2013-08-10 Lemon curd sviss

 
Lemon curd sviss
 
Denna efterrätt är inte helt fel.. Enkelt gott, nästan lite nyttig;) Första gången jag testar att koka kondenserad mjölk. Det fungerar, nu kommer jag aldrig mer koka kolasås på sirap, grädde och socker. Kolasås på kondenserad mjölk har en rundare och lenare smak.. Mums mums...
 
Va är Kondenserad mjölk? mjölk där vatten har borttagits, bara ca 25 % återstår, t ex genom vakumindunstning, varvid återstoden minskar i volym blir brungul och tjocknar till en sirapsliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4-6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten fortfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats.
 
 
Glass
2 äggulor
1,5 dl strösocker
3 dl grädde
2 matskedar lemon curd
 
Vispa äggula och socker till en vit porös smet, Vispa därefter ner lemmoncurden. Vispa grädden i en separat skål. Blanda ihop äggsmeten med grädden till  en jämn och fin smet. Lägg ner i en frystålig skål, in i frysen, minst 4 timmar (görs med fördel dagen innan)
 
 
Kolasås
1 burk kondenserad mjölk
 
Koka hela konservburken i en kastull med vatten och lock, vattnet skall gå upp över konservburken (obs.. konservburken skall ej öppnas förränn den kokat i 3 timmar ) 
Kokas i 3 timmar. Tips! Om vattnet minskas i kastrullen,, koka upp vatten i en separat kastrull och häll över i kastrullen med konservburken...
 
 
 
Maränger

2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Vispa vitorna till hårt skum, vispa därefter ner sockret, vispa till en gräddig smet.  Klicka ut små maränger på ett bakplåtspapper, In i ugnen 150 grader ca 5 minuter, sänk värmen till 75 grader, grädda ytterligare i ca 1 timme. Stäng av värmen, låt marängen stå till servering (under natten om så är fallet)
 
 
Lemon curd grädde
2-3 dl grädde (beroende på antal personer (3 dl till sex personer))
2 msk lemon curd
 
Vispa grädden, när grädden börjar tjockna häller ni i lemon curden och vispar till en jämn fluffig grädde. Grädden tjocknar fort med elvisp...
 
 
Färska bär (blåbär, hallon eller jordgubbar etc.. ta de ni får tag på) Jag tog blåbär som jag hade runt knuten.. Nästa gång skall jag testa hallon. Hallon tror jag går bäst ihop med denna efterrätt..
 
 
Varva, bär, glass, kolasås, maränger och lemon curd grädden. Mums...
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0