Annorlunda rårakor....

Dagens middag tog 40 minuter att tillaga... Det blev inte dom rårakor vi brukar göra.. Dinkelmjölet tog slut efter gårdagens middag... Fick bli Dinkelmjöl med fullkorn, det blev ändå rätt bra. Resultatet blev att man blev mätt på två rårakor istället för 3.  Förutom Morgan som åt fyra.

12 rårakor, räcker till 4 personer.

3 ägg
6dl mjölk
3dl dinkelmjöl (idag blev det dinkelmjöl med fullkorn, fungerade utmärkt)
3stora potatisar (riv på grövsta rivjärnet)
(eventuellt lite salt för den som inte nöjer sig med steksaltet)
Se hela bilden
Använd Milda Culiness för stekning..Se hela bilden eller Se hela bilden

Vispa ägg, häll i mjölk och vispa ner mjölet. Riv potatisarna på den grövsta delen av rivjärnet. Häll i den rivna potatisen (potatisen blir lätt mörk om den rivs i förväg och ligger ljust)
Stek rårakorna i smör eller gärna milda culiness. Blir frastigt och gott.

Serveringstips.
1pkt frysta lingon, kokas lätt upp med några matskedar vatten och socker efter smak.
500 g keso
2-3 rivna morötter ( rivna med den finaste sidan av rivjärnet, detta för att få en saftig morotssallad)
Tranbärsdricka, Jouice eller någon annan C-vitaminrik dryck.





För dig som vill veta mer om Fullkorn......

Fullkornets olika delar

Frövitan utgör 80% - 90% av kärnans vikt och innehåller större delen av andelen proteiner, kolhydrater och små mängder av B-vitaminer. Genom att frövitan innehåller få näringsämnen förutom protein och kolhydrater är näringsdensiteten dålig.

Vittmjöl tillverkas av frövitan och vittmjöl har därför också en dålig näringsdensitet. Det är fullt möjligt att bli fet av att äta vittmjöl och fortfarande lida av bristsjukdomar.

Grodden är den minsta delen av kärnan. Den är en rik källa till spårämnen, nyttiga enkel- och fleromättade fetter, B-vitaminer, antioxidanter och nyttiga hormonliknande ämnen.

Fröskalet innehåller rikligt med fibrer vilket balanserar kolhydraterna i frövitan och ger ett totalt mycket lägre GI-värde.


Nyttiga ämnen i fullkorn förebygger sjukdomar

Fullkorn innehåller när det kommer till vitaminer framför allt B-vitaminer och E-vitamin. Det finns rikligt av mineraler och framför allt magnesium och zink. selen. Magnesium och zink hör till de mineraler som flest får i sig för lite av.

Relaterat

Forskningsnytt

Förklarat

Förutom B-vitaminer finns det nyttiga och viktiga B-vitamin liknande ämnen i fullkorn. Ett av dessa är inositol som tros kunna förebygga och lindra nedstämdhet.

Fullkorn innehåller också en del spårämnen men halterna är beroende av jordmånen. Fullkorn från områden med selen i jorden är t.ex. bra källor till selen. Svensk jord är däremot fattig på selen.

Ligniner och fytoöstrogener finns i fullkorn vilka bidrar till att förebygga prostatacancer. Fullkorn innehåller även andra antioxidanter än zink och selen, i form av bl.a. fenolföreningar.


Bättre humör med fullkorn

Fullkorn kan bidra till att förbättra humöret vid nedstämdhet. Delvis beror detta på att fullkorn jämnar ut blodsockret.


Fullkorn innehåller dessutom en lång rad näringsämnen som är viktiga för det centrala nervsystemet. Bland dessa finns magnesium, B-vitaminer och aminosyran tryptofan.

Håll igång magen

Fullkorn innehåller rikligt med fibrer som håller igång magen och motverkar förstoppning. Att äta fullkorn regelbundet förebygger förstoppning.

Fullkorn innehåller dessutom prebiotiska ämnen som understödjer de naturliga bakterier som lever i tarmarna i symbios med oss. De nyttiga bakterierna skyddar oss mot sjukdomar.


Fullkorn mot hjärt- och kärlsjukdomar

Flera studier har visat att fullkorn förebygger hjärt- och kärlsjukdom. Risken för att drabbas kan minska med så pass mycket som 30%.


Motverka övervikt

Den höga andelen fibrer i fullkorn gör att du blir mätt fortare och under längre tid. Det gör det lättare att gå ner i vikt och behålla vikten.

Fullkorn bidrar dessutom till enklare viktkontroll genom att det ger ett jämnare blodsocker och har ett lågt GI-värde. Du blir mindre sugen på sött om du äter mycket fullkorn.


Motverka diabetes med fullkorn

Fullkorn förebygger och kan lindra diabetes genom att hålla blodsockret på en jämn nivå. Högt och svängande blodsocker gör att kroppen kompenserar med extra insulin. Om insulinproduktionen påfrestas för mycket kan diabetes uppstå.

Blandat om fullkorn

Ett jämnt blodsocker gör att insulinsystemet inte behöver överansträngas. Ett jämnt blodsocker är också bättre vid diabetes och för diabetiker är fullkorn alltid att föredra framför vittmjöl.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0