2011-01-12 Pepparkakshus...


Ligger lite efter med bloggandet för julstöket... Det blev ett peppar-
kakshus,,,Fick göra degen kl 12 på natten.. Då L och J kom på att
dom ville baka pepparkakshus..Tror kanske inte att L
blir byggnadsingenjör (tänkte mest på skorstenen), men det ligger
nog i släkten..Men fint blev det:)

 
Recept på degen är från L´s dagmamma.

Gerlindes Pepparkakor
2.5 dl strösocker
2.6 dl Farinsocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vatten
300 g smör
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl

Koka upp socker, farinsocker, sirap och vatten. Lägg smöret i kastrullen
så att det smälter. Låt kallna.
Rör ner resten av ingredienserna. Tänk på att smeten är lös, blanda inte
ner mer mjöl. Lägg ner den klibbiga degen i platsfolie omsluten med
aluminiumfolie, In i Kylskåpet. Ta fram degen minst sex timmar före
bakning.. Smöret gör att degen blir rejält hård..

Gräddning av pepparkakshusdelar, mitt i ugnen ca 10 minuter 220 grader.
Gräddning av små pepparkakor, mitt i ugnen ca 5-6 minuter 225 grader.

Garnering
Non stop 1 påse, eller två, en går oftast åt till att äta:)
Gelantin blad till fönster

Kristyr
Florsocker, äggvita, ättiksprit (se till att den är trögflytande.
Använd en plastpåse till spritsningen, klipp hål i ena änden..
(finns även att köpa engångs sprits på Coop)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0