2014-06-18 Maräng jordgubbstårta



Bakade en liten tårta  till gubben min som fyller år, klart han skall ha tårta, tårtan va nästan slut när han kom hem från Malmö, inga andra än familjen S nappade på min insta inbjudan,,,
 
 
Receptet kommer i morgon till bilderna för den som önskar🎂



 


 
 
 
Sommartårta till sommarbarnet...
 
Tårtbotten
(flytande margarin + kokosflingor till formen)
75 g Smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
 
Maräng
5 Äggvitor
1 1/2 dl florsocker
1 dl sirap
2 tsk majsena
2 tsk pressad citron
ca 50 g mandelspån
 
Garnering
Vaniljkräm
3 dl grädde
så mycke jordbubbar du har (går givetvis bra med vilka bär som helst)
Citronmeliss
Florsocker
 
 
 


Smörj och häll kokos i en rund form med avtagbara kanter ca 26 cm i diameter.
 
Vispa smör och florocker poröst med elvisp, tillsätt äggulorna en i taget och vispa till en jämn och smidig smet.
Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölken och vispa till en smidig smet.
 
Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 10-15 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.
 
 


 


 

Förbered marängen när kakan tårtbotten åkt ur ugnen.
 
Vispa äggvitorna i en bunke till ett skum, tillsätt sockret lite i taget, sirapen sist, tillsätt citronsaft och majsena sist av allt.
Bred ut marängen över tårtbotten i formen. Strö över mandelspån.
Grädda näst längst ner i  ugnen tills marängen fått lite färg, sänk värmen till 150 grader, grädda ytterligare i ca 1 - 1 1/2 timme, tills du fått en fin färg.
 


 


Låt kakan svalna, lossa sedan från formen.
 

Garneringen.
Blanda till vaniljkrämen,, jag valde Ekströms kokbara vaniljkräm... hade inte hur mycke tid på mig att sno ihop en tårta..
2,5 dl mjölk 2 msk vaniljpulver, 3 msk socker.
Låt vaniljkrämen svalna,,, in i frysen om du har bråttom!
 
Vispa grädden, blanda ner den kylda vaniljkrämen.
Lägg på vaniljgrädden över tårtan.
Garnera med jordgubbar och citronmeliss samt pudra över lite florsocker. Mums
 


 


 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0