Grattis på morsdag...

Grattis på morsdag till min och M´s mamma.. Det blev ingen visit och vi hoppas ni har förståelse.. Vi hade lite press på oss att få klart alla överbleck till utbyggnaden.. och M åker till malmö hela nästa vecka..Men nu är plåtarna klara och
vardagsrummet har vi stängt igen under låt och bom.. Bild kommer i morgon.


Lite information om Mors dag för den som vill läsa...

Mors dag är en högtid som uppmärksammar moderskapets mödor och glädjeämnen och firar minnet av ens moder, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är officiell flaggdag i Finland, men dock ej allmän flaggdag i Sverige, men flaggning är vanligt förekommande.

Dagen introducerades i Philadelphia 1908 av amerikanskan Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes egen mors, Anna Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i större omfattning. Personer födda på tidigt nittonhundratal och deras barn firade inte dagen i någon större omfattning. Många hade uppfattningen att dagen endast tillkommit av kommersiella skäl för att handlarna skulle få sälja mera. De tyckte samma sak om Fars dag som inte heller den firades i någon större omfattning de första decennierna. Först på senare tid har dessa dagar uppmärksammats i större omfattning i Sverige.

I The Encyclopædia Britannica heter det: "En högtid som härrör från modersdyrkan i det forntida Grekland. Regelrätt modersdyrkan med ceremonier för Kybele eller Rhea, gudarnas stora moder, utövades den 15 mars över hela Mindre Asien." - (1959), band 15, sid. 849.

Mors dag firas i de flesta västerländska länder men på olika datum: USA, Danmark, Tyskland och Finland andra söndagen i maj, i Storbritannien och Irland fjärde söndagen i fastan (dvs tre veckor före påsk), Norge andra söndagen i februari, i Sverige sista söndagen i maj. I Argentina tredje söndagen i oktober. Att Sverige firar två veckor senare än USA är troligtvis beroende på att våren är längre kommen då och chansen att plocka färska blommor är större.


Anvisningar till firande av Mors dag [redigera]

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

M´s plåtarbete...

Morgan blev klar med alla sina plåtar.. Nu kan han börja ta betalt...
Det blev riktigt snyggt.

L slutar kl 12...

L ringer och säger att hon slutar 12. Vi river snabbt ihop våra saker. M åker för att hämta L och jag samlar ihop våra saker och gör lite lunch.. Vi måste snabbt hem. M skall sätta upp överbläck på alla fönstren.. Han hade hela helgen på sig som snickaren sa.. Snickarna kommer på måndag morgon kl 07,00 och då skall plåtarna vara ditsatta. Eftersom vi L skulle provbaka på Sandhamnsbageriet i helgen blev det inget plåtarbete.. Men nu skall det hem och snickras plåt..

Så här ser vårt landställe ut på Enkö om någon är intresserad av det....Här är vår brygga och vilka kommer där jo M och L, vilken tajming.. brukar inte vara så.. M brukar oftast
får vänta på mig. Men denna gång lyckades jag.. (var ju inte så långt till bryggan, kunde se att dom kom, men det behöver han inte få veta....)

Morfar och fru tar båten hem från Eknö..

På förmiddagen tar Morfar och Fru Vaxholmsbåten hem, jag och M vinkar av dom. L är fortfarande på jobbet och bakar och levererar bröd till bla. Sandhamns Värdshus.

Vi tar god tid på oss till båten.. Vi kommer fram till bryggan och hissar upp semaforen, en skylt som visar att personer vill med båten...
Vi är lite för tidiga, båten som dom skall åka med till Stavsnäs är på väg till Sandhamn. Vi hissar snabbt ner semaforen för att dom inte skall tro att dom skall till Sandhamn.. Båten angör Enkö ändå och lämnar en tidning i Brevlådan..Jag och M på väg hem till huset efter att ha vinkat av Morfar och Fru..


Herr Arnes väg på Eknö...

Vi har ju fått en Vaxholmsbrygga till Eknö. Eller fått och fått. Den har kostat ca 2 miljoner kronor. Vi har betalt ca 150.000kr per fastighet.
Vi har även fått Eknös första väg, som Arne på Eknö byggt/grävt helt själv. Jag är grymt imponerad. Arne är med all säkehet över 60, har under hösten byggt denna väg för hand. Jag har inte mätt vägen men det tar 10 minuter för min far att gå från vårt hus och för mig ca 5 minuter, det säger kanske inte så mycket.
Nästa gång skall jag stega med stegräknaren..

En egen skyllt har han fått.

Ett litet smakprov på vägen..  En Tall alé

En livboj kan alltid vara bra att ha..

En till tidig morgon.. men lite sovmorgon...

Idag blev det till att stiga upp tidigt igen för att skjutsa L till jobbet på Sandhamnsbageriet.. Ïgår jobbade L i 8 timmar
från 06,00 till 14,00. näst in till ingen lunch.. Smörgås vid 9 tiden, dom fick äta kakor och bullar som var lite filade i kanten, med andra ord var hon rätt slut efter första dagen men nöjd.

L försöker sova lite till innan dagens arbetspass.

En härlig bild över sandhamnsviken..


Tunnelbanan har kommit till Sandhamn! Näää, det är verkstaden på sandhamn för den som behöver reparera sin
båt....kan vara bra att veta.
Bakom verkstaden ser ni Sandhamns Deli.


Den ser uppstoppad ut! men fiskmåsen är levande..

På väg hem från Sandhamn kom Tallink efter oss.


Morfars middagstips.

Morfar och fru var ute och hälsade på oss. Eller vad skall man säga. Det är ju egentligen morfar som byggt vårt  landställe men han och mormor gav oss det snällt en gång i tiden.
Morfar gjorde en fläskfilegryta och jag fixade en kall potatissallad.

Fläskfilegryta á la Morfar.

500g fläskfilé
2dl creme fraiche naturell
Soja
Salt och peppar

Stek fläskfilen, blanda därefter i creme fraichen, soja och salt och peppar. Låt sjuda.

Kall potatissallad

ca 20 små färska potatisar som kokas och delas på.

Under tiden när potatisen kokas.
Hacka en röd liten lök, hälll i lite raprolja (gärna med smak av timjan eller citron), äppelcidervinäger, 1msk grovkorning senap eller dijon senap.
hacka i färska kryddor. tex dill, gräslök, basilika.
Vänd sedan ner potatisen.L har bakat på sitt första sommarjobb. Mycket gott...Finns att köpa på Sandhamnsbageriet.

Lite färsk melon är aldrig fel.Tidig morgon....

