2011-12-23 Mera julgodis..
Skulle inte göra något godis eftersom L redan gjort en massa till sitt glöggmingel..
Men tycker att de är så kul, denna gång blev det lite andra godisar istället.
Kokos toppar doppade i choklad!
200g kokosflingor
1dl kokosmjölk
1dl grädde
1dl rörsocker
200 gram mörk choklad
Blanda ihop kokos, kokosmjölk, grädde och rörsocker i en skål, ställ in i kylen i
ca en timme (skall blandas ihop kallt).
rulla i önskade storlekar,, mina blev lite för stora.. Ställ i i frysen tills dom stelnat.
Smält chokladen i vattenbad ( värmetålig skål i en kastrull med vatten)
Doppa de frusna kokosbollarna i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper.
In i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Mandelmassa med sprit, doppad i choklad.
200 gram mandlar
2dl florsocker
1 vispad äggvita.
Olika spritsorter.
200 g mörkchoklad
Skålla mandlarna i varmt vatten, dra av skalet, låt svalna. Mal mandlarna i en
kvarn.
Blanda ihop med florsocker och den vispade äggvitan, ta lite äggvita itaget.
Dela sedan mandelmassan i de antal delar du vill, jag delade i fyra delar då jag
hade fyra olika spritsorter... Hallon Bacardi, Päronlikör Xante, Citronlikör(Limoncelli),
Lakritslikör (Molinari). Efter att ha blandat in spriten, rulla ihop i lite plastfilm, in i
kylskåpet i några timmar. Rulla sedan i önskade storlekar, figurer eller vad
som önskas..
Smält chokladen i vattenbad (se ovan)
Doppa i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite strössel.
Lingontryffel.
200 g mörk choklad.
1 dl lingon
20 g smör
(jag använde mig av cocosia..kokos olja (OBS ej kokosfett) finns att köpa i hälsokosten.
Jag har köpt min däremot från Gunnarshög werbbshop på Österlen, http://www.gunnarshogsgard.se/
du måste ringa,, då dom endast tillverkar detta till återförsäljare..)
något nyttigare än smör.. Men en liten smak av kokos givetvis.
Smält smör i en kastrul, blanda i chokladen och lingonen.. Häll upp i Ischokladformar
ställ in i kylskåpet tills dom stelnat..
Mörk kola doppad i choklad.
3dl vispgrädde
3dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
Koka upp grädde, socker, sirap och kakao...Massan skall upp i ca 120 grader, ca
12-15 minuter om man kokar häftigt... tänk på att röra hela tiden.
Ta ett kulprov (kallt vatten i ett glas, ta en sked med lite av massan och för ner i
glaset,om det stelnat eller önskad konsistens, då är den klar att hälla upp). Ättikspriten
blandas i innan du häller upp massan.
Lägg ett bakplåtspapper i en värmetålig form med höga kanter, bakplåtspappret skall
räcka upp till kanterna. Ca 20x20 bör formen vara.
Häll upp massan, in i kylen tills den stelnat. Klipp stänger och därefter fyrkantiga bitar.
Går givetvis bra att använda sig av en kniv.
Smält chokladen i vattenbad ( se ovan)
Doppa kola bitarna i chokladen.
Tips! doppa endast hälften av kolorna i choklad,, resterande rullas in i lite smörpapper, se nedan.
Kola inslagen i papper
Se ovan recept, doppas dock ej i choklad.. rulla in i smörpapper eller cellofan.
Kommentarer
Trackback