2011-12-30 Presenttips


L´s julklappp till sin kusin J, tyckte den va så gullig... jag vill också ha:)
(jag fick fina rosa slevar och en rosa skärbräda, som jag använder varje dag)
L har bakat sina favorit muffins och köpt ett gulligt uppläggningsfat. Va bara tvungen att visa

2011-12-29 Grönkåls soppa



Här kommer recept på en grönkålssoppa,,om ni har lite grönkål kvar efter julhelgen...

3 stänger grönkål
3 skalade potatisar
12 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar (grönsaktsbuljong går också bra)
3 msk vetemjöl
3 msk smör
1 dl grädde

Finhacka grönkålen och skiva potatisen. Blanda smör och mjöl i kastrullen, lägg därefter
ner grönkålen och potatisen, därefter vattnet och buljongtärningarna. koka tills
potatisen blivit mjuk. Mixa med en mixer för att få en slät och fin soppa.
(Den kan annars se lite äcklig ut medan den kokar) Efter att soppan mixats
slät och fin, häll ner grädden och veva runt. Klar att servera..
Koka gärna ett ägg, De andra i familjen la även ner en liten salamibit..

2011-12-28 Honungsbröd



Till jul bakade jag ett nytt bröd...istället för sirap och mjölk hade jag honung
och vatten...mycke gott...Tänkte att min kära mor skulle kunna äta av mitt bröd
som annars innehåller på tok för mycket socker.

Honungsbröd
1pkt jäst
50 smör
5 dl vatten
4  msk honung
Salt
Rågsikt

Smält smör i en kastrull, häll i vattnet. Smula sönder jästen i en degbunke.
Se till att smörvattnet blir fingervarmt.. Lös jästen med lite av degvätskan.
Häll därefter i resterande vätska.. Blanda ner honung och salt innan rågsikten
åker ner. Tänk på att inte ha för mycket vetemjöl, den skall vara lagom kladdig.
Låt jäsa i ca 30 minuter i degbunken. Dela degen i totalt 16 delar. Rulla till runda
bollar, kavla sedan ut till en rund tekaka.. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter på plåten.
In mitt i ugnen på 275 grader i ca 3-5 minuter.



2011-12-27 Strömlöst!


Igår fick vi besök av farmor och farfar och Hugo. Dom behövde lite vatten
då dom saknar ström.. som resterande ute på Värmdö.
blev lite mat och fika. Alltid lika trevligt med spontanbesök.

L med sin andra onepiece från Norge..

Lite suddigt... men men..


2011-12-26 Tornen har rasat!


Eller inte rasat...Tur jag fixade stenläggningen i somras med stora cementblock
som håller tornen på plats... Dock klarade sig inte dörrarna.
De blåste rejält i natt, har inte sovit en blund... Trodde någon gick in i förrådet
inatt, men när det blev ljust ute såg jag att hela dörren på ett av mina fina torn
rivits sönder... gångjärn och allt.. Helt otroligt vilken vind.. trots lås på
dörrarna... Eller de kanske va någon som va ute efter mina änder som finns i tornen!
Näää...

2011-12-25 Mini morotscupcakes..


Igår firade vi julafton nr 2 hos min syster. Jag bakade mini morotscupcakes med
Philadelphiaost.. mums... vi fick en hel del annat gott. Lax i ugn mums.

Små mini muffinsformar... Finns på Åhlens. Brickan är från Designtorget..

Två ägg
två dl socker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
1/2 dl matolja (jag hade rapsolja)
Tre dl finrivna morötter.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i alla torra ingredienser. Blanda därefter i oljan och
de finrivna morötterna i smeten och sist mjölblandningen.
Häll upp i formarna... För den som vill går det lika bra att smöra och bröa en kakform,
tar dock en aning längre tid, ca 30-40 minuter.
Har du miniformar tar det ca 10 minuter i ugnen. 175 grader. Med andra ord går det snabbt
att fixa om man får oväntat främmande!

Glasyr
50 gram Philadephia ost
2 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker
Rör ingredienserna. Bred på glasyren eller använd en spritspåse.
Spritsning och garnering fick jag hjälp av lilla L.

Garnera om så önskas med lite strössel.. flagnad mandel eller pinjenötter för den som önskar..
Själv tog jag strössel, de brukar barn tycka om.. Tror dock att dom inte skulle våga äta
om dom visste att de va morötter i..:) Men me lite strössel så lockas ögat till allt..