I går fredag åkte vi ut till Ingarö och sov över i Hönshuset,,,har varit ett hönshus en gång i tiden, men nu är det sovplatser för övernattande gäster hos Farmor och Farfar.. Bilder på huset kommer en annan gång.
Vi åkte ut vid halv elva på fredagskvällen.. Kl 06,00 på lördag morgon börjar L att jobba för första gången. Hon skall vara jobba som bagare på Sandhamnsbageriet i sommar.. dom närmsta två helgerna skall hon öva...
Vi ställde väckarklockorna på 04,30. Senast kl 05,00 måste vi åka från Ingarö för att hinna till Sandhamn.
L sover på vinden hos Farmor och Farfar och jag och M sover i Hönshuset... Lisa ringer oss kl 04,30 och säger att hon glömt sina jeans  hemma.. oj oj. chefen för bageriet sa att det var viktigt att ha ett par jeans och skor.. man fick inte ha mjukisbyxor eller kjol.. M och L satte sig i bilen för att åka hem, normalt tar det 25 minuter enkel resa från Ingarö till Saltsjö-Boo. Jag fick den äran att ta av kapell och starta motorn på båten medan dom åkte hem. De tog 20 minuter fram och tillbaka, tydligen låg dom i 150km/h på ingarövägen.. vill inte veta mer.. men fram kom dom med jeans och allt.

Har nog aldrig varit ute och kört på sjön vid denna tid på morgonen. Måste säga att det var otroligt vackert.

I väntan på att M och L kommer med byxorna..


ca 3 minuter från farmor och farfar ligger strömma kanalbaren.. det såg lite stängt
ut vid kvart över fem på morgonen.L äter sin frukost sovande..


En underbar bild.


Sandham kl 06,00 på morgonen. Inte mycket båtar. I juli lär det bli fler.

Kycklingsallad, varm eller kall...

Fredagens middag tipsas av L.

1pkt färsk pasta
2dl creme fraiche,  tomat basilika (eller paprika chili)
1 färdig grillad kyckling
1 pkt mozzarella (minsta paketet)
5 små färska tomater alternativt 1 stor tomat.
salt och peppar efter önskemål
Färsk basilika.

Koka den färska pastan enligt anvisning på paketet. Dela den färdiggrillade kycklingen i önskade bitar.
Blanda den fäska pastan med creme fraichen, Lägg den delade kycklingen över pastan samt mozzarellan och
skär tomaterna i önskad storlek och häll över. Salta och peppra efter önskemål.
Lägg lite färsk basilika om så önskas.
Tillagningstid ca 15 minuter.


Resterna kan frysas in och antingen ätas kall eller värmas.


Present från Pappa och Fru...

Igår fick jag och M en välförtjänst present av min käre Far och Fru i födelsedagspresent. Det var precis vad vi behöver, något att vila våra rumpor i, när vi inte bygger. Tack för dom fina stolarna,vi hoppas att några frivilla kommer förbi och erbjuder sina tjänster så att vi får tid att vila i våra härliga stolar. dom kommer bli så fina på vår blivande veranda.
Arbetsuppgifter som finns att erbjuda är för den som inte har något att göra i sommar.. Vi erbjuder gratis boende:)mot gratis arbetskraft:)

Ditsättning av över och underbläck
Lägga papp
måla huset
Eldragning
Murning runt spiskasetten
lägga golv
Bygga innervägg
Flytspackla golvet
spackla
Gipsa tak och golv.. gärna någon som är lång för det blir högt i tak.
Målning och tapetsering.
Lite möber behöver vi också:)
Sätta dit hängränner och stuprör

Det låter ju inte så mycket:)

Fick varsina vita, fanns tyvärr inte i bild på  produktens hemsida.
http://www.hillerstorp.nu/index.cfm?SidorID=66&SprakID=1  

Kika gärna in på deras hemsida för mera godsaker...


Så här ser stolarna ut idag... förhoppningsvis blir det en altan till nästa sommaren.


Rivning av innertak....

Det var inte riktigt mening att vi skulle riva vardagsrummet ännu. Men p.g.a det stora skyfallet igår rev M ner delar av taket för att se hur stor skadan var. Såg inge bra ut.. Men tur är att detta ändå skulle rivas om en månad eller så. Man får ser det positiva. Det finns dom som har det värre, detta är endast ett ilandsproblem....


Från balkongdörren fram till fönsterväggen kommer vi riva så småningom, vilket gör att det inte
är hela världen att det trängt igenom vatten. Lite jobbigt att torka vatten med jämna mellanrum då det aldrig
slutar....Ösregn=vattenskada....

I natt har vi sprungit och bytt hinkar!  Vi har fått en rejäl fuktskada i vårt nuvaranda vardagsrum... Just nu droppar det från taket, ute i nya byggnaden rinner det ihärdigt med vatten, vi har ställt dit hinkar men dessa fylls snabbt upp.. Varje halvtimme får vi tömma hinkarna. Blir en tung natt igen.. Förra natten flyttade vi ut allt från vardagsrummet, blev klara vid 2 på natten.. Det här blir nog värre.

fullt med vatten i taket.. ni ser fläckarna..

Efter dagens arbetspass är nu nästan alla fönster monterade....bara det runda kvar..

Efter dagens arbetspass är nu nästan alla fönster monterade....bara det runda kvar..

Nu har M hela helgen på sig att sätta in överbläck på fönstrena... men vi blir tvungna att åka ut till Landet... L har fått sommarjobb på Sandhamns Bageriet i sommar och skall övningsbaka i helgen... vilket kanske kom lite olägligt men sånt är livet. Det skall nog gå på något sätt.

Här ser vi dels vårt nya sovrum till vänster i bilden. Till höger är vardagsrumsdörrarna..


Nedan ser vi det nya sovrummet, Här kan vi se den extra tjocka kanten i hörnan som gjordes för att slippa kallras...
annars hade fönstrena gått ihop i hörnan. Hade med all säkerhet varit snyggare, men vad gör man inte för att slippa frysa.

Takfönster i det nya vardagsrummet.

Efter lunch idag har dom kommit så här långt...

När snickarna  åkte på lunch passade jag på att gå ut och ta lite bilder.
Dom har hunnit långt på förmiddagen , några fönster är monterade, vi får se hur långt dom hinner.
Vi hade en plåtslagare här för att sätta dit plåtbläck mm,men han hade svårt att ge pris, han påpekade hela tiden att det här blir dyrt.. vi beslöt att sätta dit plåtbläcken själva och har kontaktat en annan kille som eventeullt gör plåten till det runda fönstret. Vi får se vad som händer.

Alla fönster har kommit.

I dag kom leveransen av våra fönster.
Vi har valt
3glas, aluminium beklädnad vit, profil = Allmoge Elite fönster.

Ett av fönstrena är runda... skall bli spännande att se hur resultatet blir när fönstrena väl är monterade.


Nu ryker sofforna..

