2011-01-10 Chokladpraliner med sprit och mandel..


Har glömt att lägga ut lite av de julgodis jag bakat till jul.
Här kommer en sort.. fler kommer snart..

Hemgjord mandelmassa smaksatt med olika spritsorter som sedan
doppats i choklad.

1 pkt mandlar
2dl florsocker
1 äggvita

ca 300-400 g mörk blockchoklad.

Koka mandlarna i en kastrull med vatten, låt koka i ca en minut.
Häll därefter av vattnet och noppa av skalet på mandeln.
Se till att mandlarna svalnat och torkat innan ni maler mandlarna i
en kvarn...
Vispa äggvitan till vitt skum, blanda i florsockret i den malda mandeln.
Vänd därefter i den vispade äggvitan. Dela upp mandelmassan i antal
klickar efter spritsorter i skåpet!
Jag valde fyra lika stora delar.. Mitt spritskåp bestod av:
Citronlikör
Hallonlikör
Lakritslikör
Päronlikör
Blanda i lite sprit i respektive mandelmassehög.
Rulla sedan små runda bollar, eller platta medaljonger. Placera ut bollarna,
medaljongerna på en plåt med bakplåtspapper.
Smält mörk blockchoklad (antingen genom vattenbad (vatten i en kastrull och en
värmetålig bytta där du bryter i din blockshoklad), eller värm den i micron)
doppa därefter ner dina  mandelmassbollar i den smälta chokladen.. lägg
tillbaka dom på plåten och låt chokladen stelna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0