2009-11-11 Äppelknäcke med vaniljsås/vaniljglass



Äppelknäcke med vaniljsås / gräddvaniljglass


5-6 äpplen gärna röda.
ca 1/2 - 1 dl socker (efter smak)
1 msk malen kanel

Knäcke:
4 dl havregryn
1 dl strösocker
100g smör

Kärna ur äpplena, skär äpplena i klyftor och lägg i en pajform ca 30 cm i diameter.
Strö socker och kanelen över äpplena.

Blanda havregryn, socker, skär sedan ner smöret i mindre bitar i havregrynsblandningen,
värm blandningen i micron, tills smöret smällt. Blanda runt.

Fördela havregrynsblandningen över äpplena.

Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter, tills pajen fått en fin härlig ljusbrun färg.
Vill man ha hårdare knäcke kan man ringla lite flytande margarin, samt strö lite socker över
havregrynsblandningen innan den ställs in i ugnen.

Servera gärna vaniljsås eller vaniljglass till äppelknäcket.
(vaniljsåsen på bilden är vanlig marsansås i pulverform, finns på Coop..) smakar lika gott
med Gammeldags gräddvaniljglass från GB.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0