Idag kom Farmor och Farfar och hjälpte till med att slänga dom fina gröna sofforna som en gång i tiden U och M ägt, på den tiden var dom Vita. Sofforna har hunnit bli en bit över 20 det tackar vi Ikea för, men nu har dom gjort sitt.
Snart är det helt tomt i befintligt vardagsrum.. bilder på det kommer.

Gardinerna är nedtagna

Hyllor och radiatorer nerskruvade...

TV skåpet borta.. in i vårt sovrum...

Så här såg det ut när skåpet var på plats... det rymmer mycke saker.. saker man inte viste att man hade.
Blev en kasse skräp efter att vi tömde skåpet.. Men mer blir det:)

Ännu mer saker händer...

Idag har det hänt mer, se nedan bilder


Byggherren är helt slut, håller på och städar efter snickarna. Någon måste göra det.


Tanken var att vi skulle isolera L´s vägg denna helg..

Tanken var att vi skulle tilläggsisolera L´s vägg denna helg..men regnet har bara öst och öst ner. Och M fick sina farhågor besannade. Snickarna hade inte täckt över det som isolerat.. blöt blöt.. och M gick förtvivlat runt och försökte täcka.

Men så kom solen fram på söndagen. Vi började riva L´s fasad. M rev och jag bankade in spikarna i plankorna som skall slängas.. vi vill ju inte att någon skär sig.
Nedan spikar bankade jag ner, en efter en. Möjligtvis måste man ha förstoringsglas för att se dom.


Resultatet blev en fin hög, som sedan skall slängas. Men M vill ha snyggt och rent och orning och reda på bygget.

Leverans av material till taket...

Inte tog snickarna ledigt på fredagen efter kristihimmelfärsdag...
Själv gjorde jag en 24 timmars tenta på torsdagen från 8 på morgonen till 8 morgonen efter..Men mina ögon gick i kors, benen och tårna var svullna som mullvader, vid halv fyra på morgonen beslöt jag då för att lämna in mitt arbete. Fick några timmars sömt fram till halv sju på morgonen då Orminge trä kom och levererade varor till vår utbyggnad.. Men det blev inget snickeri som dom sa. Misstänker att dom var lika trötta som jag och åkte hem och la sig istället för att jobba..
Här är lite bilder från fredagens leverans.


Det händer saker varje dag.. Onsdag

Idag jobbade snickarna fram till 13. Lite gipsskivor och gips... Till morgans förtvivlas hade dom inte täckt stolparna efter att dom fyllt på isolering... vi får väl hoppas att det inte regnar...Idag har snickarna jobbat på..

Det går fort när snickarna är här. Måste säga att dom är kompetenta.
Vi har anlitat en arkitekt som gjort planritningen och en konstruktör som gjort själva konstruktionsritningen. Men i slutändan är det snickarna som gör jobbet och oftast mest erfarenhet av vad som är bra och inte bra. I vårt fall har aktitekten ritat in fönstrena i varje hörna så att glasen går ihop. men blir då givetvis ett rejält kallras vilket snickarna påpekade och frågade om vi ville ha enligt ritning och estetiskt kanske snyggast eller få bättre med isolering i varje hörna men kanske inte så estetiskt snyggt utifrån, innifrån blir det ingen skillnad. Lät krångligt...

För er som känner mig och vet att jag konstant är blå om fingrarna och fryser och längtar efter min braskamin samt har redan börjat hugga min ved... att det smartaste är att välja det som snickaren föreslog,,tjockare hörn med isolering enligt rekommendation...Vilket jag gjorde..vilket ni andra som känner mig såpass som vet att jag är petig på hur det skall se ut.. Men men vad gör man inte för att få det varmt.

Här ser ni vad som hänt under dagen då vi andra varit på arbetet.Här kommer vi ha ett stort runt fönster ca 1 meter i diameter. Kanske inte världens vackraste utsikt...Men den duger under vinterhalvåret, kan vara bra att hålla koll på vad grannarna har för sig på taket...


Äntligen har jag fått en pergola över min altan..

Äntligen har jag fått en pergola över min altan. Tycker ni inte att den är vacker.

Pergola kan även syfta på en i modern arkitektur täckt gång med mycket smala och spatiöst placerade stöd.


Orminge trä levererade byggmaterial på uppfarten...

Nu har vi fullt med byggmaterial på garageuppfarten. Byggmaterialet kommer från Orminge trä.

Vi kommer få tjocka väggar...jämfört med framsidan som har sommarstugeisolering. All värme kanske trycks ut mot framsidan eftersom väggarna är så tunna där. Konstruktören vet nog vad han gör... Min far sa något intressant att det är konstruktören som åker i fängelse om byggnaden rasar samman. Vår konstruktör är uppåt 80 år.. Ska säkerligen inte hända med 26,5 cm tjocka väggar, va de nu skall vara bra för.. Vi kommer inte ha något rum kvar.... Läste även i min kursbok (läser kvalitetsteknik på universitetet om någon inte viste):
Om en byggnad störtar samman och ägaren därvid dödas ska också byggmästaren dödas. Om ett av ägarens barn dödas ska också ett av byggmästarens...... Lagparagraf efter Codex Hammurabi 1750fkr....
På måndag kommer snickaren och reser huset...

Vi hann inte med någon stenläggning längsmed huset. Vi grävde klart och la på rejält med grus runt om. Det får bli stenläggning när dom är klara. Det känns riktigt mysigt med grus, får en känsla av att man är på landet, om man blundar vill säga.Pastasallad med kyckling.

Idag blev det pastasallad med kyckling. Kycklingen har jag kokat i min tryckkockare. Säger bara tryckkokare.. gör livet mycket enklare.. Kycklingfilé tar ca 10minuter att tillaga i tryckkokaren..

Fyra personer + en matlåda.

3 färska kycklingbröstfile. (alternativt 1pkt ingelstad färdigskivad kalkon)
(timjankallpressad rapsoja, balsamvinäger, halv färsk citron, kryddor som finns hemma, salt peppar)

250g barilla pastasnurr, Cellentani. (6minuters pasta)
3dl gräddfil
1msk skånsk söt senap
Svartpeppar, Italiensk salladskrydda, salt.

1 burk majs 140g (Bonduelle) (Finns på Konsum)
1pkt fetaost (äkta grekisk fetaost)
Knippe kruksallad efter önskemål (går bra med färsk spenat också)
7cm gurka
6 små tomater (gärna romantica tomater)
Avocado 1-2st
Svarta oliver, gärna kalamataoliver


Sätt på vattnet till pastan och koka upp pastan ca. 6 minuter beroende på pastatyp, häll i salt, eventuellt en droppe olja för att slipp att pastan kokar över..

