2011-04-18 Citrontårta..



Här kommer recept på en liten citrontårta, eller citronkaka.. Är ju
inte en kaka men heller inte tårta, kanske en paj:)


Till botten behöver du:
3 dl dinkelvetemjöl
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
175 g smör

Till fyllning:
3 ägg
2 1/2 dl socker
2 msk rivet cintronskal
1 dl pressad citronsaf (från 1 stor citron eller två små)
5-6 msk dinkelvetemjöl (beroende på storleken av äggen)

Garnering:
ca 1 dl florsocker
citronskivor eller raspat citronskal.

Blanda smör och socker, vaniljsocker och dinkelvetemjöl till en smidig deg.
Platta till degen i en kakform, med löstagbarbotten, alternativt lägg ett bak-
plåtspapper i botten av kakformen innan du plattar till degen (lättare att lyfta ut
kakan).
Grädda botten mitt i ugnen i 200grader, ca 15 minuter.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den pressade limesaften, det rivna skalet och
sist vetemjölet. Häll på smeten på den färdiggräddade botten. Grädda
kakan i ytterligare 15-20 minuter. Kakan skall fortfarande vara lös. Tårtan får
perfekt konsistens om den får stå över natten, kakan måste stå i minst fem timmar
innan servering. Innan du ställer undan tårtan, sikta generöst med florsocker. Spar
lite florsocker innan servering, för att bättra på. Garnera med några små bitar citron,
eller något annat valfritt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0