2012-12-10 Julgodis

 
Kokosbitar ca 50 st.
50 g smör
1 dl socker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
 
doppa i ca 200 g mörk choklad.
 
Blanda smör och sokcer och grädde i en kastrull, koka i ca 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna. Låt smeten svalna en aning tills du kan rulla små kulor eller valfri form. Lägg på ett bakplåtspapper, in i kylskåpet i minst 2 timmar... smält chokladen i vattenbad (kastrull med vatten + värmetålig skål), doppa därefter kokosbitarna i chokladen.. lägg åter på plåten, strö lite kokosflingor över, in i kylskåpet igen..
 
Knäck ca 70-80 st
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
1/2 krm bakpulver
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka kraftigt utan lock i ca 15 minuter eller tills ksnäck massan uppnått 120-125 grader. Vid 130 blir knäcken jääätte hård.. Tillsätt bakpulvret i slutet. Fyll knäcken i formar som placeras på en plåt med ett bakplåtspapper under (lättare att göra rent plåten).
 
 
Kola ca 60 st.
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
 
Blanda grädde socker och sirap samt kakao i en kastrull, ju större bottenyta i kastrullen desto kortare koktid!
koka kraftigt utan lock i ca 15 minuter... gör kulprovet (kallt vatten i ett glas, häll i lite av kolan, kan du forma en kula är den klar!) Tillsätt ättikspriten det sista du gör innan du häller upp i en form..
Lägg i ett bakplåtspapper i en form ca 20x20, smöra med lite smör.
 
 
Mandelmassa med fyra olika spritsorter.
 
200 gram mandlar , koka upp mandlarna i vatten.. noppa bort skalet. Mal därefter mandlarna i en kvarn.
Tillsätt 2 dl florsocker + en vispad äggvita. Dela mandelmassan i fyra olika delar...eller så många olika delar du önskar blanda sprit till....
Jag hade fyra olika sorters sprit. RasberryRiot, Citronlikör, lakritslikör, Xante (päronlikör)
 
Klicka ut önskade former på ett bakplåtspapper,, in i kylskåpet i ca 1 timme.. doppa sedan bitarna i mörkchoklad (med hjälp av vattenbad)
Strö valfritt strössel eller inget alls...
 
 
 
 
 
Smält 200 g mörk choklad i ett vattenbad... låt svalna en aning.. vänd ner minimarsmallows... bred ut på en plåt med bakplåtspapper... in i kylskåpet.. bryt eller skär upp i önskade bitar..
 
 
Mor min hade även hon bakat.. här Mintkyssar.
 
Mintkyssar som ej behöver kokas..
5 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit
Några droppar pepparmyntolja
50 gram mörk choklad
 
Rör ihop socker, äggvita, ättiksprit till en pösig smet. Smaksätt med pepparmintolja. Klicka ut på bakplåtspapper, låt stelna i två dygn.
Smält chokladen i ett vattenbad, klicka en klick choklad på varje mintkyss.
 
Misslyckade Mintkyssar som blev mer än lyckade... även dessa hade Mor fixat...Hon doppade bara dom misslyckade Mintkyssarna i choklad.
 
Mors bästa,,, de är nougat varvat med smält blockchoklad... som jag tyvärr inte kan äta idag.... men men de gjorde alla andra å dom tog slut...
 
Glömde säga att vi testade min hemmagjorda glögg igår... den smakade mums... kändes en aningen stark..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0