2012-12-09 Pepparkaksmuffins med Limetopping

I går hade vi glöggfika, vilket va jätte mysigt.. vi tittade även på lite bilder från L´s Australienäventyr..
Här kommer lite av de jag gjorde...
Pepparkaksmuffins med limetopping... mums
 
Räcker till ett helt kompanie å blir över..
 
200 g smör
4dl socker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 msk pepparkakskrydda
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt gräddfilen... byt vispar från degkrokar till vanliga vispar. Blanda därefer samman mjöl, pepparkakskrydda, kanel och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt,,, finns att köpa på åhlens...Muffinsplåten håller ihop formen.... Om du inte har muffinsformar och muffinsplåt hemma. går det lika bra att ta en stor form där du lägger i ett bakplåtspapper för att lätt kunna lyfta ut kakan.
Fyll muffinsformarna väl med smet, dom jäster bra, snyggare med höga än låga..
Om du väljer små muffins tar det ca 10 minuter i mitten av ugnen.. 200 graders ugnsvärme.
En stor form kan ta ca 30 minuter i ugnen..
 
Limetopping
300 g Philadelphiaost
50 g smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal av lime
 
Smält smöret i ett vattenbad, ta bort vattenbadet ur kastrullen (vattenbad=fyll en kastrull med vatten, lägg en värmetyålig skål i kastrullen, koka upp). Låt smöret svalna en aning.. Vispa ner Philadelphiaosten, florsockret och vaniljsockret.. Låt stå i kylskåpet i några timmar... kan förberedad med fördel dagen innan... dock bör pepparkaksmuffinsen bakas samma dag som dom serveras.
 
Riv skal av lime över själva toppingen som placeras valfritt över pepparkaksmuffinsen... har du fyrsna lingon hemme, är det inte helt fel att plancera några lingon på toppen..
 
 
 
 
Saffranskaka, Jag gjorde även en otroligt god morotskaka...med vit topping... glömde dock ta bild.. toppingen på den va försvinnande god... får väl trolla fram en bild i morgon, hmmm.
 
200 g smör
2 pkt saffran
1 sockerbit.
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Garnering: Florsocker
 
Välj valfri form... jag tog en rektangulär ca 20 x 30 cm. Placera ett bakplåtspapper i om du inte har en form med löstagbara kanter (vid löstagbara kanter ta lite av de smälta smöret och smöra formen + ströbröd eller kokos.)
 
Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner mjöl, saffran, bakpulver, mjölk och det smälta smöret. Viktigt att samtliga ingredienser är rumstempererade för att få bästa resultat..
 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, testa med en sticka  innan du tar ut ur ugnen..
 
Dela kakan i valfria biter, sikta florsocker över bitarna... Mums
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0