2013-12-19 Saffransmörlängd / bullar

 
Saffranslängd med smör och socker...
 
50g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1g saffran
2 dl strösocker
1 ägg
Nypa salt
Vetemjöl tills degen blir smidig
 
Smörkräm
100 g smör
1 dl socker
Riven mandelmassa för den som önskar.
 
Ägg och Pärlsocker
 
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och saffran, värm till fingervarmt. Smula sönder jästen i en degbunke.
Blanda jästen med lite av vätskan, häll i resterande vätska. Blanda ner sockret och saltet, ett uppvispat ägg samt vetemjölet.
Låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor, ca 30-45 minuter.
 
Blanda samman smörkrämen. Rör socker och smör till en smidig smet. För den som önskar blanda ner riven mandelmassa efter önskemål.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
 
Kavla ut hälften av degen, bred på smörkrämen. Rulla ihop till en rulle.
Går att göra både kransar och  vanliga bullar.
Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, 200 graders ugnsvärme.
Öka ugnsvärmen till 225grader vid gräddning av mindre bullar, som gräddas mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0