2011-12-24 Julafton





Vi började morgonen med julstrumpan.. snart kanske hon vuxit ur strumpan..
men den ser fortfarande väldigt stor ut...


En gigantisk sparkdräkt... blev två stycken...en rosa och en blå med Norskt mönster.


Oj oj, va va de här... en tegelsten trodde L, lite sant...en modern tegelsten.

vet inte riktigt.. men jag är nog lite för gammal..

Eftermiddagen tillbringade vi hos M´s syster med familj.
Ganska skönt att inte vara hemma på julen.
Jag hade fixat bröd, rödbetssallad, vitkålssallad och prinskorvar...som vanligt.




Kusinerna stretchar ikapp.



De va inte lite julklappar och inte ett enda barn under 19år... dock
5 st mellan 19 och 22! hmmm.. man blir aldrig för gammal för julklappar.



Årets Jultomte... de flesta av paketen gick dock till en katt vid namn Pelle och
en Hund vid namn Hugo...Hmm..


L väntar på att tomten skall hitta något åt henne under granen.

F fick ett par vantar som gick att använda till sin smartphone..

Vi fick en otroligt fin godybag, med en massa godsaker. mums...
Tackar F och J:)

Här ser ni hela strumpan... Har sytt den själv för några år sedan..
innan strumpan hade L 24 små säckväv säckar som skulle fyllas... jo jag tackar..
De va Mormor som fixade första julen...sedan fick man fylla med diverse saker..
Tills L sa det räcker med ett paket... Då blev det en strumpa..


2011-12-23 dagen innan


Visst blev granen fin.... 3.20 lång..och lika tjock...nä inte riktigt.. men den
är tät. brasan är tänd, va mer kan man önska sig.. det skulle vara snön.

Granen är ganska hög.. M är lång, Det behövdes en stol för att få av strumpan.


Jaha då va de dags för mig att klä granen. Dock lite svårt att klä baksidan.. men
vem ser de..

2011-12-23 Mera julgodis..



Skulle inte göra något godis eftersom L redan gjort en massa till sitt glöggmingel..
Men tycker att de är så kul, denna gång blev det lite andra godisar istället.



Kokos toppar doppade i choklad!

200g kokosflingor
1dl kokosmjölk
1dl grädde
1dl rörsocker

200 gram mörk choklad

Blanda ihop kokos, kokosmjölk, grädde och rörsocker i en skål, ställ in i kylen i
ca en timme (skall blandas ihop kallt).
rulla i önskade storlekar,, mina blev lite för stora.. Ställ i i frysen tills dom stelnat.
Smält chokladen i vattenbad ( värmetålig skål i en kastrull med vatten)
Doppa de frusna kokosbollarna i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper.
In i kylskåpet tills chokladen stelnat.


Mandelmassa med sprit, doppad i choklad.

200 gram mandlar
2dl florsocker
1 vispad äggvita.
Olika spritsorter.

200 g mörkchoklad

Skålla mandlarna i varmt vatten, dra av skalet, låt svalna. Mal mandlarna i en
kvarn.
Blanda ihop med florsocker och den vispade äggvitan, ta lite äggvita itaget.

Dela sedan mandelmassan i de antal delar du vill, jag delade i fyra delar då jag
hade fyra olika spritsorter... Hallon Bacardi, Päronlikör Xante, Citronlikör(Limoncelli),
Lakritslikör (Molinari). Efter att ha blandat in spriten, rulla ihop i lite plastfilm, in i
kylskåpet i några timmar. Rulla sedan i önskade storlekar, figurer eller vad
som önskas..
Smält chokladen i vattenbad (se ovan)
Doppa i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite strössel.



Lingontryffel.

200 g mörk choklad.
1 dl lingon
20 g smör

(jag använde mig av cocosia..kokos olja (OBS ej kokosfett) finns att köpa i hälsokosten.
Jag har köpt min däremot från Gunnarshög werbbshop på Österlen, http://www.gunnarshogsgard.se/
du måste ringa,, då dom endast tillverkar detta till återförsäljare..)
något nyttigare än smör.. Men en liten smak av kokos givetvis.

Smält smör i en kastrul, blanda i chokladen och lingonen.. Häll upp i Ischokladformar
ställ in i kylskåpet tills dom stelnat..



