2011-12-04 Gerlindes pepparkaksdeg


Idag är det pysseldags! Igår fixade jag pepparkaksdegen. L och J
bestämde sig för att baka ett något mer avancerat pepparkakshus i år.
Blir nog jätte bra.



Pepparkaksdegen måste man fixa dagen innan, måste stå sig..
Det går lika bra att köpa en färdig deg, man skall inte krångla till det
eller slå knut på sig själv! 
Med denna deg kan även dom små trollen kavla ut sin egen deg..
Receptet fick jag av L´s dagmamma Gerlinde, världens bästa dagmamma
om man frågar L.

Gerlindes pepparkaksdeg

2.5 dl brunt farinsocker
2.6 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vatten
300 gram Smör
1 msk Kanel
1 msk pepparkaks krydda
1 msk ingefära
1/2 msk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl

Koka upp farin, socker, sirap och vatten. Koka tills sockret smält.
Ta från kastrullen från plattan.
Lägg ner smöret i sockerblandningen, rör runt tills det smält.
När smöret smält, flytta över blandningen i en stor degbunke.
Rör ner resterande ingredienser och rör runt. Blandningen kan vara
kladdig. Häll absolut inte ner mer mjöl, risken är när smöret helt har
kallnat, kan degen bli mjölig...
 
Lägg degen i plastfolie och grillfolie, in i kylskåpet minst ett dygn innan
bakning. Glöm inte att ta fram degen några timmar innan bak.
Den är stenhård... lika hård som smöret är när det står i kylskåpet.


Medan vi pysslade fixade M dubbdäck till min biiil.. som egentligen har
snödäck, de va snällt. Nu får snön gärna komma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0