Om ni har en tryckkokare  tar kycklingen 10 att koka, annars ca 20-25 minuter i foliepaket i ugn, 180g varmluft eller 220g vanlig ugn.
Lägg kycklingen antingen i tryckkokaren eller i ett foliepaket, häll över oljan, balsamvinäger, pressa över den
halva citronen och lägg ner citronen, krydda med salt peppar och eventuellt om du har färska örter hemma är det
bara att lägga ner ett knippe. 

Kyl ner pastan när den sköljs. Häll ner pastan i en rejäl skål. Pastan måste vara kall. Häll i gräddfilen, senap, italienska salladskrydda, salt och peppar. Blanda runt pasta och grädfil med krydor till en krämig röra. Smaka av, krydda efter eget behov!
Blanda i majsen. Strö salladen och gurkan över pastan. Därefter smula i fetaosten och dela tomaterna i hälften och häll över tillsammans med oliver och avocado.
Denna dag glömde jag bort oliverna.. Vill man ha i paprika istället för avocado går det också utmärkt.

Nu är kycklingen klar, skär den i små skivor och häll över. Tar ni färdigskivade kalkonskivor är salladen gjort på 15 minuter, med tryckkokare 20 minuter annars ca 25-30 minuter med foliepaket. 
bild


Grävning...

Nu har det gått två veckor sedan plattan till huset blev klar, är två veckor kvar innan dom kommer och reser huset, så
Kvällens aktivitet bestod av grävning och kärrning. Vi planerar att få till en stenläggning mellan hus och garage. Vi får se hur långt vi hinner. Det ser lite mörkt ut.. Idag blev det fyra skottkärror. Säkerligen ett antal till. Men det är fyra mindre idag.
Som tur var kom S på besök,  blev fika med chokladkakemuffins som avslut på kvällens aktivitet.Ny lampa till L´s rum

Idag har jag införskaffat en liten söt lampa från Ljus1. Kanske lite tantig men jag tycker den passar bra här hemma.
Det är alltid mysigt att tända en lampa i fönstret när det blivit mörkt...

Det fanns även med svart skärm, den kan jag starkt rekommendera. Men L hade beställt vitt så vitt blev det.

Lampfoten kostade 90kr. Den vita skärmen 150kr och själva glödlampan 20kr för två..


Nytvättade bilar....

Idag fick även båda bilarna sig en rejäl tvätt. Har bestämt mig för att tvätta min Ford minst en gång per vecka, ialla fall under sommaren. Vi får se hur det bli under vintern, det är inte lika kul när det är kallt ute. Tror då att det blir tvättfirman som ligger precis innanför portarna när jag kör in i garaget till jobbet. Eller så får det bli som i vintras ingen tvätt på fem månader, det går också bra, då ser man inte alla skavanker på bilen.

Även M´s  Volvo fick sig en tvätt. Tycker ni inte att dom blev fina.


Idag var det sjösättning...vid Mölnviksvarvet...

Idag var det dags för sjösättning för lilla ockelbon som vi har vid Mölnviksvarvet.. Idag fick jag den äran att vara med för första gången, vilket var intressant. Men hade önskat att M´s båtkompis varit med som vanligt.. Han får krya på sig från sjukhussängen, han fick akut operera gallsten igår vilket inte alls lät roligt.. Men krya på dig så ses vi snart.

För mig var det en upplevelse att vara med. Var som att vistas i en gigantisk Sandlåda där en styrde och småpojkarna följde med snällt och gjorde precis vad som sades och det var hårda tag! Hade man glömt något så fick man höra hur man skulle gjort.
Och när ledaren vände ryggen så snackades det och skojades det om vad man borde tänka på!
Jag tror det mesta var på skoj:) inget allvarligt.... jag hoppas ingen tar illa vid sig, nedan är min upplevelse och jag hade kul.

Några exempel från dagens sjösättning.
Första båten ut..
Antingen vevar du eller så krossar du något J..v..g. .

Otroligt att båten inte rasat under vinten...


Nästa båt för sjösättning..
Motorn är för långt under båten... det går inte att höja upp den?.. Jo visst kan jag göra det... motorn hissas upp..
Det skulle du tänkt på tidigare och gjort igår..Helt plötsligt var M borta... han hade skyndat sig till vår båt för att hissa motorn, man vill ju inte bli tillsagd.
Så var det våran båts tur...
  
Måste beundra min motor som jag M helt själv satt in och sågat upp nytt hål, vist är han duktig, vår allas M, han kan precis allt och snyggt blir det.

Bäst att passa på när chefen är borta,,, vill sätta i sprinten..

Traktorkillen var ändå hjälten för dagen, han drog högsta vinsten som fick köra traktorn.

Hann inte ta dagens höjdpunktbild.. blev själv så chockad... Här är krankillen eller tjejen.. och J..v. den som inte lyder, det är jag som kör spakarna och ni tar linorna.
Nog för att M har Ostiborås som han själv säger men denna karl pekar med hela handen eller det blev ju hela kroppen efter som när han sträckte upp armen nådden han nätt upp till M´s nåsa och stod i säkert 10 sekunder och sa Repet,, Repet..Han menar då att M skall ta repen och linda runt båten.. Ja den som inte har något annat måste peka med hela kroppen för att göra sig hörd. Men det kanske behövs när det är en bunt killar i en enda stor sandlåda som inte vågar säga emot emot:) för att det skall gå fortare till nästa år... Men jag tror att de flesta av dessa män har enormt mycket empati och vet hur man uppför sig här i livet och mest tycker det är skoj.
 Och motorn sprang läck,, inte bra, men M är så duktig, det fixar han... M får beskriva i ett eget inlägg för den som är intresserad av motorer.

Glömde det var en båt innan oss....
Även denna båt var snyggt upp pallad med en snygg pyramid... Men hur skall vi få ut pyramiden, någon har snickrat ihop den... Men du sa att jag skulle snickra ihop den.. ja men inte på det viset...det förstår väl vilken idiot som helst.
Sedan var vi klara 9,33 vi började kl 8. Måste säga att det var bra jobbat. Har hört att det brukar ta hela dagen... Det var en båt till men han hade egen vagn och då behöver man inte någon hjälp av någon annan men man måste hjälpa alla andra... Varför får inte dom som har egna vagnar en egen dag och slippa lägga ner en massa tid på andras båtar när ändå ingen hjälper honom, tyckte lite synd om honom. Men det är väl det som kallas för Båtklubb att det skall vara någon slags gemenskap.