Mörk kola doppad i choklad.

3dl vispgrädde
3dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit

Koka upp grädde, socker, sirap och kakao...Massan skall upp i ca 120 grader, ca
12-15 minuter om man kokar häftigt... tänk på att röra hela tiden.
Ta ett kulprov (kallt vatten i ett glas, ta en sked med lite av massan och för ner i
glaset,om det stelnat eller önskad konsistens, då är den klar att hälla upp). Ättikspriten
blandas i innan du häller upp massan.

Lägg ett bakplåtspapper i en värmetålig form med höga kanter, bakplåtspappret skall
räcka  upp till kanterna. Ca 20x20 bör formen vara.

Häll upp massan, in i kylen tills den stelnat. Klipp stänger och därefter fyrkantiga bitar.
Går givetvis bra att använda sig av en kniv.
Smält chokladen i vattenbad ( se ovan)
Doppa kola bitarna i chokladen.

Tips! doppa endast hälften av kolorna i choklad,, resterande rullas in i lite smörpapper, se nedan.

Kola inslagen i papper

Se ovan recept, doppas dock ej i choklad.. rulla in i smörpapper eller cellofan.

2011-12-23 RockyRoad utan nötter.



Annorlunda RockyRoad Julgodis.. Tror man egentligen kan ha i vad som helst.
Vissa har både nötter, dumple mmm. Själv använde jag mig av mini marsmallows

tips! tänk på att den smälta chokladen inte får vara för varm innan ni blandar i marsmallows!

200 gram mörk choklad eller mörk Marabou choklad.
1-2 dl mini marsmallow

Smält chokladen i vatten bad (värmetålig glasskål, kastrull med vatten)
När chokladen smält, låt svalna i några minuter innan ni blandar ner marsmallown..
Om ni inte låter den svalna, då smälter marsmallown,, blir då som en tigerkaka, inget
är fel.. men blir lite seg! och inte så fint om ovan bild.
Bred ut på ett bakplåtspapper, in i kylskåpet. När det stelnat är det bara att bryta i önskade
delar. Eller gör små runda ploppar.

2011-12-23 Rödbetssallad.. + två tips!


Här kommer recept på lite rödbetssallad.

3 burkar a 710 g hela rödbetor (inlagda).
10 dl vispgrädda...
1.5 - 2 dl majonäs.. lite beroende på om man gillar majonäs..
spad från rödbetorna.

Räcker till hela släkten, och grannarna..

Skiva rödbetorna med hjälp av en äggdelare. Lägg rödbetan i äggdelaren, dra ner
strängarna! därefter vänd på rödbetan och dra ner strängarna igen.. och vips har
du delat rödbetorna i små stänger.. M som lärt mig, själv har jag år in och år
ut skivat med en vaaanlig kniv.. jag säger då de, han som inte gillar att laga mat.
Men det är han som kommer på finuliga sätt.. men han är
Ingenjör och jag Civilekonom..så det måste vara någon skillnad! eller inte

När alla rödbetorna är skivade,, vilket går i ett nafs om man använder äggdelaren.


Om ni är två, kan den ena dela rödbetorna och den andra vispa grädden lite lätt,
inte för hårt. Efter att grädden är vispad blandar ni i majonäsen efter smak.
Därefter blandar ni i alla rödbetorna. Tänk på att spar lite av spadet från
rödbetorna. Häll i den mängd spad tills ni får en fin färg.. Efter en dag i kylskåpet
får den ännu mera färg..


Har lärt mig ett till trick idag även de tricket av M... Jag säger de, de är han
som skall laga mat och inte jag. När han väl lagar maten är den av högsta klass,
dessutom diskar han efter sig, vilket inte jag gör...
Den som har svårt att öppna burkar och där
knivtricket inte fungerar. Då slår man burken i skärbrädan.. dock viktigt att
skärbrädan är gjord av trä och inte sten,, för då går de illla...
Slå bara lock delen ner i skärbrädan och burken får pyspunka! Vips och locket
går lätt att få av.

2011-12-20 Båt till loftet..



När vi va ut till Sandhamn i lördags hittade M sin dröm båt,,,,till loftet.
Miniatyr Vaxholmsbåt,, vet inte om den är särskilt lik. Men helt ok.
M vill ha lite båttema uppe på loftet. Något skall ha väl få bestämma.
Båten köpte han i den lilla butiken som har allt från böcker till souvernier.

