2014-08-17 Inlagd Västeråsgurka
Har fått lov att plocka Västeråsgurkor hos min snälla granne, som även en gång i tiden när jag gick i skolan va min dagmamma.
För första gången har jag lagt in gurka, om en vecka blir det provsmakning.
Inlagda Västeråsgurkor !
Västeråsgurkor
2 -5 dillkronor
Saltlag:
1/2 dl salt per liter vatten
Inläggningslagen:
3 dl ättika 12%
6 dl socker
4 dl vatten
Lägg gurkan i vatten och borsta den väl. Skär gurkorna i skivor och lägg i en bunke. Slå på vatten tills det täcker skivorna ordentligt. Mät upp vattnet, blanda och rör ihop med rätt mängd salt. Slå saltlagen över gurkskivorna. Låt stå i kylskåpet över natten.
Koka ättika, socker och vatten i ca 10 minuter. Under tiden. Sila bort saltlagen ordentligt från gurkan. Varva gurkan med dillkronor och senapsfrön.
Slå på den kokande inläggningslagen över gurkan ( använd en ren glasburk ). Låt svalna, sätt sedan på lock.
Efter en vecka är gurkan klar att äta.
Förvara gurkan mörkt och svalt.
Rengör gurkan
Skär gurkorna i skivor, häll över vatten.
Häll tillbaka vattnet och mät upp, rör därefter i saltet, häll tillbaka saltlagen över gurkorna. In i kylen över natten.
Koka ihop ättikslagen
Varva gurka, dill och senapsfrö i en ren glasburk
Låt Stå i en vecka!
Kommentarer
Trackback