2009-07-21 Nybakta bullar och Saft...
Igår bakade vi bullar och kokade rabarber/rödavinbärssaft... Tycker nog att mina bullar smakade en aningen bättre än Sandhamns Bageriet,,, om man nu får skryta... Har då inte använt mig av bageriugnar eller bagerimjöl.. samt är ingen bagare utan är civilekonom i botten!..
Det tog totalt ca två timmar att få bullarna klara för inmundigande! Under jäspausen fixades saften till...
Bulldeg
50g jäst
150 g smör
5 dl Mjölk (gärna den fetaste mjölken)
1.5 dl strösocker
1 msk helkardemumma som krossas i en mortel.
1 krm salt.
1 ägg
13-16dl dinkelvetemjöl (går bra med vanligt vetemjöl, men blir både nyttigare och godare med dinkel)
Pensling av bullarna efterjäsning, innan gräddningen..
1 ägg
Pärlsocker
Direkt efter gräddning sockerblandning...
1.5 dl vatten
4 msk socker
(kocka upp vatten och socker i en kastrul)
Fyllning till bullarna
75g smör
5 msk kanel malen
3/4 dl strösocker
75g smör
5 msk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
75 g smör
4 msk krossad kardemumma alternativt hälften malen och hälften krossad.
1msk vaniljsocker (riven mandelmassa om man har det hemma annars går det bra utan)
3/4 dl strösocker
Ta tre djupa skålar och blanda respektive fyllning (Tips, när du skär upp smöret till det som skall smältas, mät upp smöret till fyllningen och lägg i varsin skål, detta för att smöret skall bli rumsvarmt och lättare att bearbeta.
Fyllningen kan med fördel blandas dagen innan för att få en fylligare smak.
Smält smöret i en kastrull, under tiden smula sönder jästen i en stor degbunke. Vispa lätt ett ägg i en separat skål samt om tid finns krossa den hela kardemumman i en mortel. När smöret är smält, häller du ner ner mjölken i kastrullen med det smälta smöret. Smör och mjölkblandingen skall värmas upp till ca 37 grader (fingervarmt)
Blanda ner lite av degvätskan i jästen, häll sedan i resten av degvätskan.
Blanda därefter i sockret, den krossade kardemumman, saltet och det vispade ägget.
Blanda sist i dinkelvetemjölet, lite i taget och veva runt. När degen är smidig och klibbfri täck över bunken med en handduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
Under jästiden blanda till degfyllningen i tre separata skålar.
(om du har energi över kan du även hinna med att tillaga saften enligt nedan, alternativt ta en lite powernap!)
Nu när degen är färdigjäst, dela degen i tre delar. Kvala ut degen och bred på respektive degfyllning till respektive deg del!
Vanliga traditionella runda bullar, rulla ihop den utkavlade degen till en rulle och skär lämpliga bitar och lägg på bakplåtspapper. För Snurror vik ihop den utkavlade degen till en platta på ca 2dm bred och skär remsor och snurra runt remsan och vik ihop..
Låt bullarna jäsa på plåtarna i ca 40 munuter med handduk över, om ni har varmt inne beövs inte bakduk...
Blanda till sockerblandningen när bullarna jäser på plåten.
Det gå även att frysa plåtarna med bullarna för att ta ut bullarna innan gräddning (jäsningen stannar upp i frysen för att sedan forsätta efter att man tagit ut dom!!! Det fungerar fint och man får fäska bullar direkt och slipper allt kladd i köket om man får gäster:)
Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg samt strö på pärlsocker.
Bullarna gräddas i 8 minuter i mitten av ugnen i 250grader (200g varmluft)
När bullarna kommer ut ur ugnen penslas sockerblandningen på de heta bullarna, detta för att få glansiga och fina bullar.
Rabarber/rödavinbärssaft.
4 stjälkar rabarber normalstora (går även att använda frysta rabarber)
1/2 liter röda vinbär (går med fördel att använda frysta vinbär, tänk då på att det kanske inte behövs lika mycket vatten)
Saft och rivet skal av en citron
5dl vatten (vattnet skall drygt täcka rabarber och vinbären i kastrullen)
Minst 12 dl socker till ovan eller efter smak..
4krm citronsyra.
Skär rabarberna i småbitar, häll ner vinbär och rabarber i en kastrull. Riv skalet av citronen och därefter dela citronen och pressa ner saften av citronen i kastrullen. Häll därefter ner vattnet i kastrullen. Vattnet skall drygt täcka bären i kastrullen.
Om man använder frysta bär behöver man inte lika mycket socker då bären då innehåller mer vatten.
Koka upp bärblandningen i ca 10-15 minuter. Det är helt ok om det kokar i 20 minuter också...
Ta fram en gamal hederlig Saftsil med linneduk, har man inte en sådan kan man ta en stor linnehandduk och sila saften behöver då kanske hjälp av någon mer från hemmet för att sila...
Diska kastrullen för att sedan hälla tillbaka den silade saften. Blanda ner socker efter smak, koka upp och rör runt tills sockret smält och smaka av. Tillsätt sist citronsyran. Häll upp på rengjorda flaskor (skölj gärna ur flaskorna med antingen citronsyra eller atamon).
Saften blandas sedan ut med vatten innan servering, vattenmängd beroende på hur stark man vill att saften skall vara!
Njut av hembakta bullar och hemgjord saft.
Nedan ser ni Eknö bullar (vanilj, kanel och kardemummabullar).
L smakar på bullarna och saften...
Det tog totalt ca två timmar att få bullarna klara för inmundigande! Under jäspausen fixades saften till...
Bulldeg
50g jäst
150 g smör
5 dl Mjölk (gärna den fetaste mjölken)
1.5 dl strösocker
1 msk helkardemumma som krossas i en mortel.
