2009-12-30 Chokladfondant, Glass med körsbär
Chokladfondant 4 personer.
150g mörk choklad
150 g smör
1 dl socker
4 st ägg
2 st äggulor
0.75dlVetemjöl
Smörj fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer ca 2dl.
Smällt chokladen på låg effekt i microvågsugn ca 2-3 minuter.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ETT ägg i taget under vispning.
Tillsägg äggulor (spara äggvitorna till maränger), den smälta chokladen,
och mjöl. Vispa med en handvisp tills du får en krämig jämn smet.
Ställ in fondanterna i kylskåpet innan gräddning om dom inte skall serveras
direkt.
Grädda fondanterna i 200grader ca 8 minuter (jag körde 13 minuter
då jag inte ville ha dom för rinniga.
Maränger
2 äggvitor
1 dl socker
Vispa vitorna till hårtskum. Vispa sedan i sockret, fortsätt vispa till en jämn vit smet,
När du kan vända på bunken utan att vitan rinner ur, då är marängsmeten klar.
klicka ut på ett bakplåtspapper i önskade storlekar.
Grädda i mitten ca 10 minuter i 150grader, därefter sänk värmen till 100 grader, grädda
ytterligare i ca 1.5 timme, stäng av värmen, marängerna kan med fördel vara kvar i
ugnen efter att ni stängt av den, om dom inte skall serveras direkt. Märängerna håller
längre...
(Om du gör fondanterna dagen innan så kan även förbereda marängerna dagen
innan och istället sätta ugnen från början på 100grader,
grädda i ca 1.5 - 2 timmar för att sedan stänga av ugnen
och låta marängerna vara kvar i ugnen under natten)
Körsbärs röra
Ca 3 dl urkärnade körsbär. Lite vatten i botten av kastrullen. Koka upp.
Häll i ca 1-2dl socker, beroende på hur sött ni vill ha. Sjuda i ca 5 minuter.
Låt svalna.
Dela två paket gräddvanliljglass från BG i fyra glas. Häll den halvvarma
körsbärsröran över glassen, lägg en maräng över. Servera.
Kommentarer
Trackback