2011-12-18 Åkte till stan och köpte en gran..


Idag har vi köpt en tre meters gran inne på Kungsholmen.. Om du behöver
en lite högre gran kan jag rekommendera att åka in till Nollmälarstrand 
där fanns en mängd fina granar som va tillräckligt höga.. Men hua va
dyrt..700kr för en gran. men men ..det skulle se lite konstigt ut om vi
hade en gran som va 180 som de högsta vanliga granarna normalt är..
Det skulle bli 1.5 meter tomt ovanför granen..



Efter granköpet gick vi in till Orangeriet som ligger vid Norrmälarstrand,
så mysigt.. tyvärr hade dom endast jultallrikar av olika slag... men
jag och M lyckades få en kräfttoas... så gott. L och J tog däremot en
jultallrik.. Både sjöutsikt och eldutsikt..inte illa..

Jag och L beställde varmchoklad.. det är ett måste om stället har
en brasa..

En hungrig L..

Så här mysigt hade vi...riktigt hemtrevligt

två små hungrika ungdomar..

M och Jag åt varsin härlig kräfttoast...den va god.

2011-12-17 Sandhamns Värdshus


Vilken utsikt vi hade,,, tyvärr hade vi inte lika tur med vädret.. vårgorna
va enorma,,, Det blåste ca 15 secundmeter, men
va gör de när vi kunde mysa vid ett härligt julbord och en öppen brasa.
Julbordet va nog det bästa jag någonsin varit med om.. t.o.m jag åt mig
mätt och lite till...brukar normalt endast äta efterrätten.. men nu fanns
det allt jag gillar... fanns även älgbullar och älgknöl.. och en massa olika
sillar...mums...

Fint sällskap hade vi också vid bordet.

M´s jultallrik.

C´s  jultallrik

kolla efterrätten...mums mums... perfekt med små fyrkantiga kuber.

Vi började på puben innan själva julbordet... två glada herrar med
varsin öl...

Fick ta ett självporträtt,,, om det överhuvudettaget skulle bli något
kort på mig:)

K´s tallrik


Två frusna män vid kiosken i Sandhamn...

En svart båtresa hem.. träffade på vår granne ute på landet.. trevligt
han hade kollat vårt hus att de stod kvar:) snällt..

Ok... ni ser hur hårt det blåste... de va full storm.. förlåt K men bilden
är så härlig.

samma min här...

2011-12-17 Uggs Australia från SandhamnsBoden...


Igår åkte vi till Sandhamn för att äta julord...bilder kommer inom kort..
åh min favorit butik hade öppet.. nämligen sommarboden... givetvis
kom jag därifrån med en påse... denna gång va de inte sommarkläder
som det normalt blir när vi är ute på landet under sommaren.. De blev
ett par Uggs Australia boots...Tjejen som äger butiken kände även igen
mig med dunjacka och rosa mössa och gummistövlar.. brukar normalt
kanske bara bära en sommarklänning... Hon är så trevlig... Fick 20% på
stövlarna,,, de tackar man för:)  Jag har suktat efter dom på internet.. men
inte hittat i någon affär... skor skulle jag aldrig våga köpa över internet
utan att först ha prövat.. Stövlarna påminner lite om ett par barnskor..
gjorda för den kallaste eller blötaste vintern.. Dom tål både väta och
strängaste kyla.. T.o.m M tyckte jag skulle köpa dom..det händer inte ofta.
Nu är jag lycklig ägare av dessa fina Uggs.


Här ligger butiken...Direkt i anslutning till Vaxholmsbryggan..

2011-12-15 Presentöppning!


Ikväll kom far förbi, blev lite middag och presentöppning..Vi firade
fars födelsedag några dagar  för sent...

L har varit och fixat håret igen... blev något mörkare.. har inte riktigt vant
mig vid en mörhårig dotter...

Blev kyckling till mig och de andra fick hel fläskoklett, med hasselbackspotatis,
toppat med en äppelsås....mums den va god
2dl cremefraiche, 2 dl grädde, 1 rivet äpple, 2 buljongtärningar, soja
Koka upp cremefraiche, grädde, rivna äpplet och buljongtärningen i ca 5 minuter,
mixa i en mixer, häll i kinesisk soja för att få den bruna färgen.
Mums va gott..

