2010-01-30 Rågsiktskakor



I morse bakade jag lite rågsiktskakor med smak av anis. Här kommer
receptet för den som önskar. Går du upp 8 på morgonen  har du
nybakt bröd till kvart över nio.

Rågiktskakor med smak av anis

50 g smör (smält)
5dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk hel anis.
1 dl sirap
2-3 tsk salt (efter tycke och smak)
Rågsikt  ca 1.4 liter

Smält smöret i en kastrull, under tiden smular ni sönder jästen i en relativt
stor bunke. Krossa Anisen i en mortel för att få fram smaken.
När smöret är smällt, häll i mjölken i det smälta smöret och värm till
fingervarmt, ca 37 grader.
Häll i lite av vätskan i jästen och rör om, häll därefter i resten av vätskan.
Blanda i sirap, salt och Anis, rör om. Blanda därefter i lite mjöl i taget
tills degen är klibbfri.
Låt degen jäsa i bunken med en handduk över i ca 30 minuter.
Dela degen i fyra delar och fördela ut som runda kakor ca 2 cm höga.
Stick en gaffel som mönster i kakorna. Låt jäsa med handduk över i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Frys in de kakor som blir över, så har ni färskt bröd till en annan dag!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0