Nu bär det hem till bryggan hos M´s mamma och pappa...på ingarö.
 Nästa gång vi kommer hit är det höst... ser riktigt fint ut. Här skulle det ligga hus istället. Varför skall det alltid ligga båtklubbar vi vattnet, dom ligger ju ändå på land större delen av året. Det är ju inte så konstigt efter att man sett hur jobbigt det är att få alla båtarna i sjön. Hur skulle det se ut om alla dessa traktorer skulle köra igenom hela Gustavsberg för att komma till vattnet. Nä vi får låta båtarna ha den finaste utsikten av oss alla.. dom har ju det på sommaren varför då inte fortsätta på vintern! svammel svammel.

Vi kom upp i 31,5 knop men kameran var lite seg.. fångade bara 31,4. M har ett vittne om att det stämmer.

Åkte förbi Värmdö Golfklubb på vägen,, för den som inte varit där, så här ser det ut..

Äntligen var vi framme vid bryggan...


Jag är ju inte klar med kapellskyddet så det var bara att sätta på gamla kapellet över det nya. Nu har Fiskmåsarna fått tillbaka sin toalett för sommaren.. Men snart blir det prassel under fötterna för dom,,hi hi..

Sista putsen på båten innan sjösättning...

Idag var L och shoppade med Morfar och hans fru, blev ett par jätte fina jeans från Tiger of Sweden.

Därefter tog L stora båten med Farmor och Farfar och Kusinen J,

Våra fartyg - Paradise Birka Paradise

Medan C och M fick sätta in sista putsen på båten innan den åker i stora havet..

Ser ni någon skilland innan putsningen och efter?
Före                                    Efter
 

Med dynerna på så ser det riktigt bra ut. Är dom inte fina dynorna,, om man får skryta.. har sytt dom själv.
 
Har även gjort dynerna till stolar och akter.. inte illa om jag själv får säga..

Tydligen dög inte min damsugning utan M ville göra sista touchen och det blev så fint.En liten inoljning av badbryggan så var allt klart och båten redo för sjösättning.
  
Inte vår båt, men dock en skön vy över båtklubben----> 


Stelkrampspruta och bandage...

Då var det dags igen för olycksfågeln C... Det verkar som att åldern har slagit in på allvar..
Har nog aldrig råkat ut för så mycket efter att jag fyllt 40... och snart är det 41..Dom säger att det inte produceras några hjärnceller efter att man passerat 30, det kanske ligger något idet. När man passerat 40 måste jag förlorat en mängd massa hjärnceller med tanke på att jag inte förstår att vissa saker skall man inte göra..

Har inte tagit upp det tidigare för jag ville ju inte skrämma er med äckliga bilder..Mohaha ha.. som L brukar säga..
Förra helgen tänkte jag vara lite duktig. Få få bort lite skräp från tomten efter bygget. Det blev över en hel del armeringsjärn. Bra tänkte jag det kan man göra någon snygg spalje av. M har tidigare byggt ett så fint staket av armeringsjärn till mig (se nedan bild).
Efter att ha flyttat undan all betong som skrapats  ner från plattbygget.. skulle jag lyfta iväg armeringsjärnet som var en bra bit längre än mig själv,, mina ynka 1,78 cm... ni ser själv hur långt det är.. Säger jag något så kanske det blir fel, alla har vi olika måttbegrepp över hur stort eller tungt något är, ni vet säkert vad jag menar.
Eftersom jag har varit gipsat i fyra veckor är min ena arm lite svag, tänkte då hjälpa till med foten och lyfta upp armeringsjärnet.. tyvärr hade byggjobbarna klippt i det och det var vasst i ändarna, vilket resulterade i att det gick in i hyllan av foten... alltså framsidan i vecket mellan fot och smalben. Varpå jag löft upp den och det blev ett snyggt snitt och givetvis lite blod... Tejapde ihop och sedan var det bra med det..
Men en vecka senare hade såret inte läkt.. Såret gick upp på jobbet och det blev vårdcentralen och dom skickade mig vidare för att ta stelkramp.. Så nu kan jag bli biten av både det ena och det andra...

För er som vill veta mer om vad Stelkramp är.....

Stelkramp (tetanus)

Stelkramp är en allvarlig men i Sverige mycket ovanlig sårinfektion. Stelkramp orsakas av en bakterie som kan finnas i jord. Ovaccinerade äldre personer med sår från trädgårdsarbete kan drabbas. Smärtsamma muskelkramper är ofta första sjukdomstecknet. Antibiotika, motgift och intensivvård botar de flesta. Idag ingår vaccination mot stelkramp i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Stelkramp inträffar i Sverige i enstaka eller inga fall varje år. De som drabbas är i regel äldre personer som är ovaccinerade. Inte sällan har de fått sår vid trädgårdsarbete.

Stelkrampsbakterien finns normalt i tarmen hos många djur men även i jord som gödslats. Bakterierna kan bilda sporer som kan leva i det fria i flera tiotals år. Sjukdomen uppkommer genom att bakterierna kommer in i ett sår och bildar ett gift, ett så kallat toxin. Även obetydliga sår kan vara farliga om man är ovaccinerad.

Tiden från smittotillfället till sjukdomens utbrott varierar mellan tre dygn och tre veckor.

Stelkrampsbakteriens toxin kan stoppa nervimpulserna från vissa celler i ryggmärgen och om sjukdomen inte behandlas leder den ofta till döden.


Symptom

Typiska symtom på stelkramp är smärtsamma muskelkramper som börjar i ansikte och nacke och sedan sprider sig till bål, armar och ben. Kramperna startar ofta genom yttre påverkan som exempelvis beröring eller höga ljud.


Förebyggande

Smitta

Stelkramp smittar inte direkt från människa till människa. Vid sårskador är det viktigt att rengöra såret.


Vaccination

Sjukdomen kan förebyggas enkelt och effektivt genom vaccination. Sådan ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Alla bör vara vaccinerade mot stelkramp. Om det gått mer än tio år efter grundvaccination rekommenderas en fjärde injektion och därefter en påfyllnadsdos vart 20:e år.

Om du inte är vaccinerad mot stelkramp kan vaccination i samband med skada inte förhindra stelkramp. I dessa fall måste immunglobulin mot stelkramp ges omgående för att förhindra att du blir sjuk.


Färsk champinjontortilini med tomatsås...

Dagens middagstips tar ca 20-25 minuter att tillaga.

4 personer + en matlåda..

Tomatsåsen:
500g krossade tomater
1 gullök
1/2 färsk chili
Salt, honung, svartpeppar, grönsaksbuljongkrydda,
Olja till stekning, gärna rapsolja från Gunnar Högs gård i skåne..

Färsk tortilini med champinjonfyllning (går bra med annan fylling)

1pkt fetaost

Fyra korvar  (från frysen eller de ni har, köttbullar går också bra) för den som inte är vegetarian.

____________________________________________________________________________________
Hacka löken och fräs den i olja, häll på krossade tomater, därefter kryddorna, låt puttra medan ni kokar upp den färska pastan i en separrat kastrull.

