2013-02-27 Havrerutor med Citronkräm
Havrerutor med Citronkräm
Kanske lite nyttiga med sin havrebotten och den friska citronkrämen... eller inte! god är den iallafall.
Citronkräm
1 citron
4 dl creme fraiche
3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 msk mald ingefära
1 msk vaniljsocker
4 ägg
Havrebotten
225 g smör
3.5 dl havregryn
3.5 dl vetemjöl
2 dl farinsocker
1.5 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser utom äggen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under vispning i ca 2-3 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda havregryn, mjöl, farinsocker, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg. Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsfastform ca 25x35 cm. Tryck ut massan i formen. Grädda botten i ca 6.8 minuter mitt i ugnen..
Vispa äggen och rör ner äggen i citronkrämen lite åt gången. Fördela krämen över havrebottnen. Grädda kakan mitt i ugnen i ytterligare 20-25 minuter, tills den stelnat. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv...
Garnera med en lime eller citronbit , hade tyvärr inte någon extra citron eller lime.. fick bli citronmeliss..
Kommentarer
Trackback