2012-12-06 Pepparkaksbak

Igår bakade kusinerna pepparkakor och ett jätte fint pepparkakshus.
 
Normalt brukar L rita en ritning till årets pepparkakshus.. Men varför slå knut på sig... Jag hittade en mall på Coop Forum i Gustavsberg... 39kr.. fanns även som en traktor om man nu känner för att baka en pepparkakstraktor.
 
Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt.. tips tejpa bakplåtspapprets kanter för att underlätta utbakning av själva degen... Degen är ett recept från L´s Dagmamma Gerlinde...
Titta vilket fint pepparkakshus,, riktigt imponerad av deras garnering.. Ett tips, låt sexåringen själv garnera, då blir det perfekt.. 20 åringen hjälpte dock till att skriva God Jul..
 
Vi fikade givetvis, lärde mig även att man kunde toppa med strössel,,,hmmm.. nu är det nog två tjejer som är sockerbombade fram till jul.. Vi åt även lasange för att jämna ut sockret..
 
Gerlindes pepparkaksdeg som alla kan baka ut.
 
2.5 dl Brunt farin socker
2.5 dl Strösocker
1 1/2 dl Sirap
1 1/2 dl vatten
300 g  Smör
2 msk kanel malen.
1 msk pepparkakskrydda
1 msk malen Ingefära
1 msk Bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl
Koka farin coh sirap och vatten. Blanda ner smöret, låt smöret smälta i vätskan och kallna. Rör ner resten av Ingredienserna..
OBS det är kladdigt... men efter att du plastat in degen i plastfilm kommer den bli fast och fin efter ett dygn..Har du i för mycke mjöl blir degen smulig..
OBS ta fram degen ett dygn innnan utbakning.. eftersom smör blir väldigt hårt av att stå i kylskåpet..
 
200graders ugnsvarme... små pepparkakor ca 6  minuter större någon minut längre.. Gräddas mitt i ugnen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0