När tortilinin kokar kan ni förbereda en liten tomat och bönsallad... Och ser till att korven skivas upp och steks.
_____________________________________________________________________________________
Tomat och bönsallad:
190g kidneyböner (finns kokta kidneybönor att köpa, går även bra att kocka själv. men tar då betydligt längre tid och behöver då förberedas dagarna innan. Vilket man oftast inte har tid med. Så istället för att inte alls äta bönor föredrar jag dom kokta kidneybönorna från Zeta, naturella givetvis)
1 stor tomat
1 liten röd steklök (finns på Coop)
Kallpressad olja med timjansmak (går bra med annan olja och lite timjankrydda) Gärna från Gunnars högs gård.
Äppelcidervinäger
Italiensk salladskrydda, salt och peppar

Hacka löken och tomaten i småbitar, skölj de färdiga kidneybönerna och blanda samman. Häll därefter i olja och äppelsidervinäger efter smak samma med kryddorna.

Nedan är serveringstips.Rapsolja från Gunnar Högs gård..webbutik. Min rapsolja har jag fått från min far och hans fru, som bor granne med Gunnar Högs Gård, men det går utmärkt att beställa på nätet..

http://www.gunnarshogsgard.se/

I butiken som alltid har öppet  hittar du extra fin kallpressad rapsolja & linfröolja från Österlen. Vi har även ett sortiment av hud och hårvårdprodukter baserade på vår kallpressade rapsolja. Vi som driver webbutiken heter Erik och Anja och svarar gärna på frågor angående vår butik och vårt sortiment.

Från och med 2007 kommer Gunnarshög Online att sköta Gunnarshögs Webbutik. Vi tar emot beställningar, betalningar, packar och skickar alla paket. Vi svarar även på frågor om webbutiken. Gunnarshögs Webbutik är en del av Gunnarshögs Jordbruks AB men verksamheten drivs fristående genom Gunnarshög Online.


Bil kapell skall bli båtkapell...

Vi har köpt ett bil kapell på Biltema. En förhoppning är att det så småningom skall bli ett båt kapell, eller ett kapell skydd till båtkapellet.

Idag har vi ett kapell som täcker båten, införskaffat för ca 7 år sedan.. Men under alla dessa år har vi använt det gamla kapellet för att skydda det nya! Vi har lite problem med att fiskmåsarna så gärna vill sitta och uträtta sina ärenden på just vårt kapell. Därför har det gamla kapellet fungerat som skydd till det nya.. Men nu tänkte vi tillverka ett lite lättare kapellskydd. Tanken är att jag skall försöka syihop ett med hjälp av Bil kapellet från Biltema.Nu är bil kapellet uppmärkt och det är bara för mig att sätta mig ner och sy.... ska bara,,köpa lite gummisnoddar eller något liknande så att det bara är att dra ihop...

Vi får se hur det blir.. Morgan vill gärna ha det klar till helgen.. Jag har ju hela helgen på mig. Barnfria som vi är...


Annorlunda rårakor....

Dagens middag tog 40 minuter att tillaga... Det blev inte dom rårakor vi brukar göra.. Dinkelmjölet tog slut efter gårdagens middag... Fick bli Dinkelmjöl med fullkorn, det blev ändå rätt bra. Resultatet blev att man blev mätt på två rårakor istället för 3.  Förutom Morgan som åt fyra.

12 rårakor, räcker till 4 personer.

3 ägg
6dl mjölk
3dl dinkelmjöl (idag blev det dinkelmjöl med fullkorn, fungerade utmärkt)
3stora potatisar (riv på grövsta rivjärnet)
(eventuellt lite salt för den som inte nöjer sig med steksaltet)
Se hela bilden
Använd Milda Culiness för stekning..Se hela bilden eller Se hela bilden

Vispa ägg, häll i mjölk och vispa ner mjölet. Riv potatisarna på den grövsta delen av rivjärnet. Häll i den rivna potatisen (potatisen blir lätt mörk om den rivs i förväg och ligger ljust)
Stek rårakorna i smör eller gärna milda culiness. Blir frastigt och gott.

Serveringstips.
1pkt frysta lingon, kokas lätt upp med några matskedar vatten och socker efter smak.
500 g keso
2-3 rivna morötter ( rivna med den finaste sidan av rivjärnet, detta för att få en saftig morotssallad)
Tranbärsdricka, Jouice eller någon annan C-vitaminrik dryck.

För dig som vill veta mer om Fullkorn......

Fullkornets olika delar

Frövitan utgör 80% - 90% av kärnans vikt och innehåller större delen av andelen proteiner, kolhydrater och små mängder av B-vitaminer. Genom att frövitan innehåller få näringsämnen förutom protein och kolhydrater är näringsdensiteten dålig.

Vittmjöl tillverkas av frövitan och vittmjöl har därför också en dålig näringsdensitet. Det är fullt möjligt att bli fet av att äta vittmjöl och fortfarande lida av bristsjukdomar.

Grodden är den minsta delen av kärnan. Den är en rik källa till spårämnen, nyttiga enkel- och fleromättade fetter, B-vitaminer, antioxidanter och nyttiga hormonliknande ämnen.

Fröskalet innehåller rikligt med fibrer vilket balanserar kolhydraterna i frövitan och ger ett totalt mycket lägre GI-värde.


Nyttiga ämnen i fullkorn förebygger sjukdomar

Fullkorn innehåller när det kommer till vitaminer framför allt B-vitaminer och E-vitamin. Det finns rikligt av mineraler och framför allt magnesium och zink. selen. Magnesium och zink hör till de mineraler som flest får i sig för lite av.

Relaterat

Forskningsnytt

Förklarat

Förutom B-vitaminer finns det nyttiga och viktiga B-vitamin liknande ämnen i fullkorn. Ett av dessa är inositol som tros kunna förebygga och lindra nedstämdhet.

Fullkorn innehåller också en del spårämnen men halterna är beroende av jordmånen. Fullkorn från områden med selen i jorden är t.ex. bra källor till selen. Svensk jord är däremot fattig på selen.

Ligniner och fytoöstrogener finns i fullkorn vilka bidrar till att förebygga prostatacancer. Fullkorn innehåller även andra antioxidanter än zink och selen, i form av bl.a. fenolföreningar.


Bättre humör med fullkorn

Fullkorn kan bidra till att förbättra humöret vid nedstämdhet. Delvis beror detta på att fullkorn jämnar ut blodsockret.


Fullkorn innehåller dessutom en lång rad näringsämnen som är viktiga för det centrala nervsystemet. Bland dessa finns magnesium, B-vitaminer och aminosyran tryptofan.

Håll igång magen

Fullkorn innehåller rikligt med fibrer som håller igång magen och motverkar förstoppning. Att äta fullkorn regelbundet förebygger förstoppning.

