2014-02-16 Citronmakaroner

 
Igår bakade L citronmakaroner... Mums.. man skall inte ha citronsaft i smeten,, då blir det kladdigt...
Fem stycket blev lyckade...
 
Citronmakaroner
 
1 1/2 dl Mandelmjöl (eller mald sötmandel)
2 1/2 dl Florsocker
2 stora  Äggvitor
1/2 dl    Strösocker
Finrivet skal från en halv ctiron
gurkmeja tills det blir gult! (Gurkmeja har ingen smak,, en del säger att det är naturlig antibiotika)
jag brukar blanda i det i pastavattnet för att få lite färg på pastan...
Eller någon droppe gul karamellfärg..
 
Fyllning
115 g mascarponeost
Finrivet skal från en halv citron
1 tsk pressad citron
1/2 dl lemon curd
 
 
Vispa mandelmjöl, florsocker i ca 15 minuter (matberedare underlättar), alternativt pudra ner florsockret med en sil..
Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa därefter i strösockret gradvis, vispa tills det blir en tjock och blank marängsmet.
 
Vänd ner mandelblandningen, en tredjedel i taget i marängsmeten med en slickepott. När samtliga torra ingredienser blandats i, fortsätter du att veva med slickepotten, blanda ner rivet citronskal samt gurkmeja ca 1 tsk alternativt någon droppe karamellfärg, veva fram och tillbaka tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.
 
Häll marängsmeten i en spritspåse med ett ca 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut på ett bakplåtspapper eller om du har en Makaron (macaroon) form, blir jobbet genast lite enklare... Samt fina och runda..
 
Totalt 32 runda pluttar om du har bakplåtspapper. Min silikonform innehöll endast 28 formar...
Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter, det fungerar även efter fem minuter... efter lite test.... Värm ugnen till 150 grader. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.  Låt svalna i ca 10 minuter. Lossa försiktigt makaronerna från plåten och låt svalna helt.
 
Lägg på ett lager lemon curd, ovanpå det mascarpone smeten ( mascarpone blandat med det rivna citronskalet samt citronsaften). Mums..
 
 
 
Min lilla bagare.. hon kan allt. Idag experimenterade hon som vanligt, ibland går det bra, idag gick det mindre bra.. Några droppar citronsaft i makaronsmeten resulterade i många misslyckade makaroner, men dom va goda..
 
 
 
 
 
de flesta blev dock lite misslyckade... L ville experimentera lite.. hon hade i  några droppar citronsaft i själva makaron smeten.. vilket inte går.. Det blir kladdigt.. För att komma på nya saker måste man ibland testa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0