1 krm salt.
1 ägg
13-16dl dinkelvetemjöl (går bra med vanligt vetemjöl, men blir både nyttigare och godare med dinkel)
Pensling av bullarna efterjäsning, innan gräddningen..
1 ägg
Pärlsocker
Direkt efter gräddning sockerblandning...
1.5 dl vatten
4 msk socker
(kocka upp vatten och socker i en kastrul)
Fyllning till bullarna
75g smör
5 msk kanel malen
3/4 dl strösocker
75g smör
5 msk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
75 g smör
4 msk krossad kardemumma alternativt hälften malen och hälften krossad.
1msk vaniljsocker (riven mandelmassa om man har det hemma annars går det bra utan)
3/4 dl strösocker
Ta tre djupa skålar och blanda respektive fyllning (Tips, när du skär upp smöret till det som skall smältas, mät upp smöret till fyllningen och lägg i varsin skål, detta för att smöret skall bli rumsvarmt och lättare att bearbeta.
Fyllningen kan med fördel blandas dagen innan för att få en fylligare smak.
Smält smöret i en kastrull, under tiden smula sönder jästen i en stor degbunke. Vispa lätt ett ägg i en separat skål samt om tid finns krossa den hela kardemumman i en mortel. När smöret är smält, häller du ner ner mjölken i kastrullen med det smälta smöret. Smör och mjölkblandingen skall värmas upp till ca 37 grader (fingervarmt)
Blanda ner lite av degvätskan i jästen, häll sedan i resten av degvätskan.
Blanda därefter i sockret, den krossade kardemumman, saltet och det vispade ägget.
Blanda sist i dinkelvetemjölet, lite i taget och veva runt. När degen är smidig och klibbfri täck över bunken med en handduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
Under jästiden blanda till degfyllningen i tre separata skålar.
(om du har energi över kan du även hinna med att tillaga saften enligt nedan, alternativt ta en lite powernap!)
Nu när degen är färdigjäst, dela degen i tre delar. Kvala ut degen och bred på respektive degfyllning till respektive deg del!
Vanliga traditionella runda bullar, rulla ihop den utkavlade degen till en rulle och skär lämpliga bitar och lägg på bakplåtspapper. För Snurror vik ihop den utkavlade degen till en platta på ca 2dm bred och skär remsor och snurra runt remsan och vik ihop..
Låt bullarna jäsa på plåtarna i ca 40 munuter med handduk över, om ni har varmt inne beövs inte bakduk...
Blanda till sockerblandningen när bullarna jäser på plåten.
Det gå även att frysa plåtarna med bullarna för att ta ut bullarna innan gräddning (jäsningen stannar upp i frysen för att sedan forsätta efter att man tagit ut dom!!! Det fungerar fint och man får fäska bullar direkt och slipper allt kladd i köket om man får gäster:)
Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg samt strö på pärlsocker.
Bullarna gräddas i 8 minuter i mitten av ugnen i 250grader (200g varmluft)
När bullarna kommer ut ur ugnen penslas sockerblandningen på de heta bullarna, detta för att få glansiga och fina bullar.
Rabarber/rödavinbärssaft.
4 stjälkar rabarber normalstora (går även att använda frysta rabarber)
1/2 liter röda vinbär (går med fördel att använda frysta vinbär, tänk då på att det kanske inte behövs lika mycket vatten)
Saft och rivet skal av en citron
5dl vatten (vattnet skall drygt täcka rabarber och vinbären i kastrullen)
Minst 12 dl socker till ovan eller efter smak..
4krm citronsyra.
Skär rabarberna i småbitar, häll ner vinbär och rabarber i en kastrull. Riv skalet av citronen och därefter dela citronen och pressa ner saften av citronen i kastrullen. Häll därefter ner vattnet i kastrullen. Vattnet skall drygt täcka bären i kastrullen.
Om man använder frysta bär behöver man inte lika mycket socker då bären då innehåller mer vatten.
Koka upp bärblandningen i ca 10-15 minuter. Det är helt ok om det kokar i 20 minuter också...
Ta fram en gamal hederlig Saftsil med linneduk, har man inte en sådan kan man ta en stor linnehandduk och sila saften behöver då kanske hjälp av någon mer från hemmet för att sila...
Diska kastrullen för att sedan hälla tillbaka den silade saften. Blanda ner socker efter smak, koka upp och rör runt tills sockret smält och smaka av. Tillsätt sist citronsyran. Häll upp på rengjorda flaskor (skölj gärna ur flaskorna med antingen citronsyra eller atamon).
Saften blandas sedan ut med vatten innan servering, vattenmängd beroende på hur stark man vill att saften skall vara!
Njut av hembakta bullar och hemgjord saft.
Nedan ser ni Eknö bullar (vanilj, kanel och kardemummabullar).
L smakar på bullarna och saften...
Kommentarer
Postat av: johanna
Hej Cilla! Vad kul att hitta dig här! Jag skrev precis i Lisas blogg att jag plockat massa blåbär och att jag alltid tänker på dig när jag gör det ! Och så trillade jag in här och som bakgrund har du just, blåbär! Jag ska verkligen kolla in dina recept! Hoppas sommaren är fin annars! Hälsa Morgan och alla andra! Kram/ Johanna
Postat av: Anonym
Hej Johanna,
Det var lite kul:) Här är blåbären inte riktigt mogna och tyvärr inte så många ännu. Var bara tvungen att lägga in blåbär som bakgrund.
Hoppas det är bra med dig också och att det går bra med pluggandet.
Morgan och Lisa hälsar tillbaks.
Kram Cilla
Trackback