En pigg och två tröttingar.. vad har hänt med våra ungdomar...
Blev givetvis fika.. L hade fixat godis som i stort sett inte innehöll något socker..





Morfar fick en bricka med lite kort på L och morfar...en liten L och en lite
äldre L

2011-12-14 Lussekatter



Igår bakades det lussebullar. Iår tänkte jag testa med kessella... Tycker nog
att bullarna blir fluffigare utan kesella.. däremot om man har småbarn som skall
vara me och baka.. kan jag verkligen rekommendera kesella i lussebullarna..
Degen blir i princip kladdfri,, vilken mamma/pappa köper inte de!

Recept på lussekatter utan kessella hittar ni i min blogg under kategori >Cillas kokbok
>rubrik 2010-12-13

Här kommer recept med kesella..

Ingredienser

5 dl mjölk
2002002200 200200200 g smör
1 50 g saffran (2 påsar)
2-2.5 dl keselle (den lilla burken!)

2dl kesella
ägg (valfritt)
1 1 krm salt
32 dl socker
50 50 g jäst
1 vetemjöl ca 1,7 liter


Värm mjölken med smöret till fingervarmt. Lägg i saffranet i vätskan. Lös jästen i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda in socker och kesella och vispa runt tills kesellan löst sig i degvätskan, blanda i ett vispat ägg (för den som önskar), salt och mjöl till en blank och smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen. Det tar cirka en halvtimme.

Sätt ugnen på 225°. Knåda degen igen på bakbordet och forma snurror, lussekatter, kransar, flätor eller vad du vill. Låt jäsa på plåt en gång till i ca 20 minuter. Jag gjorde även en längd där jag skar ner lite mandelmassa...

Pensla med uppvispat ägg, jag använder pärlsocker istället för russin, givetvis en smaksak, grädda i ugnen i 5-15 minuter, beroende på brödens storlek. Låt kallna på galler under bakduk.





Blev varsin lussekatt framför brasan...resten åkte in i frysen..


2011-12-13 Lucia...


Idag blev det en till ljusstake... istället för luciafirande, den till vänster, den högsta..
299kr inköpt i nacka forum, Lagerhouse...skulle egentligen skulle jag köpa inslagspapper till
julklapparna, men blev en till ljusstake till min samling.. har tänkt att ha några
olika höga på min gamla café vagn.. lite effektfullt. Första gången jag köper
en pryl på lagerhouse, dom är perfekta på inslagspapper och allt som har med
inslagning att göra, går alltid att hitta en burk/låda till ett bra pris..


Jag har glömt att visa min fina tomte jag köpte på Norrgavel förra helgen..
175kr, kanske lite mycke,, men nu är julpyntbudgeten fylld. Vit är den som
allt annat idetta hus.



De här va länge sedan.. tre lucia aftnar sedan... L´s förra klass hade uppdrag
till någon order...ni ser gubbarna på väggen ..

Kanske blir det ett nytt kort med en Mörkhårig L.. Tyvärr blir det inga julkort
skickade i år... Jag skänker istället slantarna för frimärkena till de behövande.
har inte bestämt till vem/vilka.. någon som har något bra förslag?

Nä nu skall jag åter till mitt lussekatt bakande... testar ett nytt recept iår..
Kanske kommer det bilder lite senare..

2011-12-12 Pallen från träslöjden har fått färg!


Nu har jag äntligen målat klart min pall. Pallen snickrade jag på träslöjden
i femman... inte illa...även jag kan..
Nu har den blivit vit, va annars!


En liten bricka är inte helt fel.. Nu går det att ställa ifrån sig fikat uppe på
loftet. Bara räcket som saknas...Än så länge är det sovförbud.. vi vill ju inte
ha några olyckor..

Här är pallen innan målning.
Har använt mig av en vit betsfärg...

2011-12-11 L hade glöggfika / vi va till båten


Lilla L har verkligen stått i denna vecka, bakat godis, lussebullar, cupcakes..
städat...

Medan L hade glöggfest åkte vi för att titta till båten mm.

Pepparkaksmuffins med lite topping, jag fick smaka och de va mums...

L hade även fixat helt laktosfria godis åt sin kompis med lika fint namn som
sin mor...Åh vilket godis,, ser ni dom perfekt runda marsipan doppade i choklad
med lite strössel...jag blir så imponerad..


