2013-04-22 Svartvinbärsmarmelad godis
Svartvinbärsmarmelad godis
10 gelantinblad
200 gram Svartavinbär (100g svartvinbärspuré) går även bra med hallon, blåbär mm)
2 1/2 dl strösocker
1/2 vit sirap
Knappt 1 dl vatten
1 tsk Citronsyra
Dekoration: Strösocker
- Pensla formen med olja
- Lägg gelantinbladen i kallt vatten
- Tina Svartavinbären, sila genom en sil för att få en fin puré.
- Koka socker och vatten i en kastrull
- Tillsätt sirapen och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte allt för mycket under kokningen.
- Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt svartvinbärspurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 grader. Rör om då och då.
- Ta upp gelantinbladen och skaka av vattnet, rör ned dom och citronsyran i Svartvinbärsmassan i kastrullen. Ta bort kastrullen från platten och låt blandningen svalna till 55 grader. Rör om ett par gånger under tiden. Portionera ut smeten i formen / formarna..
- Låt stelna i 3-4 timmar..
- Lossa från formen och rulla i socker.. Skär eventuellt i önskad storlek..
Jag fick denna fina form av min far.. Kan både baka godis och glass å muffins..
Kommentarer
Trackback