Fullkorn innehåller dessutom prebiotiska ämnen som understödjer de naturliga bakterier som lever i tarmarna i symbios med oss. De nyttiga bakterierna skyddar oss mot sjukdomar.


Fullkorn mot hjärt- och kärlsjukdomar

Flera studier har visat att fullkorn förebygger hjärt- och kärlsjukdom. Risken för att drabbas kan minska med så pass mycket som 30%.


Motverka övervikt

Den höga andelen fibrer i fullkorn gör att du blir mätt fortare och under längre tid. Det gör det lättare att gå ner i vikt och behålla vikten.

Fullkorn bidrar dessutom till enklare viktkontroll genom att det ger ett jämnare blodsocker och har ett lågt GI-värde. Du blir mindre sugen på sött om du äter mycket fullkorn.


Motverka diabetes med fullkorn

Fullkorn förebygger och kan lindra diabetes genom att hålla blodsockret på en jämn nivå. Högt och svängande blodsocker gör att kroppen kompenserar med extra insulin. Om insulinproduktionen påfrestas för mycket kan diabetes uppstå.

Blandat om fullkorn

Ett jämnt blodsocker gör att insulinsystemet inte behöver överansträngas. Ett jämnt blodsocker är också bättre vid diabetes och för diabetiker är fullkorn alltid att föredra framför vittmjöl.


Morgans motorcykel gick igenom besiktningen...

För den som undrar så gick Morgans motorcykel igenom besiktningen... Nu kan han köra i två år till nästa..

Motorcykel är ett motorfordon med två, tre eller fyra hjul . Den militära förkortningen mc (små bokstäver) har kommit till användning i de flesta sammanhang - mc-förare, mc-tävlingar etc.
För den som inte viste.


Obs inte Morgans motorcykel, även om han så drömmer om en sådan. När han ser vår mur ser han en sådan motorcykel...Ni som förstår vet.


Idag blev det kycklingfärsrulle a la Morgan...

Idag blev det Morgans specialitet till Middag. Tog något längre tid att tillaga än gårdagens middag.
Totalt 40 minuter.

Färsen:
kycklingfärs 500g (kronfågel har en färdig kycklingfärs 1pkt innehåller 250g)
1 stor gullök
2-3dl strimlad vitkål
2cm färskingefära (finhackad eller riven)
1 kycklingbuljontärning
Salt och peppar
1-2 msk grovkornig söt senap (slotts)
Soja (tills färsen blivit brun och fin)
1-2 dl vatten.

Stek färsen, häll ner lök, vitkål, finhackad färsk ingefära, stek vidare i någon minut tills kålen och löken gosat till sig.
Blanda därefter i buljon, senap, soja och vatten. Salta och peppra efter smak. Låt puttra några minuter. Ställ åt sidan.

Degen:
6dl vetemjöl (gärna dinkelmjöl)
1tsk bakpulver
2tsk curry
3msk olja
2dl kallt vatten

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.

Kavla ut hela degen över ett bakplåtspapper, häll över färsen längs med degen. Rulla ihop sidorna till en rulle.
Pensla rullen med ett ägg.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter i 200-225graders ugnsvärme alternativt 180grader om varmluftsugn.

Under tiden kan man antingen läsa tidningen, titta på nyheter eller göra en färsk sallad av de grönsaker man har hemma.Dinkelmjöl kan du köpa på Coop för ca 55kr. Vanligt vetemjöl kan du köpa för en tia..

Dinkelmjöl - mjöl med lågt GI

Dinkelmjöl är ett fullkornsmjöl med lågt GI. I hela Europa, liksom i USA, är Dinkel (eller Speltvete som det också kallas) på stark frammarsch. Dinkelmjöl är ett av de allra tidigaste stråsädesslagen, och det har inte förändrats mycket under de tusentals år som har gått sedan människan började odla det. Den goda och näringsrika dinkeln som odlades av lantbrukare för ca 5000 år sedan, upplever nu en ny stark renässans!

Kärnan hos dinkel omges av ett kraftigt skal som skyddar den mot miljögifter och sjukdomsangrepp under växtperioden och lagringen. Det är framställt av hela kärnan av dinkelvete med skaldelar och grodd. Det passar utmärkt till bakning - bröd och bullar blir luftiga och får en rik och mustig smak, men dinkelmjöl kan också användas till pajdeg.

Tänk på att degen behöver knådas lite extra och jäsa lite längre. Då får du bästa resultat - ett saftigt, luftigt och smakrikt bröd.


Jag vill ha ett par vita eller ett par svarta träskor....

Jag brukar köpa eller få ett par träskor av L och M i present varje år.. Har väl ca 6 par som jag använder, allt från natur till rosa... Förra året fick jag ett par bruna som jag bara älskar att ha på mig..

I år har jag spanat i ett par vita..eller svarta.. har inte bestämt mig för vilka som är snyggast. Tror det blir dom vita..http://www.reinholdson.se/produktkatalog.html?category=933#modCatalogIdag var det kö redan från Hölövägen...

Det tar normalt ca7 minuter med bil till mitt jobb. När jag svängde ut från vår gata och ut på Hölövägen så var det tvärstopp. Jag som skulle tanka eller rättare sagt Morgan skulle tanka bilen åt mig, har aldrig tankat en bil och kommer väl aldrig att göra det:) Det finns nog ingen riktig orsak till det mer än att Morgan brukar åka ner och tanka när det börjar bli tomt, eller det brukar nog oftast vara rätt tomt när väl Morgan tar den bilen jag använder till jobbet. Det går nästan att köra på ångan till mitt jobb... Nu åker han Motorcykel och jag har tyvärr inte fått äran att få ett bensinkort, trots att det är jag som betalar räkningarna (blev krångligt..) varpå han skulle svänga av och fylla tanken åt mig:) Men vi insåg snabbat efter att ha setat i en kvart utan att komma en meter att min bensin inte skulle räcka till macken inte ens med den lilla ånga som var kvar, utan jag vände och jobbade hemifrån istället...

Sedan vart det utvecklingssamtal i skolan med L, vilket gick jätte bra.

Sedan blev det snabbmat a la Tornberg.

Färskpasta 3 minuter kokning.
1pkt rökt kalkon 500g som skivas i strimlor. (gärna Svensk Ingelstadskalkon)
1 gul lök, hackad
250g creme fraiche
Grovmalen svartpeppar

Middag på 5 minuter utan massa tillsatser:) Tyvärr ingen bild..

Och inte att glömma deklarationen. Ni har väl inte glömt... kl 24 skall den vara inne i dag måndag den 4 maj, annars blir det straffavgift med 1000kr.

