2011-12-31 Blomkålssoppa..


Nu har det blivit mycke soppa på sista tiden... Perfekt när man är lite snuvig.
Värmande gott..

I förrgår åt vi ångkokt blomkål med vitsås och M åt bratwurst med 99% kött i..
Själv åt jag lax till... blev dock över en mängd vitsås och blomkål...
vips blev det soppa.

1 blomkålshuvud
10 dl vatten., lite beroende på blomkålshuvudets storlek.
1 grönsaksbuljongtärning.


vitsås.
en klick smör 2-3 msk
2msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
1 dl grädde
1 grönsaktsbuljongtärning
salt och peppar efter smak.


Smält smöret, veva ner mjölet, därefter mjölken, buljongen. Koka upp, den skall vara lagom tjock,,
häll därefter i grädden. Salta och peppra efter önskemål.

Antingen ångkokar du blomkålen i ca 10-15 minuter eller koka i vatten. Om du ångkokar, då kokar du hela
blomkålen som den är. Efter att den är klar delar du upp blomkålen i mindre delar, koka upp med vattnet och buljongen (vattnet skall täcka blåmkålen efter att du delar upp den), kokar du blomkålen från början utan att äta hel blomkål dagen innan, är det bra att dela den redan från början för att få ner koktiden).
Koka i några minuter för att du är säker på att den är mjuk (om du ångkokat den innan, annars är koktiden betydligt längre.)... Mixa i en mixer. Häll ner vitsåsen lite i taget och mixa vidare tills du fått en relativt slät och fin soppa..

Gott att klippa i lite persilja, men bara om du har det hemma..



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0