Jo igår när jag och L lyxade till och va hos frisören, höll M ställningarna hemma.
Han fixade saften och frostade av frysen... eller jag gick upp kl 7 och satte
igång saftmajan med en laddning äpplen och citroner för att sedan tömma
hela frysen... kl 9 sa jag upp och hoppa till M, saften skall slås upp på flaskor och
frysen har börjat frosta av... perfekt.. När vi sedan kom hem stod dom här
fina flaskorna fyllda med äppelsaft och frysen va laddad med godsaker:)

M kollar knutarna... sitter som berg...

2011-12-10 Mörkhårig L



En mörk L...jag har inte riktigt vant mig, men de blev fint..
Hon har skrämt slag på mig några gånger, är ju van med en riktigt blond
tjej..

Steg 1 va att färga bort hennes fina ljusa hår,, eftersom det inte går att
direkt lägga på den bruna färgen måste man färga med orange/röd färg,
pippi färg ser det ut som.



Oj oj...


Därefter va det dags för senapsfärgen.. den bruna färgen..


Senapsfärgen åker på...






Hennes riktiga färg...

2011-12-10 En liten skymt fick man av L


Ok.. det är nog bara jag som såg L när hon körade i Idolfinalen när Måns och Danny sjöng..
hennes kompis C som har ett lika vackert namn som jag:)
syns helt i bild, hennes händer skymmer L.. Men såklart jag såg lilla L och hennes fladdrande vita
skjorta bakom armarna, en mamma ser allt..

Idag har L blivit mörkhårig....bilder kommer snart..

2011-12-09 L körar i idolfinalen ikväll..



I kväll (fredag) skall L sjunga i globen med Måns Zelmerlöf,, Agnes Carlsson mm... och 100 till...
Antagligen kommer dom stå bakom scen, eftersom det är över 100 som skall köra i Idol finalen i Globen....
även om ni inte ser henne:)
kanske hennes altstämma hörs någonstans bland de 100:)

2011-12-08 Pepparkakshus bygge...


Ikväll har pepparkakshuset monterats ihop... ett riktigt slott..
med en massa godsaker... är nog inte riktigt klart.. eller så tog godiset slut!





En balkong, gjord av remmar...

Tror det är apor som klättrar på fasaden...

2011-12-07 Påshyllor från Norrgavel..


Jo mina påshyllor som vi hämtade i den stora staden i helgen..kom upp
Nu har jag rensat tre stora påsar med saker jag inte viste fanns.
Jag behöver inte köpa några mer strumport och strumpbyxor på några
år... rören som sticker upp är till värmegolvet, som ännu ej blivit
installerat.. Det kan ju bli läckage...


Nu är det lite småhyllor och en hängare kvar... men en sak i taget..
är alltid bra att vänta, då kommer nya bra idéer fram.


2011-12-07 Ingefärskyckling med Julmustsås


Igår fixade jag middag på 45 minuter...varav 35 av dom kunde jag vila!

Kyckling med ingefära, potatismm

Fyra stora kycklingfilér som skärs mitt i tu, blir som en stor vinge!
Lägg dom i en ugnsfast form.
Finhacka två vitlökar och lägg på kycklingen, finhacka även ca 3cm
ingefära och lägg över kycklingen. Häll över timjanolja från Gunnarshög.
Hacka potatis och morötter och lägg över kycklingen i den ugnsfasta formen
Krydda med Timjan, rosmaring och mejram, färska eller torkade kryddor..
Glöm inte salta och peppra. 200 graders ugnsvärme i ca 45 minuter..

Garnering Färsk ruccola eller de ni har hemma

Julmustsås.
5dl creme fraiche
4dl julmust
2st hönsbuljongtärningar
2cm färsk ingefära finriven.
2msk kinesisksoja
eventuellt färsk finhackad rosmarin.

Hittade receptet efter att jag tittat på julprogrammet Pernillas Jul..

Otroligt enkelt och gott..
mums



såsen är helt underbar..



Ser ni min lampa... lite cooolt..




2011-12-05 Rostfri Lykta


Igår va det lucköppning hos Byggolé... Eller vi som medlemmar har
fått en Adventskalender med diverse godsaker varje dag.. Själv hittade
jag denna Lykta i Lucka 4. 199kr istället för 599... men dom hade extrapris
med 359kr..antagligen lurad igen. Jag la i lite stenar jag plockat i
Frankrike. Hittade inget blockljus, blev ett stort värmeljus..
man tager va man haver.

