2011-12-23 Mera julgodis..



Skulle inte göra något godis eftersom L redan gjort en massa till sitt glöggmingel..
Men tycker att de är så kul, denna gång blev det lite andra godisar istället.



Kokos toppar doppade i choklad!

200g kokosflingor
1dl kokosmjölk
1dl grädde
1dl rörsocker

200 gram mörk choklad

Blanda ihop kokos, kokosmjölk, grädde och rörsocker i en skål, ställ in i kylen i
ca en timme (skall blandas ihop kallt).
rulla i önskade storlekar,, mina blev lite för stora.. Ställ i i frysen tills dom stelnat.
Smält chokladen i vattenbad ( värmetålig skål i en kastrull med vatten)
Doppa de frusna kokosbollarna i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper.
In i kylskåpet tills chokladen stelnat.


Mandelmassa med sprit, doppad i choklad.

200 gram mandlar
2dl florsocker
1 vispad äggvita.
Olika spritsorter.

200 g mörkchoklad

Skålla mandlarna i varmt vatten, dra av skalet, låt svalna. Mal mandlarna i en
kvarn.
Blanda ihop med florsocker och den vispade äggvitan, ta lite äggvita itaget.

Dela sedan mandelmassan i de antal delar du vill, jag delade i fyra delar då jag
hade fyra olika spritsorter... Hallon Bacardi, Päronlikör Xante, Citronlikör(Limoncelli),
Lakritslikör (Molinari). Efter att ha blandat in spriten, rulla ihop i lite plastfilm, in i
kylskåpet i några timmar. Rulla sedan i önskade storlekar, figurer eller vad
som önskas..
Smält chokladen i vattenbad (se ovan)
Doppa i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite strössel.



Lingontryffel.

200 g mörk choklad.
1 dl lingon
20 g smör

(jag använde mig av cocosia..kokos olja (OBS ej kokosfett) finns att köpa i hälsokosten.
Jag har köpt min däremot från Gunnarshög werbbshop på Österlen, http://www.gunnarshogsgard.se/
du måste ringa,, då dom endast tillverkar detta till återförsäljare..)
något nyttigare än smör.. Men en liten smak av kokos givetvis.

Smält smör i en kastrul, blanda i chokladen och lingonen.. Häll upp i Ischokladformar
ställ in i kylskåpet tills dom stelnat..



Mörk kola doppad i choklad.

3dl vispgrädde
3dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit

Koka upp grädde, socker, sirap och kakao...Massan skall upp i ca 120 grader, ca
12-15 minuter om man kokar häftigt... tänk på att röra hela tiden.
Ta ett kulprov (kallt vatten i ett glas, ta en sked med lite av massan och för ner i
glaset,om det stelnat eller önskad konsistens, då är den klar att hälla upp). Ättikspriten
blandas i innan du häller upp massan.

Lägg ett bakplåtspapper i en värmetålig form med höga kanter, bakplåtspappret skall
räcka  upp till kanterna. Ca 20x20 bör formen vara.

Häll upp massan, in i kylen tills den stelnat. Klipp stänger och därefter fyrkantiga bitar.
Går givetvis bra att använda sig av en kniv.
Smält chokladen i vattenbad ( se ovan)
Doppa kola bitarna i chokladen.

Tips! doppa endast hälften av kolorna i choklad,, resterande rullas in i lite smörpapper, se nedan.

Kola inslagen i papper

Se ovan recept, doppas dock ej i choklad.. rulla in i smörpapper eller cellofan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0