2017-02-04 Bea

M lagar normalt inte mat. När han väl gör det då gör han det ordentligt. 

 

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna balsamvitvinsvinäger
  • 2 msk Schalottenlök fin, finhackad
  • 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör, riktigt smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl finhackad persilja
  1. Skala och hacka schalottenlöken så finhackad som möjligt..
  2. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlöken samt dragonen i en kastrull, koka tills den kokat ner till hälften. Detta för att Bearnaisen ej ska bli så lös. Låt svalna.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan om när smöret smällt.
  4. Ta fram en kastrull fyll kastrullen med vatten till hälften.
  5. Ta fram en skål som tål värme, gärna en rostfri bunke.
  6. Tillsätt äggulorna under uppvispning till vinäger- och dragonblandningen i den värmetåliga rostfria bunken.
  7. Placera den rostfria bunken/skålen som tål värme i kastrullen, blir som ett vattenbad!
  8. Vispa äggulorna fluffigt med en elvisp i några minuter under uppvärmning i vattenbadet.
  9. Droppa försiktigt i smöret under kraftig vispning gärna  med elvispen. Tillsätt smöret lite i taget. Lämna det vita i smöret som ligger i botten.
  10. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat. Skall ej bli för varm, ej över 60 grader, då spricker såsen, eftersom äggen koagulerar. Om den spricker och blir grynig är det bara att börja om med äggulor i den spruckna såsen, lite i taget, på samma sätt som med det smälta smöret.. Bra va..
  11. Smaka av bearnaisesåsen med några nypor salt och peppar same eventuellt mer dragon och hackad persilja.
  12. Servera direkt. Lätt att den spricker om den står kvar i det varma vattenbadet..
 
 
Hemmagjord Bea stod på menyn denna lördag. Den blev så himla god, men vad mycke smör....
Grillad kyckling med Bea och timjanpotatis
Min baktermometer fungerade även till Bea.
Köket inte riktigt genomtänkt... jag vet att vi saknar el till köksön. Nu har även M erfarenheten. Skarvsladd fungerar även det, kanske inte det optimala i ett kök där det finns vatten. På med gummistövlarna!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0