2016-08-20 Höstbak



Länge sedan det blev brödbak här hemma. I morse fick jag lite extra energi.

Blir lite gråtfärdig när man köper bröd, för 29:90 får du sex skivor ekologiska rågrutor.... Bakade allt bröd för några år sedan, men man blir lat med åren, speciellt när det bara är jag och M som skall födas... Nu skall det bli andra bullar.

Slängde ihop några rågsiktskakor med linfrö toppat med sesamfrön på några av kakorna

50 g smör
5 dl mjölk 
Knappt 2 tsk salt
0.75 dl sirap
1 dl hela linfrön
Rågsiktsmjöl tills det inte klibbar!  Ca 1.4 liter

Smält smör samt häll i mjölken i det smälta smöret. Värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en stor bunke.
Rör ner lite av vätskan i jästen och blanda ut. Häll därefter i resten av vätskan. Blanda därefter i salt, sirap, linfrön, sist åker mjölet i. 

Knåda ihop till en smidig deg. 

Dela i fyra delar. Platta till fyra runda kakor på en plåt med bakplåtspapper.
Täck över med en bakduk. Sätt på ugnen på 225 grader ( varmluft 200g).

Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla två av bröden med kallt vatten, strö över sesamfrön. Vill du ha sesamfrön på alla fyra kakor, gör du likadant på dem😊

Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0