2009-12-31 Nyårsefterrätt 2009
Hallonglass
3 st äggulor (spara gärna äggvitorna till maräng)
1 dl florsocker
0,5 l Hallon
1 dl hallonsaft, outspädd
1 burk kesella
2 dl vispgrädde
Vispa äggulorna med florsockret tills det är vitt och pösigt.
Mosa hallonen. Blanda med hallonsaften och kesellan. Blanda sedan ner i
äggsmeten.
Vispa gräden i en annan bunke. vänd ner grädden i bärsmeten.
Häll upp bärsmeten i 8 engångsplastmuggar.
Givetvis går det också bra att fylla ett pajskal eller fryssäkra
glas muggar. Ställ in i frysen, minst 5 timmar innan servering.
Citronglass varvat med lemon curd
3 dl vispgrädde
3 st äggulor (spara gärna de två äggvitor som blir över till maräng)
1 st äggvita
0,75 dl florsocker
0,5 Citron (Finrivet skal och saft av en halv citron
Lemmoncurd efter smak...
Vispa grädden i en separat bunke. Vispa äggulorna och florsockret i en
separat bunke. Vispa äggvitan i en separat bunke.
vänd i citronskal och citronsaft i äggulesmeten vänd sedan i grädden och
sist äggvitan.
Fördela sedan glassen i plastmuggar eller frosttåliga glas, Varva med
lemoncurd i muggarna/glasen.
Ställ in i frysen minst 5 timmar innan servering.
Maränger
Marängerna kan med fördel göras på resterande äggvitor som blir över av
ovan recept.
5 äggvitor
2dl socker
Vispa vitorna till hårtskum. Vispa sedan i sockret, fortsätt vispa till en jämn vit smet,
När du kan vända på bunken utan att vitan rinner ur, då är marängsmeten klar.
klicka ut på ett bakplåtspapper i önskade storlekar.
Grädda i mitten ca 10 minuter i 150grader, därefter sänk värmen till 100 grader, grädda
ytterligare i ca 1.5 timme, stäng av värmen, marängerna kan med fördel vara kvar i
ugnen efter att ni stängt av den, om dom inte skall serveras direkt. Märängerna håller
längre...
(Om du gör fondanterna dagen innan så kan även förbereda marängerna dagen
innan och istället sätta ugnen från början på 100grader,
grädda i ca 1.5 - 2 timmar för att sedan stänga av ugnen
och låta marängerna vara kvar i ugnen under natten)
Chokladfudgetårta
150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl (gärna dinkel)
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudge
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g Mörk choklad (70%) går även bra med vanlig coop blockchoklad
blanda då i 1 msk kakao till om ni har lägre kakaohalt i chokladen.
Sätt på ugnen på 175 grader (ca 160 varmluft)
Smält smöret och låt det svalna. Visa ägg, socker och vaniljsokcer.
Tillsätt kaffe, mjöl, kakao och bakpulver. Rör sist i smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Grädda på fals två i ugnen. Låt kakan svalna.
När kakan har svalnat:
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under
omrörning i några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från
spisen, fortsätt sedan att röra tills smeten blir tjockare, när den fått tillräcklig
tjocklek, bred på den över kakan. Ställ in i kylskåpen i ca en timme för att
få fudgen stel.
Kakan kan sedan med fördel stå framme med lock för att den inte skall
torka.
Serveringstips!
Färska hallon, jordgubbar, melon eller önskad frukt samt maräng.
Värm hallon och socker på spisen. Häll över hallontornet (hallonglassen)