2014-08-17 Inlagd Västeråsgurka



Har fått lov att plocka Västeråsgurkor hos min snälla granne, som även en gång i tiden när jag gick i skolan va min dagmamma.

För första gången har jag lagt in gurka, om en vecka blir det provsmakning.


Inlagda Västeråsgurkor !

Västeråsgurkor 
2 -5 dillkronor

Saltlag:
1/2 dl salt per liter vatten

Inläggningslagen:
3 dl ättika 12%
6 dl socker
4 dl vatten

Lägg gurkan i vatten och borsta den väl. Skär gurkorna i skivor och lägg i en bunke. Slå på vatten tills det täcker skivorna ordentligt. Mät upp vattnet, blanda och rör ihop med rätt mängd salt. Slå saltlagen över gurkskivorna. Låt stå i kylskåpet över natten.

Koka ättika, socker och vatten i ca 10 minuter. Under tiden. Sila bort saltlagen ordentligt från gurkan. Varva gurkan med dillkronor och senapsfrön.

Slå på den kokande inläggningslagen över gurkan ( använd en ren glasburk ). Låt svalna, sätt sedan på lock.

Efter en vecka är gurkan klar att äta.

Förvara gurkan mörkt och svalt.


Rengör gurkan


Skär gurkorna i skivor, häll över vatten.


Häll tillbaka vattnet och mät upp, rör därefter i saltet, häll tillbaka saltlagen över gurkorna. In i kylen över natten.





Koka ihop ättikslagen




Varva gurka, dill och senapsfrö i en ren glasburk 

Häll över den kokande ättikslagen.



Låt Stå i en vecka!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0