2011-12-05 Pepparkaksbak


Igår bakades det pepparkakor för fullt.
L bakade pepparkakshus medan jag bakade vanliga peparkakor.



Blev pepparkaksfötter,, det behöver ju inte alltid vara hjärtan,
gubbar och gummor...

2011-12-04 Godis!


Denna dam tog jag på bar gärning...djupt koncentrerad på att leta godis..
mellan pepparkaksbakningen..

2011-12-04 Gerlindes pepparkaksdeg


Idag är det pysseldags! Igår fixade jag pepparkaksdegen. L och J
bestämde sig för att baka ett något mer avancerat pepparkakshus i år.
Blir nog jätte bra.



Pepparkaksdegen måste man fixa dagen innan, måste stå sig..
Det går lika bra att köpa en färdig deg, man skall inte krångla till det
eller slå knut på sig själv! 
Med denna deg kan även dom små trollen kavla ut sin egen deg..
Receptet fick jag av L´s dagmamma Gerlinde, världens bästa dagmamma
om man frågar L.

Gerlindes pepparkaksdeg

2.5 dl brunt farinsocker
2.6 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vatten
300 gram Smör
1 msk Kanel
1 msk pepparkaks krydda
1 msk ingefära
1/2 msk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl

Koka upp farin, socker, sirap och vatten. Koka tills sockret smält.
Ta från kastrullen från plattan.
Lägg ner smöret i sockerblandningen, rör runt tills det smält.
När smöret smält, flytta över blandningen i en stor degbunke.
Rör ner resterande ingredienser och rör runt. Blandningen kan vara
kladdig. Häll absolut inte ner mer mjöl, risken är när smöret helt har
kallnat, kan degen bli mjölig...
 
Lägg degen i plastfolie och grillfolie, in i kylskåpet minst ett dygn innan
bakning. Glöm inte att ta fram degen några timmar innan bak.
Den är stenhård... lika hård som smöret är när det står i kylskåpet.


Medan vi pysslade fixade M dubbdäck till min biiil.. som egentligen har
snödäck, de va snällt. Nu får snön gärna komma.

2011-12-04 Vitaminboost


I morse fick jag en riktigt vitaminboost av lilla L.
Hon körde saftcentrifugen kl. 8 på morgonen...
Morötter, apelsin och färsk ingefära.. Mums va gott, Nu kanske
vi klarar eventuella förkylningar! De va i alla fall gott!

2011-12-03 Räksmörgås från Melanders


Vi avslutade med en räksmörgås från Melanders i Nacka Forum.
Den räcker för två..  165 kr kostar den, värd varje krona..




Mums...

2011-12-03 In till Stockholm...



Idag begav det sig av in till den stora staden! Stockholm..... Mina
påshyllor från Norrgavel hade kommit... Vi parkerade precis brevid
Brunkebergstunneln, favoritparkeringen. Klart vi va tvugna att gå igenom tunneln.

De är inte ofta vi åker in till stan nu för tiden, men hur smidigt
som helst.. Parkeringshuset vid brunkebergstunneln ingång från
Birgerjarlsgatan är inte dumt, sedan finns Stureplan, Biblioteksgatan
åh allt man kan tänkas behöva. Norrgavel räckte för oss.
Kanske får jag upp mina påhyllor, vem vet.. De blev även lite annat smått
å gott, sopskyffel till öppna spisen M´s inköp så klart, en liten vit tomte och en mortel i
granit... kanske blir de en bild på de..

2011-12-03 Kycklingfärsrulle a la M..


Denna vecka har jag verkligen sluppit att laga mat...men de är jag värd.
Häromdagen fixade M sin kycklingrulle, piffade till den lite extra med
ekologiska sesamfrön.. Mums va gott..
Enkelt också..För att hitta receptet, klickar ni på Cillas kokbok och bläddrar till kycklingfärsrulle,
lite omständigt i bloggvärlden.. Verkar inte gå att söka... Är sparad år:
2009-05-05


2011-12-02 Bulgursallad med kräftstjärtar..


I veckan fixade lilla L en fantastiskt god middag.
Bulgor med en massa grönsaker och kräftstjärtar och en örtsås från Arla..
Mums...

RSS 2.0