2011-03-08 Fettisdag dags för en Semla!



Vi har precis bakat semlor.. Helt ok..

totalt 24 bullar att göra semlor av.

50g jäst
1.5 dl socker
150g smör
1 msk kardemummakärnor.
5dl mjölk
nypa salt.
Dinkelvetemjöl tills degen är smidig.

Smält smöret, smula sönder jästen. När smöret har smält häll i mjölken
och värm till /mjölk blandningen. Se till att mortla kardemumman till
grovmalen kardemumma. Blanda i Kardemumman, socker och saltet
i din degvätska. Allara sist blandar du i ditt dinkelvetemöjl i bunken.
Låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 225grader värme.
Dela degen i jämt antal småbullar, eller efter önskad storlek.
Rulla bullarna till runda fina bullar. Låt jäsa på plåt i ca 30 minuter. Grädda i mitt
av ugnen i ca 10 munuter.

Mandelmassan
knappt ett pkt mandlar. kocka upp mandlarna med lite vatten. Noppa därefer av skalen.
Mal mandlarna så fint som möjligt. Blanda i knappt 1,5 dl florsocker samt en uppvispad
äggvita i den malda mandeln.

Om du inte gillar mandelmassa går det lika bra att blanda ihop en liten vaniljkräm.
Jag tog Snabbmarsankräm som finns att köpa på Coop.
1dl mjölk till ca 3-4 msk marsanpulver.

Till 5 semlor behövs ca 2 dl visprädde som vispas.

Skär av ett lock på semlorna.
Gröp ur lite ur semelbullarna.
Fyll hålet med mandelmassa eller marsankräm.
Spritsa den vispade grädden.
Lägg på locket över grädden.
Sikta florsocker över semlorna.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0