Sedan avrundade Morgan av kvällen med att tvätta sin kära Motorcykel,, den skall genomgå en besiktning i morgon, vi får se hur det går.


Minimalistisk gardinstång...från Kirsch som heter Scala....Finns på Hemtex idag,,, på Ikea 1997

Min mor undrade vart jag hade köpt våra gardinstänger inne i vardagsrummet (antar att hon tyckte dom var fina, det var inget hon sa,, men men). För den som inte vet hur dom ser ut. Dom är svarta enkla och inga knoppar. Vi köpte dom hos Ikea 1997.. Kanske finns dom kvar vem vet.

Däremot sprang jag på dom på Hemtex, nästintill likadana, så mor om du läser, det finns en räddning, dom finns hos Hemtex....
Märket är Kirsch och är väl en aningen dyrare än vad Ikeas var.... Pirsexempel: Svart 70-120 cm 218kr.
det finns även i Vitt, silver och guld..samt svart så klart för det var väl svart du ville ha:)
Själv tycker jag dom svarta är finast..

Tyckte det va lite kul,, men gardinstången heter Scala, för den som inte vet så har jag en gång i tiden jobbat på Scala i 8 år  (slutade för ca 3 år sedan).

Läs gärna mer på Kirsch hemsida:
http://www.kirsch.se/web/scala_se.aspx

Slideshow

Födelsedagskalas,, kusinen fyller 3 år.

Idag hann vi även med kusinens 3års kalas. Vi köpte ett pennskrin från 10-gruppen med lite pennor och suddigummi i.
10-gruppen är en av L´s favoritaffär. Dom har det mesta..

http://www.tiogruppen.com/sv/pa-gang/startsida/1.aspx 

Pennfodral


Morgan hjälper Owe att sjösätta sin båt....

Även våra godavänner har en Ockelbo DC21, deras är en lite nyare variant av skrov än vad vi har. Lite högre och en lucka i förruffen, vilket är bra för den som inte gillar att balansera på relingen för att gå i båten:)

Idag har Morgan hjälpt Owe att sjösätta deras båt. Nästa helg hjälper Owe Morgan att sjösätta vår båt.. Det lät krångligt...Vi ligger vid ju vid samma båtklubb, men i vår båtklubb måste man ha med sig en kompis, det kan ju vara frun eller vad som. Men fruarna i huset (Cilla och Kerstin) dom ser till att det finns matsäck med. Vilket tar lite tid:) som ni vet..
Det brukar vara lyxigare matsäck när Owe sjösätter än när Morgan. Kerstin gör goda räksmörgåsar, medan det oftast blir korv när Morgan sjösätter...
Nu har det blivit så att Morgan och Owe hjälper varandra. Det är inte ok att vi sjösätter våra båtar samma dag och att Morgan och Owe hjälps åt samma dag.. Nä då måste dom ta med sig varsin kompis.. lät krångligt.
Jag och Lisa åkte ut för att fortsätta med vårrustningen av vår båt och passade på att se hur det gick till. Måste säga att det var många människor men kunde inte se att dom hjälptes åt... det hade nog gått att sjösätta båda våra båtar på samma dag utan att ha med sig en extra kompis:) Men regler är till för att hållas och något måste väl gubbarna i båtklubben ha att göra. Men det kommer säkerligen bli ett generationsskifte när 80-talisterna tar över.. Då sköts säkert i och upptagning på distans:) Via datorer som lyfter upp båtarna och ner i sjön...Och en radiostyrd bil som kör fram båten till kajen..

Här är lite bilder från dagens sjötättning. 


Inte vår båt eller kompisens.. men såg lite roligt ut. Liten traktor och stor båt.

Vårrustning av båten.

Mitt  upp i allt byggande måste vi ju göra iordning båten. Nästa helg den 10:e skall vi sjösätta båten. Vi har inte ens täckt av. Våra goda vänner sjösätter i morgon Lördag. Vi ligger vid samma båtklubb. Gustavsbergs båtklubb som ligger vid Mölnvik. En mysig båtklubb, med vattnet inpå knuten, det är ju klart att alla båtklubbar har vattnet inpå knuten:) Men ändå..
http://www.gustavsbergsbatklubb.se/

Vad är det för båt vi har, jo en Ockelbo DC21. En ganska populär båt har jag hört, kan inte så mycket om båtar själv. Det viktigaste är att båten går framåt och inte krånglar:)

Lite Fakta om Ockelbo DC21 för den som är intresserad..
"En av de populäraste." Det kan Ockelbo DC21 titulera sig. Ungefär 900 ex såldes först under 13 år och sedan efter ett uppehåll, i ytterligare några år 1983 - 1986. Pappor till DC21 var tävlingsåkaren Erik Lundgren från Ockelbo och hans kollega Bengt Allskog. Båda ställde upp och vann med DC21 på 1960-talet i Roslagsloppet.

 Fakta
Längd öa:6.45 m (21 fot) 
Bredd:2.5 m 
Djup:0.7 m 
Deplacement:1100 kg 
Kojplatser:2 st 
Vattentank:50 liter 
Bränsletank:170 liter 
Skrovtyp:Planande 
Motor:AQ 130 
Toppfart:26 knop 
Konstruktör:Erik Lundgren/Bengt Allskog 
Prod. start:1966 
Prod. stop:1979 
Antal prod.:900 st 
Introduktionspris:69,900 kr 


Lite bilder från Fikarasten, för det är ett måste. Båten längst fram är våra godavänners.. Den under täckställningen är våran. Med andra ord har vi en bit kvar!


Valborgsmässoafton hos goda vänner..

Idag blev vi bjudna på Vårmat hos familen Södergren. Tyvärr glömde jag fånga den goda maten på bild.
Det serverades till fördrink, champange med diverse nötter och pinnar. Till varmrätt fick vi tre olika sorterspajer.
Västerbottensost-, spenat- och Vårpaj (som innehöll fläskfile och svamp. Till detta serverades två olika sorters sallader. Och inte minst rökt lax och parmaskinka.
Till efterrätt fick vi en otroligt god pavlotårta med citron och hallon, mycket god, även en utsökt blåbärspaj som råkat ut för lite olyckor på vägen till bordet....
Först åkte blåbärssaften ut på golvet och de va inte lätt att få bort. När väl pajen var gjord åkte den in i kylskåpet..Och vad händer sedan jo när den skulle ur kylskåpet åkte den ut fortaren än ögat, all saft ran ut i kylskåpet. Men den smakade utsökt ändå.
Här kommer några få bilder från kvällen.. sedan blev det svart....om det var linslocket eller något annat det får vi aldrig veta....

Lisa har flyttat ut....

Lisa har flyttat ut till tillbyggnaden av huset.. Måste säga att det är världens bästa altan för tillfället.

RSS 2.0