relationsritningar

•·     Situationsplan

•·     Plan- och fasadritning

Till 1-a byggsamrådet


Efter slutbesiktning
(reviderade arkitektritningar)

BH
/KA

 

Intyg, protokoll, resultat och handlingar som avser kvalitetskontroller av pågående byggnadsarbeten.

Löpande

KA

 

Protokoll och andra handlingar från besiktningar

Omgående efter genomförd besiktning

BH
/KA

 
 

•8.          ANMÄLNINGAR SOM SKA GÖRAS TILL
BYGGNADSNÄMNDEN

Vad

När

Ansv

Status

Bygganmälan i 3 ex

Senast tre veckor före byggstart

BH

 

Anmälan av kvalitetsansvarig PBL

Före 1-a byggsamrådet

BH+KA

 

Anmälan om färdigställande

Efter slutbesiktning

Före
(senast 5 år efter beviljat bygglov)

BH

 Nacka  ....................................................................................................         ..............................................................

Cecilia Tornberg, byggherre                             Morgan Tornberg, byggherre

Kontrollerna utförda utan anmärkning:

 

Nacka..........................................................................................

Hans Tamm, kvalitetsansvarig                     


En liten prinsessa har blivit 17 år...

Det är en anledning till att vi bygger ut.. vi vill ju inte att vår lilla prinsessa skall fly hemmet:) så nu bygger vi ut 50 kvm så att hon kan få ett eget boende...:)
Här firar släkten + janne och lotta att lisa närmar sig sin 18 års dag.

Tur släkten finns...

Nu har lyngander anlänt, trots brutna revben efter en enduro olycka...här jobbas det frebilt med att få på värmeslingorna till plattan som skall gjutas i nästa vecka...

Formen på plats

Nu har formen monterats... Skall bli ca50 kvadratmeter i yttermått,,, set mindre ut..
 

Nu har grävarna kommit......

Det tog fyra dagar sedan var halva plattan klar.Påskmiddag...

En liten påskmiddag med goda vänner är aldrig fel. Vi serverade en toast med spenat och mozarella som förrätt. Varmrätt blev Lax i ugn med citronsås och pressad potatis. Till efterrätt blev det två påsktårtor, en maräng och citronpaj och en chokladtårta.... mums...


Tillbyggnad...

Nu har rivning av altanen börjat, här kan ni följa vägen till vår nya utbyggnad. Vi har valt en halventreprenad. S.G Byggservice som håller till i Krokhöjden Saltsjö-Boo.
Vi skickade ut offertförfrågan till tre olika byggföretag och tro det eller ej men den lokala snickaren var billigast på både platta och resning av hus. Vi hade nog valt honom ändå då han har god kännedom om husen vi bor i och känns tryggt med en som har gott ryckte.. Företaget S.G Byggservice kan vi varmt rekommendera.
Här har vi just rivit altanen..
.

Väkommen

Hej och välkommen in till familjen Tornberg´s blogg.
pappa Morgan, mamma Cecilia och dottern Lisa

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0